Hallgassa élőben!

A mediterrán kert: nyaralást idéz

A mediterrán országok nemcsak tengerpartjukkal hatnak a pihenő, üdülő, kiránduló magyarokra, hanem szemet gyönyörködtető kertjeik színkavalkádjával és varázslatos atmoszférájávalis. Nem csoda, hogy itthon is divattá vált a mediterrán hangulatot idéző kert.

A szinte utánozhatatlannak tűnő mediterrán kertek hangulatának kialakítása nem könnyű feladat. Nem csupán az éghajlati különbségek miatt – hiszen a dézsás növények, terrakottaedények, kúszónövények segítenek a mediterrán jelleg kialakításában –, a növények elhelyezése, társítása az igazi kihívás. A szakemberek szerint a növényalkalmazás során arra célszerű törekedni, hogy ne csak az azonos ökológiai, hanem ezen belül a hasonló társulási viszonyok között élő növényfajok kerüljenek egymás mellé. Ez a fitocönológiai elv, amelyet egy kert stilizálásánál tágabb értelemben kell alkalmazni: nem az élethű másolás a fontos, hanem a társulás jellegének visszaadása.
 
A mediterrán jelleget elsősorban a meleget kedvelő növények adják, melyek nyáron dzsungelként töltik meg a kertet. A Földközi-tenger mellékének legelterjedtebb virágai és növényei, a pálmafák, a citrom- és a narancsfák, a leanderek, a hibiszkuszok, a buganvillék mind olyan gyors iramban nőnek és virágoznak nálunk is, akár tőlünk néhány száz kilométerrel délebbre. Nem hiányoznak a fűszernövények, a menta, a rozmaring, a bazsalikom sem.

Ilyen egyszerű lenne „megalkotni” a mediterrán kertet?
– kérdeztük Munkácsi Mihály táj- és környezetrendező szakmérnököt.

Cedrus libani

– Ilyenkor a nyári hónapokban kétségtelen, sokan nyaralnak a mediterrán tengerpartokon. Sokan csodálják meg az olasz, francia és a spanyol kerteket, s bár ezek markánsan megkülönböztethetők ugyan egymástól, de néhány tulajdonságukban közösek, „olyan mediterránok”. A sajátos hangulatban jelentős szerepe van természetesen a felhőtlen kék égnek, a „tengerkék” tengernek, a fehér szikláknak, a jellegzetes építészetnek és persze az élénk színeknek, a sötétzöld, babéros levelű bokroknak és a fenyőfáknak, amelyek karcsú oszlopos vagy éppen gömbformában pompáznak. Mivel a fenyőket itt nem veszélyezteti a hónyomás és ennek következtében egy esetleges hótörés, koronájuk ernyőszerűen ellapuló (pl. Cedrus atlantica) vagy lazán szétterülő (pl. Cedrus libani), szemben az északi kert karácsonyfa típusú koronaformáival. Talajszinten a szürke félcserjék és évelők tündökölnek, míg a nyári szárazságtól kiaszott fű alatt itt-ott megjelenik az a furcsa színű vörös föld, a terra rosa. Az épített létesítményeknél a mindenhol sűrűn előforduló természetes köveket használják fel, főleg a laposan hasadókat, legtöbbször minden kötőanyag nélkül: házakhoz, támfalakhoz, burkolatokhoz.

Agavé

– Igaz, hogy egyre több trópusi növényt ültetnek, ezzel is növelve az egyébként is buja kertjeik sokszínűségét?

– Valóban, mint mindenki mostanában, ők is egyre több „egzótát” alkalmaznak. Nagyon divatos szubtrópusi növény például a selyemakác vagy a murvafürt. Sok hasonló éghajlatú más kontinensekről származó növényt ültetnek, mint pl. kaktuszok, agávék, pálmák. Az erős nap miatt sok kúszónövényt használnak falak hűtésére, teraszok árnyékolására, valamint a viszonylag kicsi kertméretek (jóformán csak a kerti terasz széle a kert) miatt a növényeket a helyszűke miatt folyamatosan nyírják. Az épületek dominanciája miatt a kertek is épített jellegűek, szabályos mértani elemekből építkeznek. A terület kertművészetének máig ható csúcsát a reneszánsz kertekkel érte el.

Cedrus atlantica

– Eljutottunk a sajátosságok megismeréséhez. Hogyan ültessük át hazai viszonyokra, hogy valóban az legyen a végeredmény, amit terveztünk? Ha már a köveknél tartunk, amelyek ugyancsak a kert meghatározó elemei, hiszen önmagukban is díszítenek, miközben rézsűk, lépcsők, tipegők kialakításában is fontos szerepük van, mire érdemes használatukkor odafigyelni?

– Az épített részekkel általában nincs gond. Néhány hazai homokkövünk, mészkövünk remekül helyettesíti az ottani köveket. A szakembereink elsajátították a mediterrán építés fortélyait. A kövek használatakor azonban nem szabad megfeledkezni arról, hogy a különböző színek erősítik a ház és a kert kapcsolatát, kiemelik az egyes növénycsoportok szépségét. Ezért érdemes a döntés előtt végiggondolni, hogy milyen kövek illenek épített otthonunk környezetébe, azaz némi túlzással élve a déli, mediterrán stílusú épület mellett ne távol-keleti hangulatú japánkertet alakítsunk ki. Fontosak az arányok is. Ezzel bizony kevesebbet törődnek. Egy piros cserepes, fehér falú falusi környezetben mediterrán kertet legfeljebb a belső udvaron létesítsünk, ide nem illik a mediterrán kastély.

Leander

– A hazai klíma is eltérő. Ennek ellenére szép hazai mediterrán jellegű kertek is léteznek. Mi a titkuk?

– A klímánkat megvizsgálva mondhatjuk, a nyári hőség és a szárazság stimmel. Igazából a téli hidegcsúcsokkal van gond. Tehát a mediterrán növényeket át kell válogatni hidegtűrés szerint. Tapasztaljuk, hogy a nagy téli hidegek kevésbé károsítanak a déli házfalak, kerítésfalak előtt, a dombok déli lejtőin és a könnyen felmelegedő homoktalajon. Másrészt helyettesíteni kell valamilyen külalakra hasonlító, de nálunk télálló növénnyel. Például tengerparti fenyő helyett feketefenyő, oszlopos ciprus helyett malonyai tuja, murvafürt helyett kúszóloncok, agávék helyett pálmaliliomok. Cserjék közül bátrabban ültethetjük a tűztövist, puszpángot, babérmeggyeket, félcserjékből a levendulát, zsályát, cipruskát. Alájuk vörösbarna murvatakarás, esetleg kéregtakarás kerülhet. Kisebb belső udvarokat gyep helyett inkább gyöngykaviccsal borítsunk. A virágágyakat alacsony törpepuszpángsövénnyel szegjük. Titok igazából nincsen, de tudni kell, hogy a mediterrán növények közös jellemzője a nagy tápanyagigény. Ezért nyáron rendszeres öntözést igényelnek. A napos helyeket szeretik, és télen át kell teleltetni őket. Nyáron, hogy mindig tele legyenek hajtásaik virággal, az elnyílt virágokat rendszeresen ki kell csípni. A virágok is meghálálják a gondoskodást.

Levendula

– Gyönyörű virágos növények kaphatók dézsákban az üzletekben, csábítva a virágot és kertet szeretőket. Ezek a növények a megvásárlás után is örömet jelentenek majd?

– Az árudákba rengeteg kimondottan mediterrán növény kerül be válogatás nélkül. Jó részük egyáltalán nem télálló. Tisztelet a kivételnek, de sok eladónak fogalma sincs, mit árul. Nézzük és csodáljuk a növényt az árudában, de mielőtt megvennénk, otthon nézzünk utána az igényeinek, és ha alkalmasnak találtuk a kertünkbe, visszaballaghatunk megvenni.

Valter Attila: azért edzettem, hogy a legjobb legyek
Nem lehet a közepes szintet megcélozva csúcsra jutni a Girón remekló magyar kerékpáros szerint.
Lilike az első, aki állami támogatással kapja meg a Zolgensma génterápiát!
A csodálatos örömhírről kedd délután számolt be a család Lilike közösségi oldalán.
Bosszúból több embernek elküldte egy kislány meztelen képeit egy pécsi férfi
Öt évet is kaphat az a baranyai férfi, aki egy kiskorú lány meztelen fotóit küldte szét az interneten.
Naomi Campbell 50 évesen anya lett – képet is posztolt a babáról
A szupermodell már korábban is sokszor beszélt arról, hogy foglalkoztatja az anyaság, vágyik saját gyerekre, és akár örökbe is fogadna.
Potápi: a magyarok büszkék lehetnek a nemzet egységére
Ez még akkor is így van, ha bizonyos politikai erők próbálják úgy beállítani a kabinet eredményeit, mint hogyha azok a pénzek elherdálását jelentenék.
A vásárhelyi Covid-osztály dolgozói is csatlakoztak a Jerusalema tánckihíváshoz
A vásárhelyi kórház is csatlakozott a Jerusalema tánckihíváshoz.