Ország-világ

2011.06.21. 11:58

A pilóta lehet a hibás az orosz repülőgép-szerencsétlenségben

Moszkva – A keddre virradó éjszaka az északnyugat-oroszországi Karéliában, Petrozavodszk mellett szerencsétlenül járt repülőgépen tartózkodó 52 személy közül nyolc élte túl a katasztrófát, mindannyian egyebek mellett égési sérüléseket is szenvedtek, s hét személy állapota volt igen súlyos kedden reggel.

Delmagyar.hu

Minden bizonnyal pilótahiba okozta az Oroszország északnyugati részén bekövetkezett, 44 halálos áldozattal járó repülőgép-szerencsétlenséget – mondta kedden [namelink name="Szergej Ivanov"] orosz miniszterelnök-helyettes.

„Az előzetes, külsődleges vizsgálatok egyértelműen a pilóta hibájára utalnak; rossz időjárási körülmények között a leszállópályától jobbra tért el, és a ködben az utolsó percig vizuálisan kereste a betonsávot, de nem találta meg" – magyarázta Ivanov, aki az orosz kormányban a repülőgépipart felügyeli.

A [namelink name="Vlagyimir Putyin"] miniszterelnök kíséretében Franciaországban tartózkodó politikus hozzátette, hogy a hétfőn éjjel rossz látási körülmények között bekövetkezett szerencsétlenség erősen emlékeztet a Lech Kaczynski lengyel államfőnek és kíséretének halálát okozó 2010. áprilisi szmolenszki esetre.

Repülőgép-szerencsétlenség Oroszországban. Fotó: MTI (galéria)


Az északnyugat-oroszországi Karéliában, Petrozavodszk mellett szerencsétlenül járt Tu-134-es repülőgépen tartózkodó 52 személy közül nyolc (köztük egy kilencéves fiú és a nővére) élte túl a katasztrófát. Mindannyian súlyos állapotban vannak, egyebek mellett égési sérüléseket szenvedtek.

A RussAir légitársaság gépe Moszkvából indult Petrozavodszk úti céllal, és a karéliai székváros repülőterétől egy kilométerre zuhant egy autóútra. A gép törzse kettétört, majd lángba borult.


Korábban írtuk:
A gépen nyolc gyerek utazott, egy kisfiú bizonyosan a túlélők között van: rajta a hajnali órákra végrehajtottak egy sürgős érműtétet.

A Tu-134-es típusú utasszállító leszállás közben elszakította a magas feszültségű vezetéket, amely a leszállópálya jelzőfényeit táplálta, ezért a repülőtér sötétbe borult – mondta el a petrozavodszki repülőtér igazgatója az Interfax hírügynökségnek kedden reggel.

[namelink name="Alekszej Kuzmickij"] igazgató szerint a vezetéket a gép a pilóták hibájából szakította el, és pontosan három másodperc múlva működésbe léptek a tartalék energiaforrások, de ez már nem segített a gépen, amely ezért egy kilométernyire a repülőtérről egy autóútba csapódott.

Repülőgép-szerencsétlenség Oroszországban. Fotó: MTI (galéria)


A moszkvai repülőtéren, ahonnan a Tu-134-es indult, elmondták, hogy tökéletes műszaki állapotban volt és teljesen feltöltötték a tartályait üzemanyaggal. A rendkívüli helyzetek karéliai minisztériuma annyit közölt, hogy a gép engedélyt kapott a leszállásra, de igen nehéz meteorológiai körülmények között, vagyis sűrű ködben. Hozzátette azonban, hogy a repülőtér – amely civil és katonai célokat is szolgál – ilyen időjárásban is tud fogadni gépeket.

Moszkvából kedden hajnalban – a rossz idő miatti várakozás után – elindult a rendkívüli helyzetek minisztériumának Il-76 típusú repülőgépe, amely katasztrófahelyzetekre kiképzett orvosokat és pszichológusokat visz a helyszínre, és esetleg Moszkvába szállítja majd a sérülteket.
A RussAir légitársaság egyébként nagy luxussal kialakított repülőgépein tehetős utasokat szállít egyéni charter járatokon bármikor, bárhová Oroszországban és a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában