Ország-világ

2019.03.23. 15:39

A pápa elfogadta Santiago de Chile érsekének lemondását

Ferenc pápa elfogadta a katolikus egyház gyermekmolesztálási botrányába keveredett Ricardo Ezzati bíboros, chilei érsek lemondását. Santiago de Chile érseki tisztségét ideiglenesen Celestino Ańos Braco, az észak-chilei Copiapó (norte) püspöke tölti be - jelentette be szombaton kiadott közleményében a Vatikán.

mti

Az olasz származású, 2006 óta chilei állampolgár Ricardo Ezzati az összes chilei püspökkel együtt tavaly májusban nyújtott be lemondását, miután fény derült a chilei egyházat megrázó pedofilbotrányra. A hatóságok 158 embert, köztük püspököket, papokat és az egyházhoz köthető világi személyeket vontak vizsgálat alá a szexuális visszaélések ügyében, melyek közül nem egy a múlt század hatvanas éveire nyúlik vissza. A 77 éves Ezzatit azzal vádolják, hogy eltussolt több ügyet, köztük magas rangú egyházi vezetőkét. A bíboros októberben élt a hallgatás jogával, miután beidézték kihallgatásra a főügyészségre. Ferenc pápa korábban már elfogadta a 34 chilei püspök közül hat lemondását.


Az érsek sorsáról éppen egy olyan időpontban hozott döntést, amikor egyre erősebb bírálatok érik a katolikus egyházat a szexuális visszaélések miatt egy évtizede kirobbant botrány kezelése miatt. Az áldozatok azzal vádolják a Vatikánt, hogy képtelennek bizonyult konkrét intézkedéseket tenni. A chilei ügyészség jelenleg 148 ügyben folytat eljárást a katolikus egyházhoz köthető személyek által elkövetett szexuális visszaélések miatt. Az érintett áldozatok száma 255-re rúg, közülük többen kiskorúak voltak, amikor bántalmazták őket. A chilei püspöki konferencia tájékoztatása szerint eddig 42 papot és egy segédlelkészt ítélt el bíróság vagy függesztettek fel hivatalából gyermekmolesztálás miatt.

Címkék#Vatikán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában