Ország-világ

2009.02.04. 22:16

A püspöknek vissza kell vonnia Holokauszt-tagadó nézeteit

A Vatikán szerdán a Holokausztot tagadó nézeteinek nyilvános visszavonására szólította fel azt a volt brit püspököt, aki korábban azt állította: semmiféle bizonyíték nincs a 6 millió zsidó legyilkolására, és a nácik legfeljebb 2-300 ezer zsidóval végezhettek a második világháború idején.

A BBC információi szerint a Szentszék közleményében arról ír, hogy XVI. Benedek pápa nem tudott a volt püspök nézeteiről, amikor a múlt hónapban megszüntette a brit Richard Williamson, és vele együtt három további püspök egyházi kiközösítését.

A Vatikán szerint a brit püspöknek világosan el kell határolódnia korábbi megnyilatkozásaitól, hogy a római katolikus egyház tagja maradhasson. A közlemény szövege szerint: "A Szentatya teljességgel elfogadhatatlannak tartja és határozottan elutasítja Richars Williamson Holokauszt-tagadó nézeteit".

A német kancellár, Angela Merkel kedden szólította fel a német származású pápát, hogy egyértelműen utasítsa vissza a Holokauszt-tagadást. A pápa a múlt héten kifejezte "teljes és vitathatatlan" szolidaritását a zsidósággal. De az egyházfő kijelentését több német katolikus püspök kevésnek találta, és szintén felszólította XVI. Benedek pápát, hogy érvénytelenítse Williamson rehabilitálását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában