Hallgassa élőben!

A pajzsmirigy túlműködése

A strúma - Kóros körülmények között a pajzsmirigy megnagyobbodhat, ezt strúmának nevezzük. A mirigy megnagyobbodása azonban nem mindig jelent hormonműködési zavart is.

Járhat normális, fokozott, akár csökkent hormontermeléssel is. Ez a megnagyobbodás a betegvizsgálat során láthatóvá és tapinthatóvá válhat, azonban ha befelé vagy a szegycsont mögé nő, a légcsövet nyomhatja. Erre a belégzés megnyúlása hívhatja fel a figyelmet.

A pajzsmirigy hormonszintje lehet a normálisnál magasabb és alacsonyabb is. Ilyenkor a pajzsmirigy túl-, illetve alulműködéséről beszélünk. Mindkét esetben alig észrevehető tünetek mellett akár életveszélyes állapot is felléphet, ezért fontos időben felfedeznünk.

Fokozott hormontermelés

Okozhatja a hormon fokozott termelődését a pajzsmirigy gyulladása, a pajzsmirigyben levő göb hormontermelése, túl sok jód bevitele, az agyalapi mirigy által a pajzsmirigyhormon-elválasztást serkentő hormon túltermelődése, de leggyakoribb formájában a szervezet a saját pajzsmirigyét serkentő anyagokat termel. Ez a forma többnyire a 20–40 év közti nőket érinti, általában pajzsmirigy-megnagyobbodással, azaz strúmával jár együtt.

Tünetek

Erre a betegségre a következő tünetek jellemzőek: a pajzsmirigy általában megnagyobbodik, a szemek csillognak, akár kidüllednek, a szemrés tágabb, a szemfehérje is kilátszik, ritkább lesz a szempillacsapás, a tekintet riadtnak látszik. Ezek az eltérések általában mindkét szemre vonatkoznak, de a szemtünetek egyoldaliak is lehetnek.
A szívműködés szapora, rendszertelen. Fulladás jelentkezhet nyugalomban is, amely terheléskor kifejezetten fokozódik. A vérnyomás mérsékelten megemelkedik, ritmuszavarok jelentkezhetnek.

A testsúly csökken

Az anyagcsere felgyorsulása miatt a jó étvágy ellenére a testsúly csökken és hasmenés léphet fel. A bőr meleg és nedves, fokozott izzadás, remegés, ingerlékenység észlelhető, a beteg a meleget rosszul tűri, a testhőmérséklet is megemelkedhet. Jellemző a hajhullás és a korai őszülés.

A tünetek alapján a kórismét felállítani nem mindig könnyű, mivel ezek mindegyikével egy beteg esetén ritkán találkozunk, gyakoribb, hogy csak bizonyos tünetek jelennek meg. Ezenkívül ezek a jelek más betegségeknél is előfordulhatnak, így az orvosunk feladata ezek kizárása és elkülönítése.

Kivizsgálás

A pajzsmirigyhormonok szintje a vérből kimutatható. Az anyagcsere felgyorsulása miatt alacsony lehet a koleszterinszint. A pajzsmirigy ultrahangos vizsgálatával megállapítható annak mérete, szerkezete, izotópvizsgálattal pontosítható a méret és a hormont fokozottan termelő területek elhelyezkedése. A belégzés nehezítettsége esetén a nyak röntgenvizsgálatával látható, hogy a megnagyobbodott pajzsmirigy a légcsőn okoz-e benyomatot.

Kezelés

Kezelése elsősorban attól függ, hogy milyen eredetű a túlműködés, de a beteg életkora, a pajzsmirigy nagysága, a társuló egyéb betegségek is figyelembe veendők. Ennek alapján nemcsak a többségében alkalmazott gyógyszeres kezelés, hanem műtéti és izotópos kezelés is szóba jön. Ennek elbírálása azonban szakorvosok feladata.

Anatómia

A pajzsmirigy a nyak két oldalán, az ádámcsutka alatt elhelyezkedő mirigy. A két lebenyt alul egy kis híd köti össze. Jelentőségét az adja, hogy hormonokat termel, amelyek számos élettani folyamatban részt vesznek, valamint elengedhetetlenül szükségesek a normális testi és szellemi fejlődéshez. Ezeknek a hormonoknak a termelődéséhez jód kell, melyet a szervezetbe ivóvíz és táplálék (jódozott konyhasó) útján viszünk be, emellett a hormontermelődést az agyalapi mirigy is szabályozza.

Dr. Horváth Zsuzsanna
(Szerzőnk belgyógyász szakorvos, győr-ménfőcsanaki háziorvos.)

Hirdetés
Ismét keresik Magyarország legvirágosabb településeit!
Arnautovicot eltiltották a rasszista gólöröme miatt
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) egymeccses eltiltással sújtotta az osztrák válogatott támadóját, Marko Arnautovicot, mert a játékos rasszista, csúnya kifejezéseket használt az északmacedónok ellen 3–1-re megnyert csoportmérkőzésen, miután a végeredményt jelentő találatot megszerezte.
„A kislányom, fájdalmában elkezdte ütni a konyhafalat, amikor meghallotta, hogy meghalt az édesapja” (videó)
Mónika négy évvel ezelőtt vesztette el férjét. A szörnyű pillanatokat most újra felidézte, hogy felhívja az emberek figyelmét: vigyázzunk egymásra!
Csak egy orosz futott többet Nagy Ádámnál az első körben
Csak az orosz Alekszandr Golovin futott többet Nagy Ádámnál a labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének 1. fordulójában – derül ki az UEFA hivatalos honlapjának statisztikáiból.
Hálát adtak a tanévért a templomban
A robbanásban elhunyt lány családjáért futnak
Szombaton itt adhatod le Szegeden az elektronikai hulladékot
Elektronikai hulladékgyűjtési akciót hirdet Kothencz János önkormányzati képviselő Szegeden. A hagyományteremtő szándékkal megrendezett akció június 19-én, az Etelka sori Autós Tanpálya területén lesz.