Hallgassa élőben!

A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate)

Raymond Shaw őrmester ünnepelt háborús hősként tér vissza az Öböl-háborúból, népszerűségét kihasználva pedig az Egyesült Államok alelnöki posztjáért száll harcba. Csupán egykori felettese nem hisz a férfi feddhetetlen múltjában, rémlátomásaiban osztagának parancsszóra engedelmeskedő bábokká alakítását éli át újra meg újra.

rendező: Jonathan Demme

író: Richard Condon
forgatókönyvíró: George Axelrod
operatőr: Tak Fujimoto
jelmeztervező: Albert Wolsky
zene: Rachel Portman, KRS-One, Toni C.
látványtervező: Kristi Zea
vágó: Carol Littleton, Craig McKay

szereplő(k):
Denzel Washington (Ben Marco)
Meryl Streep (Eleanor Shaw)
Liev Schreiber (Raymond Shaw)
Jeffrey Wright (Al Melvin)
Kimberly Elise (Rosie)
Bruno Ganz (Delp)

A film sztorija

“Piszkos kézzel nem tisztíthajuk meg a világot.” – Raymond Shaw, kongresszusi képviselő

Bennett Marco, az amerikai hadsereg őrnagya nem tud aludni éjszaka és nem is akar. Napközben lelkesítő beszédeket tart a kuvaiti sivatagban a szakaszát ért támadásról, és Raymond Shaw őrmester hőstetteiről, aki Becsületrendet kapott, amiért megmentette Marco embereit. Ám éjszaka Marco álomszerű emlékei a sivatagról vészjóslóakká, félelmetesekké válnak. És Marco azon is töpreng, hogy a két katona, akik elestek a tűzpárbajban, vajon nem sötétebb véget értek-e, és hogy Shaw talán nem is az a dicsőséges hős, akinek mindenki hiszi.

Amikor Shaw anyjának, a szenátorasszonynak nyomására bekerül a politikai porondra mint biztos befutó alelnökjelölt, Marco rákényszerül, hogy növekvő gyanakvására hallgatva cselekedjen. A hadsereg tisztjei megkérdőjelezik épelméjűségét, de miközben a biztonsági erők egyre szorosabbra fonják Shaw körül a hálót, egyre közelebb kerül az elképzelhetetlen, döbbenetes igazsághoz…

Ahogy egy egész nemzet figyeli az elnökválasztási kampány végkimenetelét, egy katona azért küzd, hogy feltárja a mögötte húzódó konspirációt, amely magát a demokráciát akarja elpusztítani. www.port.hu

Kritikák

Port.hu – reds

“A történet kezdete az Öböl-háború idejére tevődött át: Bennett Marco

őrnagy (Denzel Washington) és katonái éppen egy éjszakai bevetésen vesznek részt a kuvaiti sivatagban, amikor ellenséges csapatok ütnek rajtuk. Éveket ugrunk előre a történetben, s a következő képsorokon már azt látjuk amint az őrnagy egy cserkészcsapatnak ecseteli megmenekülésük történetét, melyet egyes-egyedül Raymond Shaw őrmester (Liev Schreiber) hősies helytállásának köszönhettek. A hősként ünnepelt Shaw időközben politikai pályára lépett, s a legjobb úton halad az alelnöki poszt felé, Marco-t azonban egyre nyugtalanítóbb álmok gyötrik, melyek azt sugallják, valami szörnyűség történt velük azon az éjszakán. Demme hatásosan érzékelteti a kiszuperált katona labilis idegállapotát, azt a kiszolgáltatottságot, melyet csak egy olyan ember érezhet, aki saját félelmeivel viaskodik.”
A teljes cikk

mozinet.hu – Bazsi

“A nehézkesen induló mozi a játékidő egyharmadánál kellemesen zakatoló tempót vesz fel, melyben a fordulatok és csavarok óramű pontossággal következnek egymás után, így a feszültség és az érdeklődés garantált egészen a hollywoodi végkifejletig. Az érzelgősségben is stílusos befejező passzus sokat nem ront már az összképen, bár a paranoiás atmoszféra kemény kárát látja ennek.

A mandzsúriai jelölt 2004-es verziója ugyan kevésbé húsbavágó és direkten állást foglaló, mint a McCarthy éra maró politikai szatíráját jelentő eredeti, ám a maga módján így is remekül működő és figyelemre méltó mozzanatokban gazdag thriller, ami messze az átlag felett teljesít.”
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

Súlyos motoros baleset Csengelénél - Galéria
A motorost mentőhelikopter szállította el, aki fának csapódott Csengele határában.
Zarándoklat a halászlé Mekkájába, a bezdáni Pikec csárdába
Amikor először jártam a bezdáni Pikec csárdában, biztos voltam benne, hogy eltévedtünk. Az újszegedi Partfürdő üdülőihez hasonló, lábakon álló kis nyaralók között haladtunk, szűk utcácskákon keresztül. Végig az járt a fejemben, nem lehet, hogy ide rejtették el a környék legjobbnak tartott, egekig magasztalt halászcsárdáját.
Új keresztet kapott Makó-Rákos
Út menti keresztet avattak vasárnap Makó-Rákoson, a makói, a mezőhegyesi, a tótkomlósi és a királyhegyesi út négyes kereszteződésénél. Ez arra is emlékeztet, hogy a ma már Makóhoz csatolt településnerk milyen gazdag múltja van.
13 nap küzdelem után meghalt a 21 éves magyar zsokélány
Két hete szenvedett súlyos balesetet. Kórházba szállították, műteni is kellett, de végül belehalt a sérüléseibe.
Kambodzsai herceg venné meg a Saint-Étienne-t
Hat forduló után a csapat három ponttal a 19. helyen áll, vagyis utolsó előtti az élvonalban.
A főszezon után sem csökken az utazási kedvünk
Egy felmérés szerint az őszi-téli hónapokban is sokan terveznek belföldi, illetve külföldi utazást.