Ország-világ

2014.07.17. 19:27

A maláj légitársaságnak a jövőben nem lesz MH17-es járata

A Malaysia Airlines nem használja a jövőben az MH17-es járatszámot, a maláj lottótársaságok pedig nem fogadnak el téteket a járatszámmal kapcsolatos számokra.

18.27 - A maláj légitársaságnak a jövőben nem lesz MH17-es járata

A Malaysia Airlines vasárnap bejelentette, hogy nem használja a jövőben az MH17-es járatszámot, a maláj lottótársaságok pedig azt közölték, hogy nem fogadnak el téteket a járatszámmal kapcsolatos számokra.

A járatot július 17-én ért légi szerencsétlenségben elhunyt személyzet és utasok emlékének adózva döntött úgy a légitársaság, hogy a járatszámot kivonja, és július 25-től az Amszterdam-Kuala Lumpur között közlekedő járata számát MH19-re változtatja - jelentették be Kuala Lumpurban.

A maláj lottótársaságok eközben leállították a fogadást a lelőtt MH17-es járattal kapcsolatos számokra.

Így például egyes cégek nem vesznek fel fogadást a 1717-es és a 777-es számra - közölte vasárnap a Sunday Star lottótársaság.

"Nemcsak mi vagyunk azok, akik elutasítjuk ezeket a számokat, más társaságok sem engedélyezik a téteket - közölte a Magnum cég illetékese.

A fogadás nagy népszerűségnek örvend Malajziában, sok lottózó, fogadó hisz abban, hogy szerencsét hoznak azok a számok, amelyek szerencsétlenséggel, balesettel vannak összefüggésben.

11.45 - Kijev és a szakadárok megegyeztek a holttestek elszállításáról

Az ukrán kormány és az oroszbarát szakadárok előzetes megállapodásra jutottak arról, hogy az ukrán hatóságok elszállíthatják a helyszínről a csütörtökön Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállító áldozatainak holttesteit. A gépet feltehetően lelőtték az oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen.

[namelink name="Volodimir Hrojszman"] ukrán miniszterelnök-helyettes vasárnap közölte, hogy az előzetes megegyezés lehetővé teszi az ukrán katasztrófavédelem munkatársainak és a nemzetközi megfigyelőknek, hogy speciális hűtővagonokban biztonságos helyre vigyék az halottakat. Azt nem árulta el, hova szállítják el az áldozatok testi maradványait.

A katasztrófavédelem egyik szóvivője azt mondta, hogy az ukrán mentőszolgálat helyszínre kirendelt 380 munkatársa eddig 196 holttestet talált meg. A munkálatokban egy búvár is részt vesz, aki egy közeli tavat kutat át. A keresést az eredeti 25 négyzetkilométernyi területről 34 négyzetkilométernyire terjesztették ki, ebből már 32 négyzetkilométert fésültek át.

A katasztrófavédelem továbbra is arra panaszkodik, hogy a fegyveres szakadárok jelenléte megnehezíti a mentési munkálatokat.Szombaton széles körben felháborodást váltottak ki azok a beszámolók, amelyek szerint a szerencsétlenül járt Malaysia Airlines utasainak oszladozó holttestei hevernek a katasztrófa környékén lévő búzamezőkön, az oroszbarát szakadárok pedig átkutatják az áldozatok személyes holmiját értékeket keresve, valamint egy általuk ellenőrzött halottasházba szállítják a halottakat, ahol maguk akarják felboncolni őket.

Andrej Purgin, az egyoldalúan kikiáltott "donyecki népköztársaság" első miniszterelnök-helyettese vasárnap közölte, hogy garantálni fogják a nemzetközi vizsgálóbizottság biztonságát a lezuhant repülőgép roncsainak környékén, amennyiben Kijev elfogadja a tűzszüneti megállapodást. "Felkérjük Kijevet, hogy azonnal kössön megállapodást a donyecki népköztársasággal, legalább a helyszínen zajló vizsgálat idejére" - mondta Purgin.

Közben viszont a "donyecki népköztársaság kormányfője", Olekszandr Borodaj közleményt adott ki, amelyben arra kéri Dmitrij Medvegyev orosz kormányfőt, hogy küldjön Oroszországból szakembereket - katonákat, bűnügyi nyomozókat, igazságügyi kórboncnokokat és egyebeket - a katasztrófa körülményeinek kivizsgálására. A kérést azzal indokolta, hogy a "népköztársaságnak" nincs elegendő szakértője a vizsgálatok elvégzésére.

Szombaton írtuk


19.21 - Ukrajna terroristáknak nyilváníttatná a szakadárokat, Hollandiát sokkolja a holttestekkel való bánásmód

Ukrajna nemzetközi jogi kereseteket készít elő annak érdekében, hogy nyilvánítsák világszerte terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok úgynevezett "népköztársaságait" - közölte Petro Porosenko ukrán elnök szombaton, amikor Kijevben fogadta Frans Timmermans holland külügyminisztert.

Timmermans azt hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságúnak tartja az elhunytak hazaszállítását. "A családok várják, hogy eltemethessék áldozatul esett hozzátartozóikat" - jegyezte meg.

"Sokkoltak bennünket azok a hírek, amelyek szerint a holttesteket állítólag egyik helyről a másikra szállítják" - jelentette ki, hozzátéve: a hollandokat feldühítette az, amit erről hallottak.

"Amint kezünkben lesznek a bizonyítékok, nem állunk meg addig, amíg a bűnösök bíróság elé nem állnak. Nemcsak azoknak kell felelniük a törvény előtt, akik a rakétát kilőtték, hanem azoknak is, akik ezt lehetővé tették. A nemzetközi közösségnek egyesülnie kell ennek elérése érdekében " - hangsúlyozta a miniszter.

Timmermans kijelentette, hogy a malajziai utasszállító gép katasztrófája "kinyitotta Európa szemét arra, ami Ukrajnában folyik".

Hollandia mostantól aktívan közreműködik abban, hogy az Európai Unió határozottabb lépéseket tegyen - ígérte a külügyminiszter.

Fotók


16.17 - Ukrajna: oroszok működtették a rakétarendszert, amellyel lelőtték a repülőgépet

Orosz állampolgárok működtették azt a rakétarendszert, amely a Kelet-Ukrajnában csütörtökön lezuhant maláj utasszállító tragédiájáért felelőssé tehető, és az ukrán kormány rendelkezik ezt alátámasztó bizonyítékokkal - állította szombaton [namelink name="Vitalij Najda"], az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) elhárítási részlegének egyik vezetője.

Vitalij Najda egy kijevi sajtótájékoztatón azt mondta, Kijev igazolni tudja, hogy három BUK-1 (nyugati kódnevén SA-11) föld-levegő rakétarendszer és egy három fős kezelőszemélyzet érkezett Oroszországból a szomszédos Ukrajna területére.

"Súlyos bizonyítékkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy ezt a terrorcselekményt Oroszország segítségével követték el. Pontosan tudjuk, hogy a rendszert kezelő személyzet orosz állampolgárokból állt" - mondta az SZBU illetékese.

Najda felszólította Moszkvát, fedje fel az érintett három állampolgár kilétét, hogy az ukrán hatóságok kihallgathassák őket. Hozzátette, hogy a három szóban forgó rakétarendszert már visszaszállították Oroszországba.

Képeket mutatott az újságíróknak, amelyeken ezek a fegyverek különböző helyeken láthatók. Nyilvánosságra hozott egy olyan fotót is, amelyen az elhárítás szerint a malajziai utasszállító gépet eltaláló rakéta kondenzcsíkja látható rögtön a kilövés után. A kép állítólag a Donyeck megyei Torez környékén készült. A titkosszolgálat közlése szerint a rakétát olyan területről indították el, amelyet "terroristák és orosz katonák" tartanak ellenőrzésük alatt.

13:55 - Először feltartóztatták, majd odaengedték az EBESZ megfigyelőit a roncsokhoz

Szombaton először feltartóztatták a lezuhant - vélhetően lelőtt - maláj utasszállító becsapódásának helyszínén az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőit a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok, de később beengedték őket egy roncsokkal borított területre - jelentette a Reuters hírügynökség szemtanúkra hivatkozva.

A Reuters először arról adott jelentést, hogy a fegyveres felkelők lezárták a becsapódás helyszínét, és azt mondták a nemzetközi megfigyelőknek, hogy majd később tájékoztatják őket saját nyomozásuk eredményéről.
A katasztrófavédelem helyi képviselői a Reuters szemtanúi szerint azt mondták az EBESZ-megfigyelőknek, hogy a holttestek közül többet hullazsákba tettek és kivittek a becsapódási helyszín melletti út szélére.
Később ugyanakkor a Reuters azt mondta, hogy egy roncsokkal beborított, köztük a gép egyik hajtóművét is tartalmazó területre beengedték az EBESZ-megfigyelőket, és azt is engedélyezték számukra, hogy beszéljenek a helyiekkel.

Fotók


Az EBESZ megfigyelői már pénteken is próbáltak bejutni a helyszínre, de végül elhagyták azt, miután a szakadárok nem engedték a zavartalan vizsgálódást.

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője, Alekszandr Borodaj szombaton azt állította, hogy nem nyúltak a helyszínhez, és nem találták meg a gép fekete dobozát sem. Ugyanakkor azt mondta, hogy szükség esetén el fogják szállítani a napon oszladozó holttesteket, ehhez Oroszországtól kért támogatást.

A helyszín biztosítását és átvizsgálását - amellett, hogy a gép a szakadárok által ellenőrzött területre zuhant - nehezíti, hogy annak roncsai, illetve az utasok holttestei egy több négyzetkilométeres területen szóródtak szét.

12.09 - Kijev: a szakadárok megsemmisítik a bizonyítékokat

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához.

A kabinet szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. "Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást" - áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy "olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják".

Kijev azzal vádolta továbbá az általa "Oroszország irányította terroristáknak" nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére.

A lelőtt maláj gép roncsai július 19-én


"Az ukrán kormány hivatalosan kijelenti, hogy az Oroszország támogatásával tevékenykedő terroristák igyekeznek megsemmisíteni a bizonyítékait ennek a nemzetközi bűncselekménynek. A nemzetközi közösséghez fordulunk azzal a felhívással, hogy kötelezze Oroszországot terroristáinak visszarendelésére, valamint arra, hogy adjon lehetőséget az ukrán és a nemzetközi szakértőknek a tragédia körülményeinek körültekintő kivizsgálására" - hangsúlyozta a kabinet.

Közleményében leszögezte, hogy "nem lesz bocsánat a nemzetközi bűnözőknek, sem azoknak, akik őket kiképezték, finanszírozzák és fegyverekkel látják el".

A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat.

Kijev kijelentette továbbá, hogy minden szükséges technikai eszközt, és megfelelő szakembereket biztosított a tragédia körülményeinek kivizsgálásához, beleértve a holttestek törvényszéki kórboncnoki vizsgálatának elvégzését, valamint az elhunytak külföldre szállítást is. "Mindezt azonban a szakadárok jelenleg lehetetlenné teszik" - szögezte le a kormány.

07.17 - Malajzia több mint hatvan fős szakértői csoportot küldött Ukrajnába az utóbbi ország keleti részén lezuhant - vélhetően lelőtt - utasszállító katasztrófájának kivizsgálására szombaton. A nap folyamán arra is fény derült, hogy a gépen utazott a maláj kormányfő mostohanagyanyja is.

Malajzia több mint hatvan fős szakértői csoportot küldött Ukrajnába az utóbbi ország keleti részén lezuhant - vélhetően lelőtt - utasszállító katasztrófájának kivizsgálására szombaton. A nap folyamán arra is fény derült, hogy a gépen utazott a maláj kormányfő mostohanagyanyja is.

A maláj közlekedési minisztérium közlése szerint a 62 fős csoport tagjaiként többek között légi baleseti, katasztrófa-elhárítási és orvosi szakértők, valamint a maláj légierő és a szerencsétlenül járt gépet üzemeltető - idén már második Boeing 777-esét elvesztő - Malaysian Airlines légitársaság képviselői is Kijevbe utaznak szombat reggel, azzal a céllal, hogy megvizsgálják a gép becsapódásának helyszínét.

[namelink name="Najib Razak"] kormányfő közölte, hogy [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnökkel még pénteken folytatott telefonbeszélgetése során hangsúlyozta: a 298 halálos áldozatot követelő katasztrófa helyszínét érintetlenül kell hagyni, amíg a nemzetközi szakértők oda nem érnek, és biztosítani kell egy független vizsgálat lefolytatásának feltételeit.

Hishammuddin Hussein Twitteren erősítette meg a hírt.

Hishammuddin Hussein Twitteren erősítette meg a hírt.
Egy holland szakértői csoport már korábban Kijevbe érkezett [namelink name="Frans Timmerman"] külügyminiszter vezetésével.

Ugyanakkor az egyelőre nem világos, hogy a nemzetközi szakértők hozzá tudnak-e majd férni a katasztrófa idején Amszterdamból Kuala Lumpurba haladó gép maradványaihoz. A repülő a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok által ellenőrzött területen zuhant le, akik pénteken nem engedték a helyszínen vizsgálódni az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) munkatársait.

Kijev és a szakadárok egymást vádolták a gép lelövésével. [namelink name="Barack Obama"] amerikai elnök pénteken azt mondta, a gépet egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak.

Szombaton arra is fény derült, hogy a katasztrófában Najib Razak családja is érintett. A gépen utazott ugyanis a 83 éves [namelink name="Sri Siti Amirah"], aki egykoron Razak anyai nagyapjának második felesége volt. Ezt [namelink name="Hishammuddin Hussein"] védelmi miniszter erősítette meg a Twitteren. Hussein Razak unokatestvére, így az elhunyt nő egyben az ő mostohanagyanyja is volt.

Pénteken írtuk


20:35 - A dezinformáció mesterei

Az orosz internetes híroldalakon tartja magát az a feltételezés, hogy az ukrán hadsereg Putyin elnöki gépét akarta volna valójában lelőni, de a maláj utasszállítót találták el. Egy név nélkül nyilatkozó informátor az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a malajziai utasszállító és a Dél-Amerikából hazatérő orosz elnök gépe Varsó térségében csütörtökön keresztezte egymás útját. (MTI)


19:39 - KKM: Magyarország konkrét segítséget ajánlott fel

Magyarország konkrét segítséget is felajánlott a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos vizsgálatokhoz - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője péntek este az MTI-vel.

Nagy Anna elmondta: a tárca Hugo Gajus Scheltema budapesti holland nagykövetnek, Magyarország hágai külképviselete pedig a holland külügyminisztériumnak ajánlotta fel, hogy a repülésbiztonsági területen, a bűnügyi helyszínelésben és a laboratóriumi vizsgálatokban kész segíteni.

Csütörtökön az ukrajnai Donyeck megyében 298 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

A KKM szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint időközben azonosították a tragédia valamennyi utas áldozatát. A holland hatóságok információi szerint nem volt magyar utas a szerencsétlenül járt repülő fedélzetén.

A légiszerencsétlenség miatt Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vilmos Sándor holland és Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim malajziai uralkodónak. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak küldött levélben nyilvánított részvétet, egyúttal jelezve, Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot.

19:26 - Putyin is tűzszünetre szólít fel

Vlagyimir Putyin orosz elnök is tűzszünetre és tárgyalásokra szólította fel pénteken az oroszbarát szakadárokat és az ukrán kormányerőket.

Egy nappal a Malaysia Airlines utasszállító repülőgépének Kelet-Ukrajna feletti lelövése után Putyin közölte: pénteken kapcsolatba lépett Petro Porosenko ukrán elnökkel, akinek, reméli, sikerül véglegesen rendezni az országában dúló válságot.

A szerencsétlenségre utalva az orosz államfő megjegyezte, a tragédia újra rámutat, hogy az Ukrajnában zajló válság mielőbbi békés rendezésére van szükség.

"A lehető leggyorsabban meg kell kezdeni a szemben álló felek közötti közvetlen tárgyalásokat. Valamennyi, konfliktusban érintett félnek gyorsan be kell szüntetnie a harcot és megkezdeni a béketárgyalásokat" – mondta Putyin az orosz ortodox egyház vezetőivel találkozva.

"Úgy vélem, ehhez mindnyájunknak hozzá kell járulnunk. Kérni fogom Kirill pátriárkát, ő is járuljon hozzá a békéltetéshez" - mondta.

Vlagyimir Putyin a Moszkva melletti Szergijev Poszad-i Trojice-Szergijev kolostorban találkozott Kirillel, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájával és az orosz ortodox egyház más vezetőivel, abból az alkalomból, hogy az ortodox egyház a napokban ünnepli Szergij Radonyezskij, az egyik leginkább tisztelt oroszországi szent, kolostoralapító (1314-1392) születésének 700. évfordulóját.

Vlagyimir Putyin pénteken telefonon beszélt Najib Razak malajziai kormányfővel, akinek részvétét fejezte ki az utasszállító lezuhanása miatt. Mindkét fél objektív nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott – hangsúlyozta közleményében az orosz elnöki hivatal.

19:21 - Obama: Putyin nem a kelet-ukrajnai erőszak visszafogására használta befolyását

Vlagyimir Putyin orosz elnök rendelkezik a legnagyobb befolyással az Ukrajnában kialakult válságos helyzet felett, ő azonban úgy döntött, nem arra használja hatalmát, hogy csökkentse az erőszakot - mondta pénteken Barack Obama amerikai elnök.

Obama a washingtoni Fehér Házban az egy nappal korábban lezuhant maláj utasszállító ügyében úgy nyilatkozott, a Malaysia Airlines járatát egy föld-levegő rakétával lőtték le, amelyet a kelet-ukrajnai oroszbarát szeparatisták által ellenőrzött területről indítottak. A csütörtöki szerencsétlenségben legalább egy amerikai állampolgár életét vesztette. (Ő a CBS amerikai tévétársaság szerint holland-amerikai kettős állampolgár.)

Az amerikai elnök hozzátette, hogy a szakadárok folyamatos segítséget kaptak Moszkvától, például légvédelmi fegyvereket. Obama úgy vélte, ha Putyin úgy döntene, hogy leállítja a fegyverek és a katonák Ukrajnába küldését, akkor ez le is állna. "És ha ez befejeződik, akkor a szakadároknak még mindig lesz lehetősége arra, hogy tárgyalásokba kezdjenek, és megkíséreljék a Putyin úr által ugyancsak kívánatosnak tartott politikai megoldások elérését" - tette hozzá az amerikai elnök.

 Barack Obama amerikai elnök sajtónyilatkozatot tesz a washingtoni Fehér Házban. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Barack Obama amerikai elnök sajtónyilatkozatot tesz a washingtoni Fehér Házban. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds
Mindeddig Obama megjegyzései jelzik legerőteljesebben az Egyesült Államok álláspontját, miszerint valószínűleg az oroszbarát szeparatisták lőtték le a gépet, és Moszkvát felelősség terheli az ügyben az általa Kelet-Ukrajnába szállított korszerű fegyverek miatt.

Az amerikai államfő a Malaysia Airlines utasszállítója fedélzetén utazó 298 ember halálát "kimondhatatlan gaztettnek" minősítette.

Obama azonnali tűzszünetet sürgetett Oroszország, Ukrajna és az oroszbarát szakadárok között, és mielőbb hiteles, nemzetközi vizsgálat megindítását szorgalmazta.

"Fontos, hogy felismerjük, ez a borzalmas esemény azt támasztja alá, eljött az ideje a béke és biztonság visszaállításának Ukrajnában" - szögezte le.

Az ukrán hatóságok és a helyi oroszbarát szakadárok egymást vádolják a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatának egy nappal korábbi lelövésével.

19:06 - Esőként potyogtak az égből a holttestek

Először hangos robbanás rázta meg az épületeket, majd esőként potyogtak a holttestek a Donyeck megyei Rozszipne falura - írta pénteki helyszíni riportjában a Reuters.

A maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépe csütörtökön zuhant le a szakadárok ellenőrzése alatt lévő kelet-ukrajnai területen, egyelőre tisztázatlan körülmények között, a fedélzeten tartózkodó 283 utas és 15 fős legénység életét vesztette.

Egy holttest Irina Tipunova rozzant háztetőjére esett az álmos kis faluban.

"Rettenetes zaj hallatszott, és minden remegni kezdett. Utána tárgyak kezdtek el zuhogni az égből" – mondta el a 65 éves nyugdíjas asszony szürketéglás háza előtt.

"Egy halott nő csapódott be a konyhába, beszakítva a tetőt" – mondta, rámutatva a nyári konyha tetőjén keletkezett lyukra. A mezítelen holttest még mindig a házban feküdt, egy ágy mellett.

Mintegy száz méterre Tipunova házától holttestek tucatjai hevernek a búzamezőn.
A történtektől még mindig megdöbbent asszony elmondta: a holttest azért maradt ott, ahová esett, mert azt mondták neki, meg kell várni a szakértőket.

Egy másik, húszas éveiben járó lakos, aki a nevét nem volt hajlandó elárulni, azt mondta: kifutott az utcára, amikor meghallotta a robbanást. "Kinyitottam az ajtót, és láttam, hogy emberek esnek az égből. Egyikük a veteményeskertembe zuhant" – mondta.

Nemcsak tetemek, de fémdarabok, bőröndök, törmelékek is hullottak a földre az orosz határtól mintegy 40 kilométerre fekvő faluban.

A gép eleje egy napraforgótáblára zuhant Irina Tipunova házától egy kilométernyire. Több kilométeres körben hevernek a törmelékek, holttestek és emberi maradványok.

A mentők elmondták: a holttestek többségét megtalálták, néhány szinte ép maradt, mások szétroncsolódtak. Többet összeszedtek, sok továbbra is ott fekszik, ahová lezuhant, a helyüket botokra tűzött fehér vászonnal jelzik.

Több holttestet szinte teljesen átlátszó plasztik zsákban helyeztek el, a sarkait földkupacokkal vagy kövekkel rögzítették. Néhány zsákból mezítelen lábak lógnak ki, az egyik zsákon vörös szegfű.

A halottak között sok nő és gyermek van, egy körülbelül tízéves kisfiú teste még mindig a pilótafülke mellett fekszik, zsákkal letakarva.

Huszonnégy órával a szerencsétlenség után még mindig kaotikus a helyzet. A mezőkön szerteszét gazdátlan cipők, mentőládából kizuhant gyógyszeres dobozok, üres bőröndök és ruhadarabok hevernek.

A vérfürdő egy részét eltakarítandó, a közelben húzódó kátyús útról lemosták az emberi maradványokat, amelyek oda zuhantak a gép törzsének és a Malaysia Airlines vörös-kék logójával díszített szárnyak darabjaival együtt.

A mentők, akik csütörtökön még kevesen voltak, pénteken érkeztek nagyobb számban, s két nagy sátorban rendezték be a bázist.

Újságírók és helyi lakosok szabadon bámészkodhattak a hamu és a szénné égett roncsok között.

A lázadó fegyveresek idegesen figyelték a mentést. A kijevi vezetés őket vádolja a gép lelövésével, de ezt tagadják, s megígérték, hogy nem akadályozzák a nemzetközi vizsgálatot.

A távolból aknavetők és lövöldözés állandó zaja emlékeztet arra, hogy nem csitul a konfliktus a szakadárok és a fegyveres lázadást három hónapja elfojtani igyekvő kijevi kormányerők között.


18:37 - Szakértő: rakétatámadás esetén a pilóták nem észlelhették a feléjük tartó rakétát

Rakétatámadás esetén a maláj utasszállító pilótái semmilyen eszközzel nem észlelhették a rájuk irányított, illetve a feléjük tartó légvédelmi rakétát, mivel ezek a repülőgépek nincsenek felszerelve elektronikus önvédelmi rendszerekkel - mondta Trautmann Balázs, a Magyar Honvéd című magazin szerkesztője pénteken az MTI-nek. Kiemelte, hogy a repülőgép pusztulását a feltételezések szerint okozó Buk légvédelmi rendszert csak szakképzett személyzet tudja kezelni.

A szakember a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asának csütörtöki katasztrófájával kapcsolatban elmondta, az utasszállító pilótái a repülőgépből való korlátozott kilátás miatt szabad szemmel biztosan nem láthatták a feléjük tartó, rendkívül nagy sebességgel és valószínűleg a gép alól érkező légvédelmi rakétát, illetve azt sem észlelhették, hogy valamilyen földi légvédelmi radar befogta a gépüket és rakétát irányított rájuk.

Az elektronikai önvédelmi rendszereket a katonai gépek használják, ilyen eszközök nincsenek a polgári légiközlekedés repülőgépein - tette hozzá.

Trautmann Balázs szerint a repülési tervnek megfelelően repülő pilóták nem számítottak arra, hogy támadás érheti a gépüket. Ezt támasztja alá a sajtóban megjelent információ is, miszerint a gép nem adott le vészjelzést és más problémát sem jelzett, ezért elméletileg egy teljesen jól működő utasszállító repülőgép tűnt el az utazómagasságról egyik pillanatról a másikra - mondta.

Utalt arra, a repülőgép érvényes repülési engedélyek alapján lépett be az ukrán légtérbe, és az eddig nyilvánosságra kerül információk szerint folyamatos volt a kommunikációja a légtérirányítással, amely így tudta, hol, milyen magasságban és irányban repül a gép. Ezután lépett be a kelet-ukrajnai légtérbe, ahol a katasztrófa történt.

Az MTI kérdésére Trautmann Balázs elmondta, az eddigi adatok szerint az utasszállító engedélyezett magasságban, egy ismert légifolyosóban repült és teljesen jogosan tartózkodott abban a légtérben, ahol később lezuhant. A korábban elrendelt légtérzárat ugyanis 9700 méteres magasságban határozta meg a légiforgalmi irányítási szervezet, a repülőgép azonban több mint 10 ezer méteres magasságban repült Kelet-Ukrajna felett.

A malajziai utasszállító pusztulását a feltételezések szerint okozó Buk föld-levegő légvédelmi rendszerrel kapcsolatban a Magyar Honvéd szerkesztője kifejtette: az 1980-as években rendszerbe állított, közepes hatótávolságú rakétakomplexum kezeléséhez és a sikeres célleküzdéshez mindenképpen szükséges az eszközt jól ismerő szakképzett személyzet. A komplexumhoz a rakétaindító járművek mellett egy mobil parancsnoki tűzvezető pont, valamint egy nagyobb hatótávolságú felderítő lokátor tartozik, azonban létezik olyan rakétaindító jármű, ami önmagában is képes a rakétaindításra; ekkor viszont korlátozottabb képességekkel rendelkezik.

Ha egy ilyen komplexumot használtak, akkor annak van nagyobb valószínűsége, hogy a szóban forgó rakétarendszert Ukrajna vagy Oroszország haderejében szolgált, vagy szolgáló emberek kezelhették. Nulláról kiképezni kormányellenes erőket, akik korábban sosem találkoztak ilyen rendszerrel, az nem túl valószínű - vélekedett a szakember.

A fegyver felépítéséről szólva Trautmann Balázs elmondta, a több fokozatú légvédelmi rakétát úgy tervezték meg, hogy az a céltól bizonyos távolságra élesítse a rakéta orrán lévő speciális robbanófejet, ami a robbanáskor fémszilánkokat szór szét, és az így szétterülő repeszfelhőbe repül bele a célként azonosított repülőgép.

A maláj utasszállító tragédiája hirtelen következhetett be, a fedélzeti rendszereket valószínűleg tönkretették a fémszilánkok, a gép pedig azonnal repülésre alkalmatlan állapotba kerülhetett - tette hozzá.

A Magyar Honvédség nem rendelkezik ilyen típusú rakétakomplexummal, a győri Arrabona Légvédelmi Rakétaezred a Buk elődjének tekintett Kub-rendszert használja.

18:36 - Nincs magyar áldozat az utasok között

A holland külügyminisztérium pénteken hivatalosan tájékoztatta a külképviseleteket a malajziai utasszállító gép katasztrófájában életét vesztő 283 utas állampolgárságáról. A holland hatóságok információi szerint nem volt magyar utas a szerencsétlenül járt repülő fedélzetén - közölte Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője az MTI-vel.

Csütörtökön az ukrajnai Donyeck megyében 298 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

Nagy Anna elmondta: a tragédia valamennyi utas áldozatát azonosították. E szerint 192 holland, 29 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz, tíz brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki, egy új-zélandi és egy kanadai-román kettős állampolgár vesztette életét.

A légiszerencsétlenség miatt Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vilmos Sándor holland és Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim malajziai uralkodónak. Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak küldött levélben nyilvánított részvétet, egyúttal jelezve, Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot.

18:08 - Samantha Power: valószínűleg a szakadárok által ellenőrzött területről indították a rakétát

A Malaysia Airlines repülőgépét valószínűleg egy föld-levegő rakétával lőtték le csütörtökön, amelyet minden valószínűség szerint egy kelet-ukrajnai, a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak - mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén. Hozzátette: az SA-11 föld-levegő rakétarendszer technikai összetettsége miatt nem zárhatják ki azt, hogy működtetésében technikai segítséget nyújtottak az oroszok.

Power kifejtette: Washington úgy véli, hogy a rakétát oroszbarát szeparatisták ellenőrizte területről lőtték ki, s éppen ezek a szeparatisták korábban saját maguk dicsekedtek ilyen harci eszközök megszerzésével. Azt is hozzátette, hogy Oroszország SA-11 rakétákkal és más nehézfegyverekkel látta el a szakadárokat.

"Amennyiben tényleg oroszbarát szeparatisták állnak a polgári utasszállító repülőgép elleni merénylet mögött, nekik és támogatóiknak is jó okuk lenne arra, hogy elrejtsék a bűntényre utaló bizonyítékokat. Így rendkívül fontos, hogy azonnal vizsgálat kezdődjön" - tette hozzá az amerikai ENSZ-nagykövet.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet a testület előtt kijelentette: "Pártatlan, nyílt vizsgálatra van szükség. Nem szabad nyomást gyakorolni az eljárásra, vagy megkísérelni azt, hogy célozgatásokkal és felületes állításokkal már előre kimondjuk az eredményt, amely indokolatlan lenne egy ilyen nehéz helyzetben".

Az ENSZ BT pénteken egyébként állásfoglalást adott ki az ügyben, s teljes, alapos, független nemzetközi vizsgálatot szorgalmazott.
A BT egyhangúan elfogadott nyilatkozatában azt hangsúlyozta, hogy minden résztvevő félnek biztosítania kell a vizsgálatot végző tisztségviselők számára a katasztrófa helyszínének megközelítését. A világszervezet egyik legfőbb szerve a felelősségre vonás fontosságát is kiemelte a dokumentumban.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár aggasztónak találja azokat a hitelesnek tűnő beszámolókat, amelyek szerint egy korszerű föld-levegő rakétát vetettek be a malajziai utasszállító lelövésére Kelet-Ukrajnában - mondta Jeffrey Feltman, a világszervezet főtitkárának politikai kérdésekben illetékes helyettese a rendkívüli ülésen. Hozzátette: a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) felajánlotta Ukrajnának, hogy felállítanak egy nemzetközi szakértőkből álló csoportot a szerencsétlenség kivizsgálására.
Feltman azt is közölte, hogy a napokban Moszkvába és Kijevbe utazik.
A BT tagjai egyperces néma csendben emlékeztek meg a repülőgép-szerencsétlenség 298 halálos áldozatáról, és mély együttérzésükről biztosították a családtagokat, valamint a katasztrófában érintett kormányokat.

Az ukrán hatóságok és a helyi oroszbarát szakadárok egymást vádolják a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járatának egy nappal korábbi lelövésével, de az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el az utasszállítót.

18:04 - Obama: lelőtték a maláj utasszállító repülőgépet

Az amerikai elnök szerint lelőtték a maláj utasszállító repülőgépet. Pénteki, fehér házi nyilatkozatában Barack Obama azonnali tűzszünetet sürgetett Oroszorország, Ukrajna és a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok között.

18:03 - Oroszbarát szakadár vezető: az ukrán biztonsági szolgálat fabrikálta a szakadárok beszélgetését

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) "fabrikálta" azt a hangfelvételt, amely állítólag bizonyítja, hogy a délkelet-ukrajnai felkelők lőtték le a maláj utasszállítót - mondta Oleh Carjov ukrán szakadár politikus pénteken a Rosszija 24 állami hírtelevízióban.

Az adásban lejátszották a hangfelvétel egy részletét, amely az SZBU honlapjára előző este került fel. A hangfelvételt tartalmazó video feliratozása szerint a szakadár fegyveresek egy parancsnoka az orosz katonai hírszerzés igazgatójának jelentett. Azt állította, egy kozák egységük lelőtt egy polgári repülőgépet.

Oleh Carjovot a "luhanszki és donyecki népköztársaságokból" alakított Novorosszija parlamenti elnökeként mutatták be.

Jurij Szerhejev, Ukrajna ENSZ-nagykövete magyar idő szerint késő délután ismertette a világszervezet Biztonsági Tanácsában az utasszállító tragédiájáról Kijev rendelkezésére álló bizonyítékokat, köztük a szóban forgó hangfelvételt is.

17:39 - Megérkeztek az EBESZ megfigyelői a helyszínre

Megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői és szakértői Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép csütörtökön.

"Mintegy harmincan érkeztek a helyszínre helikopterrel" - mondta el az EBESZ egyik szóvivője. Egyben közölte: az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló "kontaktcsoport" már összeült, s egy videokonferencia keretében a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel is tárgyalt.

Az AFP francia hírügynökség tudósítója szerint az EBESZ szakértőket rövid egyeztetés után odaengedte a szétszóródott roncsokhoz a szakadárok egy csoportja.

"Nem vagyunk nyomozók. Azért jöttünk, hogy biztosítsuk a helyszínt és az áldozatok holttestének a lehető leghumánusabb módon történő kezelését" - mondta el Alexander Hug, az EBESZ-csoport egyik tagja a szakadároknak a beszámolók szerint.

A donyecki térséget ellenőrző oroszbarát szakadárok pénteken kijelentették, hogy üdvözlik az ukrán és nemzetközi szakértőket a helyszínen. Egyben cáfolták, hogy akadályoznák a kereső és mentőalakulatok munkáját.

Az utasszállító - a Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe - Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele az összeköttetés. A repülőgép Kelet-Ukrajna területén zuhant le. A Malaysia Airlines járatának 283 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Mind az ukrán vezetés, mind a szakadárok azt állítják, hogy a másik fél lőtte le a gépet.

17:18 - Samantha Power: valószínűleg a szakadárok által ellenőrzött területről indították a rakétát

A Malaysia Airlines repülőgépét valószínűleg egy föld-levegő rakétával lőtték le csütörtökön, amelyet minden valószínűség szerint egy kelet-ukrajnai, a szakadárok által ellenőrzött területről indítottak - mondta Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki ülésén. Hozzátette: az SA-11 föld-levegő rakétarendszer technikai összetettsége miatt nem zárhatják ki azt, hogy működtetésében technikai segítséget nyújtottak az oroszok.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár aggasztónak találja azokat a hitelesnek tűnő beszámolókat, amelyek szerint egy korszerű föld-levegő rakétát vetettek be a malajziai utasszállító lelövésére Kelet-Ukrajnában - mondta Jeffrey Feltman, a világszervezet főtitkárának politikai kérdésekben illetékes helyettese a rendkívüli ülésen.

ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén New Yorkban. Fotó: MTI/EPA


17:06 - Kijev újabb bizonyítékokat tett közzé a szakadárok Buk rakétarendszeréről

Az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) közzétette pénteken két állítólagos szakadár egy lehallgatott beszélgetését, amely az SZBU szerint azt bizonyítja, hogy a donyecki szeparatisták Oroszországból kaptak egy Buk-M típusú légvédelmi rakétarendszert, az azt kezelő legénységgel együtt.

Kijev feltételezése szerint a malajziai utasszállító gép lezuhanását az okozta, hogy egy Buk típusú rakétával eltalálták.

Az elhárítás július 17-én szerzett tudomást arról, hogy a rakétarendszert a Luhanszk megyei Szuhodolszk település közelében vették át, ahonnan Donyeckbe szállították. A szeparatisták a Buk-M-mel együtt kaptak három darab Gvozgyika típusú önjáró tarackot is.

Más, az orosz fegyveres erők tisztjei és a szakadárok között lehallgatott beszélgetésekből az SZBU szerint az is kiderül, hogy a szeparatisták nemcsak fegyvereket, de tüzérségi támogatást is várnak orosz területről.
Közben a kijevi belügyminisztérium a YouTube videomegosztó portálon egy újabb felvételt hozott nyilvánosságra, amelyen egy Oroszország felé szállított, álcázott rakétarendszer látható. A videót állítólag pénteken, a hajnali órákban vették fel.

Arszen Avakov belügyminiszter szerint a faágakkal letakart rakétarendszert Krasznodon városán keresztül szállították az orosz határ felé. Három rakétája közül a két szélső a kilövőszerkezetben van, a középső nem látható. A miniszter nem tartja kizártnak, hogy ez az a Buk típusú rakétarendszer, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót.
Facebook-oldalán közzétett bejegyzésében Avakov hozzáfűzte, hogy jelenleg folyik a belügyminisztérium és az SZBU által összegyűjtött információk elemzése.

Kijev azt tervezi, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának péntek délután kezdődő rendkívüli ülésén bemutatja bizonyítékait a malajziai Boeing-777-es utasszállító gép lelövéséről.

Csütörtök este az SZBU már közzétett a YouTube-on egy lehallgatott telefonbeszélgetést, amelyen állítólag egy szakadár elismeri beszélgetőpartnerének, hogy emberei eltaláltak egy utasszállítót Kelet-Ukrajna fölött.

17:02 - Moszkva: aktív volt a térségben az ukrán légvédelem rendszere

Aktív volt több ukrán légvédelmi rendszer is a maláj utasszállító katasztrófája idején a kelet-ukrajnai térségben - közölte az orosz védelmi tárca pénteken.

"Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől" - tájékoztatott a minisztérium sajtószolgálata. A város nem messze található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összecsapásainak térségében történt szerencsétlenség helyszínétől.

A fedélzetén 283 utassal és 15 főnyi személyzettel csütörtökön Kelet-Ukrajna felett lelőtt malajziai utasszállító útvonalának egy szakasza két üteg Sz-200-as nagy hatótávolságú és három üteg Buk-M1-es típusú közepes hatótávolságú ukrán légvédelmi rakétarendszer csapásmérő övezetében volt - tudatták az orosz védelmi minisztériumban.

A szaktárcánál hangsúlyozták, hogy a Buk-M1 rakétavédelmi rendszer műszaki háttere lehetővé teszi az információcserét a légi célokról egy hadosztály ütegei között. "Ennélfogva bármelyik ütegből indíthattak rakétákat: a Donyecktől északra 8 kilométerre lévő Avgyejevkából, illetve a kelet-ukrajnai nagyvárostól 25 kilométerre keletre lévő Gruzszko-Zarjanszkoje településtől is" - közölték Moszkvában.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken cáfolta, hogy az orosz légvédelemnek és légierőnek köze lehetett volna a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépének kelet-ukrajnai katasztrófájához.

"Július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek, és az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - tudatta a sajtóosztály. A tárca a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános nemzetközi vizsgálatára szólított fel.

16:45 - NKH: légtérzárat katonai hadművelet idején rendelnek el

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) szerint légtérzárat háborús térségekben katonai műveletek idején rendelnek el, ekkor minden repülési magasságon tiltják a gépek közlekedését.

Az MTI azután kereste meg a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, hogy csütörtökön a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa Donyecktől keletre az ukrán-orosz határ közelében 33 ezer láb (10 ezer méter) magasságban repült, majd lezuhant, egyes hírek szerint rakétatalálat érte. A gép 283 utasa és 15 fős hajózó személyzete életét vesztette. Az ukrán hatóságok a tragédiát követően a dnyipropetrovszki repülésinformációs régiót lezárták, de több légitársaság Ukrajna teljes légterét elkerüli.

Az NKH tájékoztatása szerint nemzetközi szervezet - például a NATO - vagy hadviselő fél saját döntése alapján az ellenőrzése alá tartozó légteret lezárhatja, és erről a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően értesíti az érintett szervezeteket, így a térségben navigációs szolgáltatás nyújtó szakszolgálatot is. Ezt követően az egyes államok, vagy légiforgalmi szolgáltatók felelőssége a légtér lezárásának végrehajtása, és a légijárművek ennek megfelelő irányítása, tájékoztatása. A lezárt légtér nagysága a katonai művelet kiterjedésétől függ.

Katonai műveletek esetén teljes légtérzárat szoktak bevezetni, (így tett az Egyesült Államok is a délszláv háborúban), de zárás térben és időben lehet részleges, valamint a repülések célja szerint is lehet megkülönböztetéseket tenni. Egyes esetekben a polgári forgalmat nem, de az államit tiltják, erről az elvégzendő műveletek alapján hoznak döntést.

A maláj repülőgép által használt útvonalon az ukrán hatóságok korábban 32 ezer lábig tiltották meg a közlekedést a polgári légijárműveknek, de a gép 33 ezer lábon repült.

Az iraki és afganisztáni háborúk során többször rendeltek el légtérzárat, ezek jellemzően a teljes légteret érintették. Magyarországhoz legközelebb utoljára a délszláv háborúban volt erre példa. Az általános gyakorlat az, hogy a lezárt légtérben a katonai műveletet végző, vagy koordináló szervezet átveszi az összes légiforgalmi szolgáltatást is, és a légtérzár idejére ők látják el ezeket a feladatokat - közölte az NKH.

16:42 - Áder részvétét fejezte ki a holland és a malajziai királynak

Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét a holland és a malajziai uralkodónak, miután csütörtökön Ukrajnában lezuhant a malajziai légitársaság utasszállítója.

A táviratok szövegét a Köztársasági Elnöki Hivatal juttatta el pénteken az MTI-hez.

A Vilmos Sándor holland királynak címzett táviratban Áder János azt írta: mélységes megdöbbenéssel és szomorúsággal értesült a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó MH17-es járatának lezuhanásáról, amely sok ártatlan civil életét követelte.

Az államfő részvétét fejezte ki az uralkodónak és Hollandia népének, egyúttal együttérzéséről és szolidaritásáról biztosította az áldozatok családját.

Áder János hangsúlyozta: Magyarország kész bármilyen lehetséges módon segíteni a tragédia hiteles és független nemzetközi vizsgálatát.

Az Ibni al-Marhum Tuanku Abdul Halim államfőnek, Malajzia legfőbb uralkodójának küldött táviratban a köztársasági elnök szintén részvétét fejezte ki a királynak és Malajzia népének, az áldozatok családjának.

Csütörtökön az ukrajnai Donyeck megyében 298 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter közlése szerint az áldozatok közül 173 holland, 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár volt. A többi utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van.

16:41 - Maláj utasszállító - Lengyelország terrorcselekménynek minősíti a gép lelövését

Lengyelország vezetői határozottan elítélték pénteken a malajziai utasszállító repülőgép kelet-ukrajnai lelövését, nyilatkozataikban a térségben jelenleg fennálló status-quo megváltoztatását, s a szerencsétlenség nemzetközi vizsgálatát szorgalmazva.

Donald Tusk miniszterelnök állásfoglalása szerint a legvalószínűbbnek tűnő feltevés, hogy terrorcselekmény történt, akkor is, ha utólag kiderülne: a maláj repülőt tévedésből lőtték le. Nincs felmentés arra, hogy a szakadárok által elfoglalt terület felett lőnek le egy gépet - fejtette ki Tusk, hangsúlyozva, hogy nemcsak a tett elkövetőit, de támogatóikat is el kell ítélni.

A várható politikai következményeket leszámítva, közvetlen biztonsági veszély jelenleg nem fenyegeti Lengyelországot - fejtette ki a miniszterelnök. Azt is közölte: az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem volt lengyel utas a gépen.

A Malaysia Airlines gépének lelövésével kapcsolatban Bronislaw Komorowski elnök is állást foglalt. Petro Porosenko ukrán elnökhöz címzett levelében kifejtette, hogy Ukrajnának joga van erőszakhoz folyamodni saját területi egységének védelmében.

Korábban a lengyel külügyminisztérium úgy nyilatkozott: "Lengyelország határozottan elítéli az Ukrajna területe feletti gép lelövését." A hivatalos nyilatkozat afelett is felháborodását fejezi ki, hogy a civil cél ellen fejlett légvédelmi tüzérségi fegyvert használtak, s az ügyben nemzetközi vizsgálatot szorgalmaz.

Egy külön sajtókonferencián Radoslaw Sikorski külügyminiszter azt hangsúlyozta: a tragédia okainak és az elkövetők kilétének felderítése prioritás kell legyen. Arra van szükség, hogy az ukrán hatóságok elláthassák (ezzel kapcsolatos) jogköreiket saját területükön - tette hozzá.

A Gazeta Wyborcza napilap szerint Sikorski idézett álláspontját az éppen Lengyelországban tárgyaló Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter is támogatta. LOT repülőtársaság közleménye szerint a lengyel járatok régóta kerülik a Kelet-Ukrajna légterét.

Gyertyás virrasztást tartanak a maláj utasszállító áldozatainak emlékére a malajziai Petalingban. Fotó: MTI/EPA/Azhar Rahim

Gyertyás virrasztást tartanak a maláj utasszállító áldozatainak emlékére a malajziai Petalingban. Fotó: MTI/EPA/Azhar Rahim
16:29 - Pilóta: új fejezet kezdődhet a polgári légi közlekedésben

Új fejezet kezdődhet a polgári légi közlekedés történetében, mostantól várhatóan konfliktusos régiókban nem lehet majd repülni, ez ma nem tiltott - mondta Feledi György szakértő, utasszállító-pilóta pénteken az MTI-nek.

A pilóta azt követően nyilatkozott, hogy csütörtökön a Malaysia Airlines Boeing 777-200-asa Donyecktől keletre az ukrán-orosz határ közelében 33 ezer láb (10 ezer méter) magasságban repült, majd lezuhant, egyes hírek szerint rakétatalálat érte. A gép 283 utasa és 15 fős hajózó személyzete életét vesztette.

Feledi György elmondta, Irak fölött nem volt a polgári gépeket érintő légtérzár, fentről nézték, ahogy a háború a földön zajlott. Jelezte: a földről egy 400 csomóval (950 kilométer/óra) repülő gépet precíz, drága eszközökkel is nehéz lelőni.

A helyzet azonban most valószínűleg változni fog, újra kell gondolni a szabályozás alkalmazását. Hozzátette: hiányolja azon légtérzár alkalmazását, amelyet földi konfliktus esetén használnak, és teljes légtérzárral jár a polgári légi közlekedésben.

Megjegyezte még, hogy egy légitársaságnak "zsebbe vágó", ha valahova nem repülhet, vagy nem használhatja a leggazdaságosabb útvonalat, de a biztonság az elsődleges.

Álláspontja szerint a fél év alatt két katasztrófa által is érintett Malaysia Airlines hónapokon belül akár csődbe is mehet. Az utasok egy tragédia után még nem fordulnak el teljesen egy légitársaságtól, de kettő után már nagyon szkeptikusak lesznek. Akkor is - teszi hozzá -, ha utóbbi, a 17-es járat lelövése "totális és fatális" véletlen volt, de két Boeing 777-es elvesztése és ezzel több száz utas halála már nagymértékű bizalomvesztéssel jár. Arra azonban nem számít, hogy 2001. szeptember 11-hez hasonlóan a nemzetközi utasforgalom jelentősen megcsappanna.

Amit pilótaként a hasonló esetekben tenni lehet, az az, hogy elkerülik a konfliktussal terhelt övezetek légterét, és ezeket betervezik a repülési útitervbe, és a szükségesnél több kerozint tankoltatnak a gépekbe. "A pilóták tehetetlenek a lomha légi busszal egy rakétával szemben, és hogy ez a nyugati civilizáció hátsó kertjében megtörténhet, nagy aggodalomra ad okot" - mondta.

16:27 - Előzetes amerikai hírszerzési értékelés: a szakadárok lőtték le a gépet

Az amerikai hírszerzés előzetes értékelése szerint a kelet-ukrajnai szakadárok által kilőtt rakéta találta el a csütörtökön lezuhant maláj utasszállítót - jelentette a The Washington Post című napilap.

16:17 - Megérkeztek az EBESZ megfigyelői a helyszínre

Megérkeztek az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői és szakértői Kelet-Ukrajnába, arra a helyszínre, ahol lezuhant a maláj utasszállító gép csütörtökön.

"Mintegy harmincan érkeztek a helyszínre helikopterrel" - mondta el az EBESZ szóvivője. Egyben közölte: az EBESZ, Oroszország és Ukrajna diplomatáiból álló "kontaktcsoport" már összeült, s egy videokonferencia keretében a kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel is tárgyalt.

16:13 - AWACS gépek is levegőben voltak a szerencsétlenség idején

A lengyel, illetve a román légtérben egy-egy AWACS felderítő gép is a levegőben volt a maláj utasszállító ukrajnai lezuhanásának idején - közölték pénteken NATO-források.

A szakértők egyelőre elemzik az AWACS-ok által összegyűjtött információkat. Az atlanti szövetség egyik tisztségviselője mindazonáltal megjegyezte, hogy a viszonylag nagy távolság miatt a felderítő gépek aligha észlelhették a katasztrófát, illetve annak körülményeit.

Egy NATO-illetékes ugyanakkor elmondta: a közelmúltban aggodalommal tapasztalták, hogy orosz részről lehetővé teszik zsoldosok, illetve nehézfegyverek bejutását Kelet-Ukrajnába, ahol így a szeparatisták egyre bonyolultabb fegyverrendszerekhez jutnak hozzá.

Az ukrán hadvezetés képviselői és a lázadók egymást vádolják a maláj gép lelövésével.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, továbbá az EU részéről José Manuel Barroso, az Európai Bizottság, valamint Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke csütörtök este nyilatkozatban adott hangot megdöbbenésének, és szorgalmazta a tragikus eset okainak, az esetleges felelősség kérdésének alapos és haladéktalan kivizsgálását.

16:01 - Navracsics: Magyarország kész segíteni a nemzetközi vizsgálatot

 Magyarország kész bármilyen módon segíteni a malajziai légitársaság lezuhant utasszállítójával kapcsolatos hiteles és független nemzetközi vizsgálatot - írta Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter holland kollégájának, Frans Timmermansnak címzett pénteki levelében.

A levélben - amelyet a tárca juttatott el az MTI-hez - a miniszter úgy fogalmazott: a csütörtöki tragikus balesetről szóló hírek az egész világot sokkolták.

Navracsics Tibor részvétét fejezte ki a Malaysia Airlines MH17-es járat áldozatai családjainak és barátainak. Mint írta, az érintettek remélhetően képesek lesznek erőt és bátorságot gyűjteni, hogy túljussanak ezen a borzalmas eseményen.

A tárcavezető mély együttérzéséről és támogatásáról biztosította Hollandiát "ebben a nehéz időben".

Csütörtökön az ukrajnai Donyeck megyében 298 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

Liow Tiong Lai malajziai közlekedési miniszter közölte: az áldozatok közül 173 holland, 44 malajziai, 27 ausztrál, 12 indonéz és 9 brit állampolgár volt. A többi utas állampolgárságának megállapítása még folyamatban van.

15:29 - A lázadók szerint nincs náluk adatrögzítő doboz, Lavrov szerint nem kell Moszkvának

A kelet-ukrajnai szakadárok vezetője azt állítja, hogy nincs náluk a csütörtökön lezuhant maláj gép egyik adatrögzítő doboza sem, holott korábban egy katonai parancsnokuk éppen az ellenkezőjét állította.

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke közölte pénteken, hogy a szakadárok egyetlen fekete dobozt sem találtak a tragédia helyszínén.

"Reméljük, hogy a szakértők megtalálják őket, és összeáll a kép arról, hogy mi történt" - mondta Borodaj.

Néhány órával Borodaj tájékoztatása előtt azonban Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnokának egyik névtelenül nyilatkozó helyettese azt mondta, hogy a Boeing-777-es 12 adatrögzítő berendezéséből nyolcat megtaláltak a tragédia helyszínén. Hozzátette: Sztrelkov még mindig mérlegeli, hogy engedélyezze-e egy nemzetközi vizsgálóbizottság tagjainak bejutását a tragédia - széles területet felölelő - helyszínére.

Anton Herascsenko, az ukrán belügyminiszter tanácsadója ugyancsak azt mondta pénteken az ukrán hírszerzési szolgálatoktól származó értesülésekre hivatkozva, hogy a szakadárok a tragédia helyszínén megtalálták az utasszállító fekete dobozait és a nap folyamán átadják őket az egyik határátkelőhelyen, Luhanszk megyében, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) összekötőinek.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ugyanakkor leszögezte, hogy a kijevi állításokkal ellentétben Oroszországnak nem áll szándékában átvenni a fekete dobozokat. Mint mondta a Rosszija 24 tévécsatornának nyilatkozva: az adatrögzítő berendezések elemzése a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) dolga, és Oroszország nem kívánja megsérteni az ilyen helyzetekre vonatkozó nemzetközi szabályokat.

"Azt akarjuk, hogy nemzetközi szakértők menjenek mihamarabb a katasztrófa helyszínére, hogy elvigyék onnan a fekete dobozokat" - mondta Lavrov.

Közben Kosztyantin Batovszkij, a Donyeck megyei kormányzó tanácsadója közölte, hogy ukrán mentőcsoportok két fekete dobozt találtak a tragédia helyszínén. Nem tudta megmondani, hogy jelen pillanatban hol vannak ezek a berendezések, Kijevben pedig egyelőre nem reagáltak rá.

14:43 - Moszkva: Aktív volt a térségben az ukrán légvédelmi rendszer

"Az orosz rádióműszaki egységek a szerencsétlenség napján, csütörtökön bemérték a Buk-M1-es légvédelmi rakéták irányítására szolgáló Kupol radarállomás működését mintegy 30 kilométerre a kelet-ukrajnai Donyecktől" - tájékoztatott a minisztérium sajtószolgálata. A város nem messze található az oroszbarát szakadárok és az ukrán hadsereg összecsapásainak térségében történt szerencsétlenség helyszínétől.

14.21 - HungaroControl: 5 százalékkal nőhet az átrepülő forgalom

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. becslése szerint a maláj utasszállító lezuhanása utáni légiforgalmi korlátozások miatt mintegy 5 százalékkal nőhet az átrepülő légi forgalom Magyarország magaslégterében az ukrán légtérzár miatt.

A szolgálat pénteki, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az emberi erőforrásokat és műszaki-technológiát tekintve is felkészült arra, hogy egy ilyen mértékű forgalomnövekedést kezelni tudjon, ha annak kedvezőtlen időbeli eloszlása nem okoz rendkívüli terheléssel járó, átmeneti helyzeteket.

12:35 - Gerascsenko: a szakadárok Oroszországba vitték Buk rakétaütegüket

A kelet-ukrajnai szakadárok péntekre virradóra átszállították Oroszországba azt a Buk típusú légvédelmi üteget, amelyről a malajziai utasszállítót eltaláló rakétát indították - állította pénteken [namelink name="Anton Gerascsenko"], az ukrán belügyminiszter tanácsadója.

Facebook-oldalán Gerascsenko azt írta, hogy a legfrissebb információk szerint Ihor Sztrelkov, az oroszbarát szakadárok parancsnoka éjszaka Sznizsne településre érkezett, hogy tájékozódjon a helyzetről, majd a Buk rakétaüteget, amellyel lelőtték a malajziai utasszállítót, Oroszországba szállították. A tanácsadó szerint igen valószínű, hogy ott majd megsemmisítik, és megölik "a terrorcselekmény közvetlen végrehajtóit, akik nagy örömmel számoltak be egy ukrán An-26-os repülőgép lelövéséről, nehéz helyzetbe sodorva" Vlagyimir Putyin orosz elnököt és Sztrelkovot.

(Szakadárok csütörtökön azzal dicsekedtek az interneten, hogy Toreznél lelőttek egy An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. Az erről szóló közlemény a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben a malajziai utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.)

12:03 - Öt embert nem azonosítottak még, nem tudni magyar áldozatról

A holland hatóságok öt embert nem tudtak még azonosítani a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító repülőgép utasai közül, az eddig azonosított utasok között nem volt magyar állampolgár - tájékoztatta Nagy Anna, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője pénteken az MTI-t.

[namelink name="Nagy Anna"] közleményében azt írta, a vizsgálat még nem zárult le, a holland hatóságok folyamatosan dolgoznak. Azokat a külképviseleteket értesítik, amelyeknél feltételezhető, hogy utazott a gépen állampolgára. Délelőtt 11 óráig a magyar nagykövetségre nem érkezett ilyen értesítés - tette hozzá.

Mint írta, a hágai magyar nagykövetség a katasztrófa óta éjjel-nappal folyamatosan tartja a kapcsolatot a holland hatóságokkal.

Holland és ukrán források szerint az utasok között 155 holland, 23 amerikai és négy francia állampolgár volt. A hágai magyar nagykövetség az MTI-t arról tájékoztatta: a holland külügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy a gépen magyar utas tartózkodott volna.

Roncsok és áldozatok után kutatnak Ukrajnában (Fotók: MTI)


11.28 - Ukrajna lezárta légterét a keleti országrész felett, Eurocontrol-tilalom

Ukrajna lezárta légterét keleti országrésze felett, ahol a fegyveres erők harcolnak az oroszbarát szakadárok ellen - közölte az ukrán infrastrukturális minisztérium pénteken, egy nappal a malajziai légitársaság repülőgépének katasztrófája után, amelyben 298 ember vesztette életét.

A tárca közleménye szerint teljesen lezárták a légteret Luhanszk és Donyeck megye felett, illetve részleges repülési tilalmat vezettek be az azokkal szomszédos Harkiv megye felett.

A nemzetközi légi irányítási szervezet - az Európai Légi Navigációs és Biztonsági Szervezet (Eurocontrol) - is közölte honlapján, hogy az ukrán hatóságok tájékoztatták a légtérzárról, ezért nem ad ki repülési engedélyt a kelet-ukrajnai térségen áthaladó járatokra.

11.15 - Halálos ítélet a Malaysia Airlines-nak a két tragédia

Egymás után, alig négy hónap eltéréssel két borzalmas tragédia történt a Malaysia Airlines légitársaság utasszállító repülőgépeivel, ami olyan romboló hatással lehet az állami vállalatra, hogy szinte lehetetlen lesz kiheverni.

A teljes cikket itt olvashatja >>

10.55 - Nem hajlandóak szüneteltetni a harcokat a kelet-ukrajnai szakadárok a csütörtökön lezuhant malajziai utasszállító gép katasztrófája miatt - közölték pénteken közösségi portálokon keresztül.

Egyik parancsnokuk kijelentette, hogy a repülőgép roncsai "mélyen a harcvonal mögött", a szakadárok területén vannak. Szerinte nincs szükség a tragédia körülményeinek kivizsgálása érdekében "humanitárius tűzszünetre vagy szabad folyosók nyitására" a tragédia helyszínéhez.

Közben Luhanszk város lakóinak zöme vezetékes víz és áram nélkül maradt reggelre, miután a tűzharcokban megsérült egy áramelosztó alállomás.

10.12 - Amerikának tudnia kell, ki lőtte ki a maláj gépet

Amerikai műholdak és kémrepülők hónapok óta figyelik a Kelet-Ukrajnában történteket, ez alapján pedig azt is tudhatják, ki a felelős a katasztrófáért.

A teljes cikket itt olvashatja >>

09.34 - Az orosz védelmi minisztérium cáfolja az orosz légierő érintettségét

"A különféle rágalmakkal kapcsolatban, amelyek az Oroszországi Föderáció fegyveres erőinek az Ukrajnával határos térségekben való tevékenységével kapcsolatban megjelentek, felelősséggel kijelentjük: július 17-én az Oroszországi Föderáció légvédelmének eszközei az adott körzetben nem tevékenykedtek. Az orosz légierő gépei a Donyeck megyével határos oroszországi területeken nem hajtottak végre repüléseket" - olvasható az orosz védelmi minisztérium sajtóosztályának közleményében, amelyet az Interfax idézett.

Ezeket az értesüléseket teljes mértékben megerősítik az objektív ellenőrzési eszközök - hangsúlyozta a moszkvai sajtóosztály.

"Felhívjuk a nemzetközi közösséget, hogy végezze el a légi szerencsétlenség gondos és a lehető legteljesebben nyilvános vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében az orosz védelmi minisztérium.

09.32 - A szakadárok nem zsákmányoltak ukrán Buk rakétarendszert

A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyei szakadárok nem zsákmányoltak az ukrán hadseregtől Buk vagy Sz-300-as típusú rakétarendszert - jelentette ki [namelink name="Vitalij Jarema"] ukrán főügyész az Ukrainszka Pravda című ukrán lap csütörtöki számában.

Elmondta, a hadsereg ilyen tájékoztatást adott [namelink name="Petro Porosenko"] ukrán államfőnek azután, hogy Donyeck megyében lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet.

A főügyész az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács ülése után nyilatkozott. Kijelentette: a malajziai utasszállító gép lelövését követően, "a katonák jelentették Porosenko elnöknek, a terroristák birtokában nincs Buk vagy SZ-300-as típusú rakétarendszer. Ilyen fegyvereket nem is zsákmányoltak (az ukrán hadseregtől)".

Csütörtök este [namelink name="Anton Gerascsenko"], az ukrán belügyminiszter tanácsadója arról számolt be, hogy a malajziai légitársaság repülőgépét Buk típusú rakétarendszerrel lőtték le.

A védelmi tárca azt is közölte, hogy az ukrán légvédelmi erők parancsnokának június 29-i parancsának megfelelően Donyeckből kivonták és más helyre vezényelték a légvédelmi rakétaezred embereit és fegyvereit. Az alakulat bázisán csupán régi, elöregedett, használhatatlan technika maradt, amelyet a katonák működésképtelenné tettek. A terroristák később elfoglalták a területet - állította az ukrán védelmi tárca.

08.33 - Orbán Viktor: alapos kivizsgálást igényel a gép lelövése

[namelink name="Orbán Viktor"] péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, valószínűleg katonai műveletek eredményeként történt a tragédia.

A teljes cikket itt olvashatja >>

08.20 - Megtalálták a lelőtt malajziai utasszállító gép második fekete dobozát is a mentőalakulatok péntek reggel - közölte egy szemtanú a Reutersszal.

A területet ellenőrzésük alatt tartó oroszbarát szakadárok csütörtökön már megtalálták a repülőgépen használt adatrögzítő berendezés egyikét.
Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata(GSZCSSZ) - a katasztrófavédelem - közlése szerint ukrajnai időszámítás szerint péntek reggel 7 óráig (közép-európai idő: 6 óra) 121 ember holttestét találták meg a malajziai légitársaság Boeing-777-es utasszállító repülőgépe csütörtöki kelet-ukrajnai katasztrófájának helyszínén - jelentette az Interfax.

A kutatási munkálatokban a GSZCSSZ 95 munkatársa vesz részt, és a tragédia okainak kivizsgálására felállítottak egy ukrán kormánybizottságot. A mentőalakulatok a Donyeck megyei Torezből, Sznizsnéből és Sahtarszkból érkeztek. A terület védelmét a szakadár "donyecki népköztársaság" Kelet (Vosztok) zászlóaljának fegyveresei látják el. Péntek reggeltől várják a törvényszéki orvosszakértők érkezését Donyeckből.

Mentőalakulatok, rendőrök és szolgálaton kívüli bányászok is részt vesznek a gép lezuhanása helyszínének átfésülésében, holttesteket és roncsokat keresve.

A repülőgép roncsai, az utasok holttestei, a bőröndök és kézipoggyász Torez térségében, Rozszipne és Hrabove között három kilométeres sávban szóródtak szét. Az AP tudósítója szétszóródott holttesteket és testrészeket látott a mezőn Rozszipne mellett, mintegy 4 kilométerre a szerencsétlenség színhelyétől.

Olekszandr Borodaj, a "donyecki népköztársaság" (DNR) "miniszterelnöke" pénteken bejelentette, hogy válságstábot állítottak fel a mentési munkálatok összehangolására. Kinyilvánította a szakadár terület készségét, hogy fegyverszünetet kössön Ukrajnával a katasztrófa körülményeinek kivizsgálása céljából.

"Érdekeltek vagyunk az objektív vizsgálatban, és készen állunk arra, hogy akadályoztatás nélkül a szerencsétlenség színhelyre engedjük az (orosz) Államközi Légiközlekedési Bizottság (MAK) szakembereit" - idézte a szakadár terület sajtószolgálata a DNR vezetőjét.

A Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép roncsai 2014. július 17-én. Foró: MTI/EPA/Aljona Zikina

A Donyeck megyei Hrabovo település közelében lezuhant maláj utasszállító repülőgép roncsai 2014. július 17-én. Foró: MTI/EPA/Aljona Zikina
07.31 - Kína és a Malaysia Airlines gépei is más útvonalon közlekednek Ukrajna közelében

A kínai polgári légi felügyelet (CAAC) felszólította a légitársaságokat, hogy meghatározatlan ideig kerüljék el Ukrajna légterének azon részét, ahol a Malaysia Airlines utasszállító gépe lezuhant. Az intézkedésben heti 28 kínai légi járat érintett. Az Air China közölte, hogy biztonsági okokból módosította a Róma-Peking vonalon közlekedő járatának útvonalát.

A Malaysia Airlines bejelentette pénteken, hogy azonnali hatállyal megváltoztatja minden európai járatának útvonalát, de óvatosságból nem közlekednek gépei a Gázai övezet fölött sem, ahonnan palesztin fegyveresek rakétákkal támadják Izraelt.

A légitársaság frissítette a lelőtt gépen tartózkodó utasok listáját az állampolgárság szerint: 154 holland, 27 ausztrál, 45 malajziai (ebből 15 a személyzet tagja), 12 indonéz, kilenc brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt. Negyvenegy utas állampolgárságát még nem állapították meg.

05.15 - Sokan az AIDS-világkonferenciára tartottak Ausztráliába

[namelink name="Michel Sidibe"], az ENSZ szakosított szervezete, az UNAIDS igazgatója a Twitter közösségi portálon együttérzését tolmácsolta az áldozatok szeretteinek, és megjegyezte, hogy az utasok közül sokan az AIDS2014 konferenciára tartottak Melbourne-be.

A hírt megerősítette [namelink name="Julie Bishop"] ausztrál külügyminiszter is, a Nemzetközi AIDS Társaság (IAS) pedig részvétét fejezte ki a hozzátartozóknak.

A fedélzeten tartózkodó 283 utasból a jelenlegi információk szerint 108-an az AIDS-konferenciára tartottak, résztvevők vagy azok családtagjai voltak.

Melbourne-ben vasárnap veszi kezdetét az ötnapos tanácskozás, amelynek előadói között van [namelink name="Bill Clinton"] volt amerikai elnök is. A konferenciára hozzávetőleg 12 ezer résztvevőt - köztük tudósokat és aktivistákat - várnak, hogy megvitassák a HIV-fertőzés, valamint a szerzett immunhiányos betegség (AIDS) elleni harc aktuális kérdéseit. Ez lesz a 20. AIDS-világkonferencia.

Vélhetően az áldozatok között volt [namelink name="Joep Lange"] holland kutató, a Nemzetközi AIDS Társaság korábbi elnöke is. Egy amerikai professzor és aktivista, [namelink name="Gregg Gonsalves"] ugyancsak a Twitteren azt írta, sok társa tartózkodott a gépen, amely Kuala Lumpur után az ausztráliai Perth-be ment volna tovább. Köztük említette Lange nevét is. Az IAS közleményében úgy fogalmazott, amennyiben Lange valóban az utasok között volt, akkor az egyik óriását vesztette el HIV/AIDS elleni mozgalom.

A repülőn 298-an voltak - 283 utas és 15 fős személyzet -, a rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben - 154-en - hollandok.

04.24 - Amerika szerint lelőtték a gépet

Az Egyesült Államok szerint föld-levegő rakétával lelőtték a malajziai légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó gépét - közölték névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint csütörtökön.

Egyikük szerint azt még nem tudják, honnan indították a rakétát. Másikuk viszont azt közölte a Reuters hírügynökséggel, hogy Washington szerint nagy valószínűséggel Oroszország által támogatott ukrán szakadárok lőtték le a gépet, fedélzetén csaknem 300 emberrel. Arra nincs bizonyíték, hogy az ukrán erők lőtték ki a rakétát, sem arra, hogy bármilyen rakétakilövő rendszer hiányozna a hadsereg arzenáljából.

Az amerikai alelnök úgy fogalmazott, a szerencsétlenség "nem baleset volt", és hozzátette, hogy a gépet "leszedték az égről". Joe Biden telefonon beszélt Petro Porosenko ukrán elnökkel, és megegyeztek abban, hogy az Egyesült Államok csapatot küld Ukrajnába, hogy segítsék a történtek felderítését.

Porosenko amerikai kollégájával, Barack Obamával is egyeztetett telefonon. A két vezető hangsúlyozta, a tragédiával kapcsolatos minden bizonyítéknak Ukrajnában kell maradnia, hogy szakértők vizsgálhassák meg őket.

Porosenko szerint a gép valószínűsíthető lelövése azt bizonyítja, hogy az ukrán válság veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra. "A tragédia újfent igazolta, hogy a terrorizmus az egész világ problémája" - áll a kijevi elnöki hivatal péntek hajnalban ismertetett közleményében. "Az Ukrajnával szembeni külső agresszió nemcsak a mi gondunk, hanem az európai és a globális biztonságra nézve is fenyegetést jelent" - fűzte hozzá az elnök. Az ukrán vezetés azzal vádolja Oroszországot, hogy segítséget nyújt a kelet-ukrajnai szakadároknak.

Obama az éjszaka folyamán telefonbeszélgetést folytatott Mark Rutte holland kormányfővel is, akinek felajánlotta az Egyesült Államok azonnali és korlátlan segítségét a történtek kivizsgálására. Az áldozatok közül több mint 150 holland. A miniszterelnök és az elnök egyetértett abban, hogy azonnali hozzáférést kell biztosítani a helyszínhez a nemzetközi szakemberek számára.

Független nemzetközi vizsgálatot sürgetett az ügyben az ENSZ-főtitkára is. [namelink name="Ban Ki Mun"] közölte, hogy a világszervezet égisze alatt működő Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szoros figyelemmel kíséri a történteket. A főtitkár emellett együttérzését fejezte ki az áldozatok családjának és szeretteinek.

Azon utasok között, akiknek már meg tudták erősíteni állampolgárságát, 154 holland, 27 ausztrál, 23 maláj, 11 indonéz, hat brit, négy német, négy belga, három Fülöp-szigeteki és egy kanadai volt.

Azonnali független vizsgálatot követelt Angela Merkel német kancellár is, aki szerint amennyiben igazolást nyer, hogy lelőtték a gépet, az a kelet-ukrajnai válság további, tragikus eszkalálódását jelentené.

Tony Abbott ausztrál kormányfő Sydneyben úgy fogalmazott, ha bebizonyosodik, hogy nem baleset történt, akkor olyan bűncselekményről van szó, amelyre nincsenek szavak.

00.09 - Péntek délelőtt ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Nagy-Britannia kezdeményezésére helyi idő szerint péntek délelőtt 10 órakor ül össze az ENSZ Biztonsági Tanácsa, hogy rendkívüli ülésen megvitassa a vélhetően lelőtt utasszállítóval történtek nyomán kialakult helyzetet.

London azt követően kérte a testület összehívását, hogy Ukrajna légterében szerdán egy ukrán harci gépet lőttek le, csütörtökön pedig a malajziai utasszállító repülőt, a fedélzetén csaknem 300 emberrel.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki légi katasztrófa után a világhálón azt írta: "Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához. Ezt a bűntettet a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni" - fogalmazott az ukrán ENSZ-nagykövet.

Csütörtökön írtuk


Nagy-Britannia kezdeményezte az ENSZ BT rendkívüli összehívását Ukrajna miatt

Nagy-Britannia csütörtökön kezdeményezte, hogy tartson rendkívüli ülést az Egyesült Nemzetek Szövetségének Biztonsági Tanácsa - közölte a brit ENSZ-misszió.

London azt követően kérte a testület összehívását, hogy Ukrajna légterében szerdán egy ukrán harci gépet lőttek le, csütörtökön pedig egy malajziai utasszállító repülőt.

Diplomaták szerint az ülést helyi idő szerint péntek délután három órára tűzték ki.

Ukrajna ENSZ-nagykövete, Jurij Szergejev egyébként a csütörtöki légi katasztrófa után a világhálón azt írta: "Ukrajna bizonyítékokkal fog előállni arra vonatkozóan, hogy az orosz hadseregnek köze van az utasszállító katasztrófájához. Ezt a bűntettet a legapróbb részletekig ki kell vizsgálni" - fogalmazott az ukrán ENSZ-nagykövet.

Korábban írtuk:

Az ukrán titkosszolgálatnak állítólag bizonyítéka van arra, hogy szakadárok lőtték le a gépet

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) olyan felvételt tett közzé csütörtökön a YouTube videomegosztó portálon, amely a titkosszolgálat szerint bizonyítja, hogy a szakadárok lőtték le a malajziai utasszállító gépet Kelet-Ukrajna fölött.

Az SZBU egy lehallgatott telefonbeszélgetést tett közzé, amelyen állítólag két szeparatista beszélget, és az egyik elismeri, hogy az emberei lelőttek egy utasszállítót.

A szakadárok azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy 10 ezer méteres magasságban haladó gépet. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete az interneten közzétették, hogy zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. Kijev szerint nagy valószínűséggel ilyen típusú fegyverrel lőtték le az utasszállítót.

Korábban írtuk:

KKM: független nemzetközi testület vizsgálja ki a körülményeket!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) fontosnak tartja, hogy független nemzetközi testület vizsgálja ki a malajziai utasszállító repülőgép tragédiájának körülményeit, és nevezze meg "ennek a gyáva és embertelen tettnek a felelőseit".

Közölték, mély megdöbbenéssel értesültek a Malaysia Airlines MH17-es járatának Ukrajna légterében történt feltételezett lelövéséről, és őszinte együttérzésükről biztosítják a tragédia 295 áldozatának hozzátartozóit.
Csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing 777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában


Korábban írtuk:

Kijev és a szakadárok egymást vádolják

Az ukrán légierő gépei csütörtökön nem emelkedtek a levegőbe, helikopterek és vadászgépek sem - jelentette ki Vladiszlav Szeleznyov, a terrorellenes hadművelet szóvivője, aki szerint a malajziai utasszállítót a szakadárok lőhették le, azt gondolva, egy ukrán gépet találtak el.

A Cenzor.net ukrán hírportál a dél-ukrajnai műveleti parancsnokságtól viszont úgy értesült, hogy a maláj járattal egy időben a közelben repült el az ukrán fegyveres erők egy Il-76-os szállítógépe. A hírportál főszerkesztője nem tartotta kizártnak, hogy a rakétát, amely az utasszállítót eltalálta, az ukrán katonai gépnek szánták.

A légi katasztrófa helyszínével szomszédos Luhanszk megye önhatalmúlag kikiáltott "népköztársaságának" sajtószolgálata viszont szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt állította, hogy az ukrán légierő egy Szu-25-ös vadászgépe támadta meg a 10 ezer méteres magasságban repülő malajziai járatot. A luhanszki szakadárok szerint a gép két darabra szakadt a levegőben, és a "donyecki népköztársaság" területére zuhant. Az utasszállító az ukrán-orosz határ közelében, Torez városától nem messze, Hrabovo településnél csapódott a földbe, a területet a donyecki szakadárok tartják ellenőrzésük alatt. A luhanszki szeparatisták közlése szerint ők maguk ezután az ukrán vadászgépet lelőtték, s a repülő megyéjükben, Krasznij Lucs város közelében zuhant le, de még nem találták meg a roncsait.

Az ukrán belügyminisztérium egy illetékese azt mondta, hogy Buk típusú légvédelmi rakétával lőtték le - szerinte a szakadárok - a gépet. A donyecki szakadárok azonban azt állítják, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 ezer méteres magasságban. Ennek ellentmond, hogy a szakadárok néhány hete saját maguk tették közzé az interneten, miszerint zsákmányoltak az ukrán hadseregtől egy Buk típusú közepes hatótávolságú föld-levegő rakétarendszert. A bejelentést azonban időközben eltávolították a Twitter mikroblogról.

Eközben a szakadárok egy Hirkin vezetéknevű parancsnoka azzal dicsekedett el az interneten, hogy emberei Toreznél lelőttek egy újabb An-26-os ukrán katonai szállítógépet, és egy vadászgépet is, vélhetően egy Szu típusút. A szeparatista parancsnok közleménye csütörtökön a délutáni órákban jelent meg az interneten, nagyjából egy időben az utasszállító és a földi irányítás közötti kapcsolat megszűnésével.

Korábban írtuk:

Az ukrajnai orosz szeparatisták tűzszünetet akarnak a kutatáshoz

Az ukrajnai orosz szeparatisták hajlandóak lennének két-három napig tartó tűzszünetre a szerencsétlenség helyszínének átkutatásához - jelentette a Ria Novosztyi orosz hírügynökség csütörtök este.

A lázadók kapcsolatba léptek a kijevi hatóságok képviselőivel, és arról tárgyalnak velük, hogy lehetővé tegyék nemzetközi szervezetek hozzáférését a katasztrófa helyszínéhez - idézte a jelentés Alekszandr Borodajt, az úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnökét.

A maláj repülőgép becsapódásának a helyét a szeparatisták egyik, Vosztok nevű zászlóalja őrzi, miközben már a helyszínen dolgoznak a rendkívüli helyzetek ukrán minisztériumának a szakemberei. A fegyveresek nem akadályozzák a munkájukat és az újságírók tevékenységét, viszont távol tartják a helyi lakosokat a helyszíntől.

A helyszíni szemle során már több mint száz holtestet találtak meg. A tetemek nagy, fás területen szóródtak szét - mondták.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában



Korábban írtuk:

Szakértő: improvizálniuk kell a légiforgalmi irányítóknak

Több légi útvonal és egyes légterek lezárása miatt az irányítók csak improvizálni tudnak, az útvonalak és a repülési idők tartósan hosszabbak lesznek - mondta az MTI-nek Bakos József, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. főosztályvezetője csütörtökön.

A légiforgalmi irányító szakember azt követően nyilatkozta ezt az MTI-nek, hogy a Malaysia Airlines egyik Boeing 777-es gépe Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi útvonalon haladt, amikor megszakadt vele az összeköttetés. A gép lezuhant, egy hírek szerint rakétatalálat érte. A gép 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette.

Elmondása szerint egy légiforgalmi irányító számára annál rosszabb nincs, mint amikor egy gép eltűnik a radarernyőről, de a többi gépet ugyanúgy tovább kell irányítani. A leggazdaságosabb légi útvonalakat azonban időbe telik megtalálni, addig improvizálni kell, mert a járatok nem fognak megállni.

Jelezte: a baleset miatt a magyar légtérben este már két olyan gép is megjelent, amely eredetileg nem ezen az útvonalon repült volna - közülük az egyik a balesetben érintett Malaysia Airlines egyik járata volt. Ezek azért választották a magyar légteret, mert nem akartak Ukrajna fölött repülni.
Bár az ukrán minisztérium pár napja közölte: lezárja a Donyeck fölötti légteret, az Eurocontrol adatbázisában a repülés időpontjában, és utána sem szerepelt semmilyen korlátozás. Emiatt a repülési tervet elfogadják, és a gép a megadott útvonalon haladhat.

A főosztályvezető elmondta, az eset távlati következménye lesz, hogy az eddig megszokott repülési útvonalak megváltoznak, a forgalom alakulásáról azonban egyelőre nem lehet becsléseket közölni, így arról sem, hogy a magyar légtér forgalmára az eset milyen hatással lesz. Elmondása szerint a légitársaságoknak a biztonság az elsődleges, ezért is jelentették be, hogy elkerülik a donyecki régiót.

Korábban írtuk:

Putyin a szankciók mellett a repülőgép-szerencsétlenségről is beszélt Obamával

Az orosz államfő a maláj utasszállító repülőgépet ért szerencsétlenségről is tájékoztatta Barack Obama amerikai elnököt csütörtöki telefonbeszélgetésük során, és komoly csalódottságát fejezte ki az Oroszországgal szemben foganatosított újabb amerikai szankciók miatt - közölte a Kreml sajtószolgálata.

Vlagyimir Putyin megosztotta amerikai kollégájával a repülőgép-szerencsétlenségről közvetlenül hozzá beérkezett információkat - állt a Kreml honlapján elhelyezett közleményben.

Az orosz államfő és az amerikai elnök részletesen megvitatta az ukrán helyzetet, és Putyin a délkelet-ukrajnai harci cselekmények azonnali és feltétel nélküli beszüntetésére szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

Az orosz elnök tájékoztatta Barack Obamát a délkelet-ukrajnai szakadárok és Kijev közötti párbeszéd érdekében létrehozott kontaktcsoport egyeztetéseinek felújítása érdekében tett moszkvai lépésekről is. A tárgyalásokban közvetítőként Oroszország ukrajnai nagykövete és az EBESZ képviselője is részt vett eddig.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában



A Kreml közlése szerint Vlagyimir Putyin reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok is "hozzájárul az ukrajnai béketárgyalási folyamat elindításához". Ennek érdekében mielőbb EBESZ-megfigyelőket kellene küldeni az orosz-ukrán határ több átkelőhelyére is, mint ezt Moszkva korábban kezdeményezte - fogalmazott a Kreml közleményében.

Az orosz államfő azt is kifejtette Barack Obamának, hogy az Oroszországgal szemben alkalmazandó, újonnan bejelentett washingtoni büntetőintézkedések nemcsak a kétoldalú kapcsolatoknak ártanak, hanem az ukrán válság kompromisszumos megoldásának keresésére tett erőfeszítéseknek is.

Washingtonban helyi idő szerint szerdán jelentették be az újabb orosz és kelet-ukrajnai szakadár politikusokat, valamint orosz állami bankokat és energetikai, valamint hadiipari cégeket sújtó szankciókat.

Korábban írtuk:

Oroszbarát szakadárok megtalálták a lezuhant repülőgép fekete dobozait

A kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok csütörtök este bejelentették, hogy megtalálták a Kelet-Ukrajnában lezuhant malajziai utasszállító repülőgép fekete dobozait - számolt be az Interfax orosz hírügynökség.

Korábban a "donyecki népköztársaság" vezetői azt ígérték, hogy amennyiben megtalálják a baleset körülményeinek felderítésében kulcsfontosságú adatrögzítő szerkezeteket, átadják azokat a moszkvai Államközi Légiközlekedési Bizottságnak (MAK).

Andrej Purgin, a szakadár kelet-ukrajnai terület "első miniszterelnök-helyettese" az Interfax orosz hírügynökség értesülései szerint azt mondta, az orosz testületnek adják át az úgynevezett fekete dobozt, mivel ők "pontosan meg tudják állapítani a katasztrófa okát, habár az egyértelmű".

280 utassal és 15 fős személyzettel a fedélzetén csütörtökön Kelet-Ukrajna területén zuhant le a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járata.

Az Interfax hírügynökség ukrán forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a repülőgépet 10 kilométeres magasságban lőtték le Kelet-Ukrajna felett.

Anton Herascsenko belügyminiszter-helyettes közlése szerint a gépet "terroristák", kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával. Ezzel szemben a szeparatisták az ukránokat vádolják az utasszállító lelövésével.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában



Korábban írtuk:

Ukrán hatóságok: a gép személyzete nem jelzett problémát

Normális körülmények között, minden probléma nélkül repült az ukrán légtérben a malajziai utasszállító repülőgép egészen addig, amíg el nem tűnt a radar képernyőjéről - jelentette ki csütörtök este Kijevben az ukrán repülésirányító hatóságok vezetője.

"A repülés normális körülmények között zajlott. A személyzet semmilyen problémát nem jelzett" - fogalmazott sajtókonferenciáján Dmitro Babejcsuk.

Az Eurocontrol nemzetközi légiirányítási szervezet csütörtök este úgy rendelkezett, hogy lezárja Ukrajna légterét a polgári légiforgalom járatai elől.

A malajziai utasszállító repülőgép csütörtökön zuhant le Ukrajnában, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte. A gép mind a 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette. Későbbi jelentések szerint a katasztrófa több mint 300 halálos áldozatot követelt.

Az ukrajnai fegyveres konfliktusban érintett felek egymást vádolják az utasszállító gép lelövésével.

A Malaysia Airlines Boeing 777-es gépe Amszterdamból tartott a malajziai fővárosba, Kuala Lumpurba. Ukrajna fölött 10 ezer méter magasságban, nemzetközi légi folyosóban haladt, amikor megszakadt vele a földi összeköttetés.


Korábban írtuk:

Oroszország kérte Ukrajnát, hogy segíthessen a mentésben a repülőkatasztrófa helyszínén

Oroszország engedélyt kért Ukrajnától arra, hogy segíthessen a mentésben a malajziai repülőgép becsapódásának helyszínén - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma.

"Az orosz katasztrófa-elhárítási szolgálat hivatalos kérést küldött ukrán kollégáinknak javasolva, hogy együtt dolgozzanak egy Boeing repülőgép lezuhanásának a helyszínén, ukrán területen" - mondta Vlagyimir Pucskov, a tárca minisztere.

A Reuters brit hírügynökség jelentésének megfogalmazása szerint a "mentési munkákban való részvételre" vonatkozik az orosz kérés - holott a szerencsétlenségnek nincsenek túlélői -, míg az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség a "katasztrófa következményeinek felszámolásában való részvételről" írt.

Korábban írtuk:

Obama: Washington segít az okok feltárásában

Barack Obama közölte, az Egyesült Államok segítséget nyújt annak feltárásához, hogy mi történt a Kelet-Ukrajnában lezuhant maláj utasszállítóval.

Az amerikai elnök szörnyű tragédiának nevezte a repülőgép lezuhanását.
Obama a Delaware állambeli Wilmingtonban nyilatkozott és közölte: országa bármilyen segítséget kész megadni ahhoz, hogy kiderítsék, mi történt, és miért?

Az amerikai elnök azt is közölte, kormánya kiemelt feladatnak tekinti annak tisztázását, hogy utaztak-e amerikai állampolgárok az Amszterdamból a maláj fővárosba tartó repülőgépen. Korábbi sajtóhírek szerint a 280 utasból 23 amerikai állampolgár volt.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában



Korábban írtuk:

Több mint háromszáz halálos áldozatot szedett a repülőgép-szerencsétlenség

Több mint háromszáz halálos áldozatot követelt a csütörtökön Kelet-Ukrajnában történt repülőgép-szerencsétlenség - jelentette az Interfax orosz hírügynökség Zorjan Skirjak ukrán belügyi tanácsadóra hivatkozva. Az áldozatok között az Interfax szerint amerikai állampolgárok is voltak.

"Több mint háromszáz ártatlan embert megöltek ... tudjuk, hogy huszonhárom amerikai állampolgár volt köztük" - idézte az Interfax a tanácsadót.

Korábban az orosz hírügynökség ukrán légügyi forrásokra hivatkozva arról számolt be, hogy a Malaysia Airlines légitársaság szerencsétlenül járt utasszállítóját 10 kilométeres magasságban lelőtték a Kelet-Ukrajnában.

A légitársaság korábban azt közölte, hogy a fedélzeten 280 utas és 15 tagú személyzet tartózkodott, így a katasztrófa feltehetően a gép becsapódásának helyszínén is követelt áldozatokat.

Az Interfax hírügynökség a "donyecki népköztársaság" biztonsági hatóságaira hivatkozva közölte, a kelet-ukrajnai Torez falu néhány lakója megsebesült, amikor a repülőgép darabjai a település lakóházaira zuhantak.

Holland sajtóértesülések szerint az Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó járaton legkevesebb 55 holland utas tartózkodott. A D-Reizen utazásszervező cég közölte, hogy 25 holland állampolgár váltott jegyet náluk a repülőgépre. A WTC utazásszervező vállalat úgy becsülte, hogy rajtuk keresztül 30 holland vásárolt repülőjegyet a Malaysia Airlines ezen járatára.

Korábban írtuk:

Porosenko: taktikát váltanak az ukrán fegyveres erők az orosz agresszió miatt

Petro Porosenko ukrán államfő utasította csütörtökön a hadsereg vezérkarát, hogy dolgozzon ki új taktikát, amely külföldi fegyveres erők közvetlen bevonását teszi lehetővé az ukrajnai katonai műveletekbe.

Porosenko az utasítást azután adta ki, hogy lezuhant egy malajziai utasszállító repülőgép Ukrajnában, nem messze az orosz határtól. A gépet nagy valószínűséggel rakétatalálat érte. Kijev nem zárja ki, hogy vagy orosz területről az orosz légvédelem vagy a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le a gépet, és határozottan cáfolja, hogy az ukrán fegyveres erők követték volna el a támadás. Moszkva és az oroszbarát szakadárok szintén cáfolják, hogy ők lennének felelősek az utasszállító tragédiájáért.

Az ukrán elnöki sajtószolgálat által nyilvánosságra hozott államfői közlemény szerint az ukrán hadsereg vezérkara jelenleg Porosenko utasítására katonai egységek átcsoportosítását készíti elő.

Az elnök emellett utasította az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanácsot (RNBO), hogy tegyen meg mindent az ukrán fegyveres erők maximálisan hatékonnyá tételére.

Porosenko kijelentette, hogy feszült a helyzet a "terrorellenes művelet" övezetében. "Közvetlen bizonyítékaink vannak arra, hogy több ízben az Oroszországi Föderáció területéről nyitottak tüzet Ukrajnára. Video- és műholdas felvételek, valamint megdönthetetlen számítások és egyéb bizonyítékok támasztják ezt alá" - közölte az államfő. Hangsúlyozta, hogy ezek a támadások "teljesen új síkra" terelik az ukrajnai konfliktust.

Korábban írtuk:

A Wizz Air sem repül Kelet-Ukrajna felett

A Wizz Air további intézkedésig egyetlen járata sem repül át Kelet-Ukrajna felett - közölte a légitársaság csütörtökön az MTI-vel.

Csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe, egyes jelentések szerint rakétatalálat érte.

Korábban már több légitársaság, a német Lufthansa, az Air France, a Turkish Airlines is bejelentette, gépeik elkerülik a donyecki légteret. Az orosz Aeroflot és Transaero közlése szerint gépeik egész Ukrajnát el fogják kerülni.

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában



Korábban írtuk:

A malajziai védelmi miniszter szerint egyelőre nincs bizonyíték a lelövésre

A malajziai kormány egyelőre nem erősítette meg azokat az értesüléseket, miszerint a Malaysia Airlines utasszállítóját lelőtték Ukrajna területén. Hishamuddin Hussein malajziai védelmi és közlekedési miniszter Twitter-oldalán közölte, hogy a gép lelövésére nincsenek bizonyítékok. Hozzátette ugyanakkor, hogy a hadsereget utasították a történtek felderítésére.

Najib Razak malajziai miniszterelnök csütörtökön Twitter-oldalán közölte, megrendítette a Malaysia Airlines utasszállító repülőgép lezuhanásának híre, és a hatóságok azonnal vizsgálatot indítanak az ügyben.
A védelmi tárca vezetője egy további Twitter-üzenetben arra kérte a malajziai lakosokat, hogy őrizzék meg a nyugalmukat, és ígéretet tett arra, hogy folyamatosan hírt ad a fejleményekről.

A repülőgép Kelet-Ukrajna területén zuhant le. Az Interfax hírügynökség korábban azt közölte, hogy az utasszállítót 10 kilométeres magasságban lelőtték. A Malaysia Airlines járatának 280 utasa és 15 fős személyzete életét vesztette.

Korábban írtuk:

Több légitársaság is elkerüli a jövőben Kelet-Ukrajna légterét

Több légitársaság, köztük a német Lufthansa bejelentette, hogy gépeik elkerülik a Kelet-Ukrajna feletti légteret, miután csütörtökön Donyeck megyében 295 emberrel a fedélzetén lezuhant a Malaysia Airlines Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó Boeing-777-es gépe.

A párizsi kormány felkérte a francia légitársaságokat, hogy a katasztrófa okainak tisztázásáig kerüljék el az ukrán légteret. Az amszterdami Schiphol repülőtér bejelentette, hogy valamennyi, Hollandiából a Távol-Keletre induló járata útvonalat változtat az ukrajnai helyzet miatt. A Lufthansa légitársaság döntése például négy ázsiai járatot érint.

Az orosz Aeroflot légitársaság azt jelentette be, hogy repülőgépeik egész Ukrajna légterét el fogják kerülni.

Korábban írtuk:

Szakadár forrás: Kelet-Ukrajna felett nem haladhatott volna polgári gép

A kelet-ukrajnai szakadárok egy képviselője szerint utasszállító repülőgép nem haladhatott volna át Donyeck és Luhanszk megye légterében, mivel ott már nincs megfelelő légiirányítás, s ezért az ukrán légiirányítás július 8-án meg is tiltotta a polgári légi forgalmat.

Az egyoldalúan kikiáltott "Donyecki Népköztársaság" egy meg nem nevezett képviselője az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy a térségben már "megsemmisült a szükséges infrastruktúra".

A szakadár tisztségviselő megjegyezte, hogy "minden utasszállító járat légiirányítási nyomon követése Kijevből zajlik". "Érthetetlen, hogyan kerülhetett oda a (malajziai) repülőgép" - tette hozzá.



"A harcok során Donyeck repülőterén felrobbantották az egységes légiirányítási rendszer részét képező irányítótornyot. Gépek itt nem repülhetnek" - mondta.

Az ITAR-TASZSZ jelentése szerint Ukrajna állami légügyi szolgálata július 8-án a repülésbiztonság érdekében lezárta a két kelet-ukrajnai megye légterét, megtiltva, hogy bármilyen polgári gép arra haladjon.

Korábban írtuk:

Porosenko: Ukrajna nem lőtte le a repülőgépet

Ukrajna nem lőtte le a csütörtökön lezuhant maláj repülőgépet - jelentette ki Petro Porosenko ukrán elnök.

Porosenko azt mondta, nem zárja ki, hogy az utasszállítót lelőtték.
Az ukrán elnök honlapján közölte: "hangsúlyozzuk, hogy az ukrán fegyveres erők nem hajtottak végre semmilyen támadást légi célpont ellen".

Az ukrán államfő megbízást adott a kormánynak arra, hogy a lehető leghamarabb hozzanak létre vizsgálóbizottságot a tragédia körülményeinek tisztázására.

Korábban írtuk:

Ellentmondó nyilatkozatok, melyik félnek van megfelelő haditechnikája a lelövéshez

Az ITAR-TASZSZ hírügynökség illetékes forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy az ukrán fegyveres erők előző nap telepítettek egy Buk típusú légvédelmi rakétával felszerelt egységet abba a kelet-ukrajnai térségbe, ahol csütörtökön lelőtték a Malaysia Airlines maláj légitársaság utasszállító repülőgépét.

Az ITAR-TASZSZ szerint az ukrán hadsereg hasonló egységet telepített csütörtökön Harkivba is.

Az AP amerikai hírügynökség újságírói azt állították, hogy a kelet-ukrajnai Snizsnye térségben ők maguk láttak egy hasonló rakétakilövő-komplexumot.

Anton Herascsenko ukrán belügyminiszter-helyettes korábban azt állította, hogy a gépet "terroristák", azaz kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le Buk típusú légvédelmi rakétával.

Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács szóvivője szerint viszont a szakadároknak van nagy magasságban haladó gépek lelövésére alkalmas haditechnikájuk.

Korábban írtuk:

BBC-forrás: csak nagy hatótávolságú rakétával lőhették le a gépet

Tízezer méter magasan repülő gépet csak nagy hatótávolságú, esetleg radarvezérlésű, föld-levegő rakétával lehet lelőni, vagy egy harci repülőgépről levegő-levegő rakétával - közölte csütörtökön a BBC-vel egy meg nem nevezett katonai szakértő.

Ebből arra lehet következtetni, hogy semmilyen hordozható rakétával nem érhető el egy ilyen magasságban repülő gép - tette hozzá az illető.
Amerikai szakértők műholdképekből megpróbálják megállapítani, hogy a térségben az adott időben kilőttek-e nagy hatótávolságú föld-levegő rakétát - olvasható a BBC honlapján.

Korábban írtuk:

Szemtanúk a helyszínen, égő roncsok, holttestek


Égő roncsokról és a földön heverő holttestekről küldött jelentést a Reuters hírügynökség tudósítója a malajziai utasszállító repülőgép lezuhanásának helyszínéről, Grabovo közeléből.

Beszámolója szerint az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának tisztségviselője a helyszínen azt mondta neki, hogy legalább száz holttest hever a környéken, de - szavai szerint - a maláj gép becsapódásának helyszínétől 15 kilométerre is láttak szétszóródott roncsokat.



Korábban írtuk:

A donyecki szakadárok tagadják, hogy közük lenne a gép lelövéséhez


A donyecki szakadárok tagadják, hogy közük lenne a maláj repülőgép lelövéséhez. Állításuk szerint az utasszállítót az ukránok lőtték le.

Az önhatalmúlag kikiáltott donyecki népköztársaság vezetése bejelentette: nincs közük a Boeing 777-es utasszállító lezuhanásához - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

A donyecki szakadárok közölték, hogy nem rendelkeznek olyan fegyverrel, amellyel le lehet lőni egy repülőgépet 10 kilométeres magasságban. Csak olyan hordozható rakétáik vannak, amellyel maximum 3 ezer méteres távolságban lehet csapást mérni.

Korábban írtuk:

Az ukrán belügyminisztérium tanácsadója közölte, hogy a repülőgépet egy Buk föld-levegő légvédelmi rakétával lőtték le. Kijev is megerősítette, hogy meghalt a 280 utas és a 15 fős személyzet.

Korábbi értesülések szerint a katasztrófa Kelet-Ukrajnában az orosz határtól 60 kilométerre, Donyeck körzetében történt.

A maláj légitársaság Twitter-üzenetben közölte, hogy minden kapcsolatot elvesztett a géppel, amikor az az ukrajnai légtérben repült.

A hágai magyar nagykövetség az MTI-t arról tájékoztatta: a holland külügyminisztériumnak nincs információja arról, hogy a gépen magyar utas tartózkodott volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában