Kiállni Székelyföldért

2020.02.13. 11:47

A nemzeti régiókról szóló aláírásgyűjtés támogatására biztat a Fidesz

A petíció célja elérni, hogy az Európai Unió a fejlesztési források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyen tekintettel.

Zsigmond Barna Pál, a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője az MTI-nek szerdán telefonon felidézte, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) indította el a nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezést.

Ennek az a lényege, hogy a gazdasági lemaradás megszüntetését szolgáló európai uniós (EU-s) kohéziós források elosztásánál a régiók nemzeti jellegzetességeire is legyenek tekintettel.

A cél, hogy maradjon meg a területek regionális nemzeti identitása, az összegek szétosztásánál legyen ez olyan kritérium, amelyre odafigyel az unió, mert ez is segíti a közösségeket a kultúrájuk fenntartásában, az életszínvonaluk javításában, az adott, közigazgatási hatáskör nélküli régió gazdasági felzárkóztatásában

- mondta.

Zsigmond Barna Pál felidézte: az SZNT hat évig pereskedett, hogy elindíthassa a kezdeményezést, hosszú küzdelem után járt csak sikerrel.

Ön így csatlakozhat

A polgári kezdeményezést ezen a linken, a „Támogatom” fülre kattintva interneten keresztül bárki aláírhatja. Szükség esetén a kitöltéshez az anyaországi magyarok " target="_blank" rel="noopener noreferrer">az itt található videóban kaphatnak segítséget, az erdélyi magyarok pedig itt.

 

Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és idén május 7-éig egymillió szignó szükséges legalább hét tagállamból, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel – közölte. Megjegyezte, hogy ez önmagában még nem jelent garanciát az ügyek megoldására, de minden lehetséges eszközt fel kell használni, hogy az európai intézmények foglalkozzanak a kisebbségi kérdésekkel, az őshonos nemzeti közösségek témájával.

A képviselő hangoztatta, hogy

bár a migránsok jogaival folyamatosan foglalkozik az EU, az őshonos nemzeti közösségek jogaival nem törődik, holott 50-60 millió európai állampolgár tartozik ebbe a körbe.

„Úgy tűnik, hogy a magyarországi közéletben többé-kevésbé konszenzus van” az európai polgári kezdeményezés ügyében – mondta Zsigmond Barna Pál, utalva arra, hogy az LMP hétpárti egyeztetésre hívta össze a témában a képviselőcsoportok vezetőit.

Az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága még novemberben állásfoglalást adott ki arról, hogy támogatja az SZNT kezdeményezését, és felszólította a magyar embereket, hogy karolják fel az ügyet – mondta a fideszes képviselő.

Arra biztatta az állampolgárokat, hogy a nemzetiregiok.eu oldalon néhány kattintással álljanak a kezdeményezés mellé,

„hiszen minden magyar felelős minden magyarért”.

Az LMP országgyűlési határozati javaslattal adna lendületet az aláírásgyűjtésnek. Zsigmond Barna Pál azt mondta: a Fidesz támogatja az ügyet.

Fontos, hogy minél több emberhez jusson el az üzenet, mert lassan gyűlnek az aláírások – hangsúlyozta a képviselő az MTI-nek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában