A pekingi védelmi minisztérium Indiát tette felelőssé a ladakhi incidensért

A pekingi védelmi minisztérium Indiát tette felelőssé a június 15-i ladakhi incidensért szerdán, amelyben legalább húsz indiai katonai vesztette életét.

Vu Csien, a védelmi minisztérium szóvivője pekingi sajtótájékoztatóján reményét fejezte ki, hogy fennmarad a béke és a stabilitás a határrégióban.
Csao Li-csien kínai külügyi szóvivő is Indiára hárította a felelősséget, és újból megismételte a kínai álláspontot, amely szerint az összetűzésre amiatt került sor, mert indiai határőrök illegálisan kínai területre léptek, és provokálták a kínai katonákat.

„Az indiai hadsereg felelőtlen lépéseivel súlyosan megsértette a két ország közötti egyezményeket és a nemzetközi kapcsolatok alapelveit” – mondta Csao.
A két ország katonai tisztségviselői hétfőn találkoztak először az incidens óta, és többórás tanácskozás során megegyeztek abban, hogy lépéseket tesznek a feszültség enyhítése érdekében.

Reméljük, hogy az indiai fél szigorúan tartja magát a megállapodáshoz, és sikerül helyreállítani a rendet a határrégióban – bizakodott a külügyi szóvivő.

A kasmíri térséghez tartozó Ladakhban Kína csaknem 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának, India viszont azt állítja, hogy a kínai fennhatóság alatt álló Akszai Csin-fennsík 38 ezer négyzetkilométere Ladakh természetes része, ezért Indiához kell tartoznia. A két ázsiai ország között 1962-ben rövid határkonfliktus zajlott a térségben.

A vitatott hovatartozású Kasmíron India, Pakisztán és – kisebb részben – Kína osztozik.

Hozzászólások

Elhunyt a vb-győztes angol labdarúgó-válogatott egyik kulcsembere
Hetvennyolc évet élt.
Bakondi: a biztonságot, a közegészségügyet veszélyezteti, ha kontroll nélkül beengedik a tömegeket
Németországban 400 ezren vannak, akiknek a politikai menedékjog iránti kérelmét elutasították, de kitoloncolni nem tudják őket.
Rekordkiterjedésű volt az ausztráliai bozóttüzek füstje
Az ezer kilométer kiterjedésű füstfelhő három hónapig egybefüggő volt, 66 ezer kilométert tett meg és a Földtől 35 kilométer magasra szállt.
Szívszorító! Ezt találták a fél éve elhunyt Szilágyi István sírján
Vannak, akik sosem feledik a tragikus sorsú színészt.
Deutsch: nem szeretjük, ha a németek bevonulnak és a saját hazánkban fenyegetnek minket (videó)
Daniel Freund zöldpárti EP-képviselő mindenfajta felhatalmazás nélkül egyszemélyes vizsgálatot folytatott Magyarországon, majd hazánkat élesen kritizálta.
Már harmadéves önkéntes orvostanhallgatókat is várnak