A mohácsi romák 90 százaléka készül Svédországba

December közepéig a mohácsi cigányság 90 százaléka készül kimenni Svédországba. Ezt állítják azok a romák, akik politikai menedékjogot kértek a skandináv államban. Elmondásuk szerint annyian vettek már repülőjegyet, hogy Mohácson gyakorlatilag nem marad roma.

Várhatóan vasárnap érkezik egy újabb mohácsi roma csoport Svédországba, majd a következő hétvégén még három. Vannak, akik autóval utaznak ki, nem repülőn. A már Malmöben lévő romák elmondása szerint ezres nagyságrendben lesznek a svéd városban december 16-ára.

Az egyik mohácsi roma, Balogh Erzsébet azt mondta: minél tovább szeretne Svédországban maradni, mert mindenét eladta, és nem tudna miből hazatérni. Havi 20 ezer forintos jövedelme van Magyarországon – tette hozzá.

A mohácsi romák egy 40 fős csoportja most Malmö közelében egy szerény szállodának megfelelő szintű ideiglenes szálláson lakik, háromágyas szobákban. Este tízig szabadon elhagyhatják a szállást, napi háromszor kapnak enni. A többieket már lakásokba költöztették szét, vannak, akik Malmötől 100 vagy 200 kilométerre kaptak szállást.