Ország-világ

2009.10.25. 11:33

A német szociáldemokraták bírálják Oettinger biztosi jelölését

Élesen bírálta az ellenzéki Német Szociáldemokrata Párt vasárnap a baden-württembergi miniszterelnök, Günther Oettinger európai uniós biztosi jelölését.

MTI

Angela Merkel kancellár, a Német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke előző nap jelentette be, hogy Baden-Württemberg konzervatív kormányfőjét szemelte ki Németország új uniós biztosául. Az 56 éves tartományi politikus a jelenlegi német biztost, Günter Verheugent váltja fel az új összetételű Európai Bizottság hivatalba lépésekor.

A kancellár döntése általános meglepetést okozott. A választások nyomán immár ellenzékbe kényszerült szociáldemokrata párt hevesen támadta Merkelt a jelölés miatt, azt hangoztatva, hogy az Németország befolyásának csökkenéséhez vezethet az Európai Bizottságon belül. Axel Scha:fer, az SPD parlamenti frakciójának Európa-politikai szóvivője egy interjúban Oettinger jelölésével kapcsolatban - "futballnyelven" szólva - úgy értékelte: a szövetségi kormány egy olyan játékost küld az európai ligába, aki mostanáig csak regionális bajnokságban játszott.

A szociáldemokrata párt képviselője durva hibának minősítette a jelölést. Az SPD nevében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi időszakban - amikor a Lisszaboni Szerződés életbe lépésével, illetve a gazdasági válsággal kapcsolatban fontos döntésekre van szükség - egy Európa-politikához értő politikus kiválasztására lett volna szükség. Oettinger teljesen ismeretlen Brüsszelben, ahová most a kormány egy hivatalába belefáradt tartományi miniszterelnököt küld - érvelt az ellenzéki párt szóvivője.

A tiltakozás ellenére az 56 éves Oettinger "költözése" immár eldöntött tény. Ezzel kapcsolatban az újságok emlékeztettek arra, hogy Merkel kancellárnak az utóbbi időben némelyest megromlott a viszonya a baden-württembergi miniszterelnökkel. Oettinger ugyanis a választási kampány idején különösen az adópolitikával kapcsolatosan a kancellárétól eltérő nézeteket hangoztatott, amiért Merkel igen csak megorrolt. Ráadásul támogatottsága jelentősen megcsappant saját tartományában is.

Mindennek ellenére Angela Merkel a leghatározottabban kiállt jelöltje mellett. Meggyőződésének adott hangot, hogy Oettinger az új Európai Bizottságban érdekes és fontos poszthoz jut.

Az előd, Günter Verheugen a bizottság ipari, korábban pedig bővítési biztosa volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában