botrány

2020.04.27. 07:45

A rendőrség szerint rühes volt a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon egyik meghalt lakója

A kórház kezdeményezett hatósági eljárást – hivatalosan – rendkívüli halál gyanúja miatt. A járvány kitörése óta a fővárosi fenntartású idősotthonban 287 lakó és 22 dolgozó koronavírussal fertőződött, és közülük 29 idős ember meghalt.

Budapest, 2020. április 17. Védõruhába öltözött katonák ruházatát fertõtlenítik a fõvárosi önkormányzat Pesti úti idõsotthonában 2020. április 17-én. Ezen a napon befejezõdött a fertõtlenítés az intézményben, ahol több mint kétszáz koronavírus-fertõzöttet találtak, tizennyolcan meghaltak. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI

Fotó: Mónus Márton

Az Origo információi szerint rendőrségi eljárás indult, miután a Pesti Úti Idősek Otthonában április elején elesett, és két nap múlva a kórházban meghalt egy 86 éves idős asszony, akiről később kiderült, hogy rühes volt. A lap úgy tudja, hogy a kórház kezdeményezett hatósági eljárást – hivatalosan – rendkívüli halál gyanúja miatt. Az illetékes sürgősségi kórház dolgozói egyébként arról számoltak be, hogy hónapok óta küldik hozzájuk a rühes betegeket az idősotthonból, ami miatt sokszor késnek az életmentő műtétek is.

Védőruhába öltözött katonák fertőtlenítenek a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 17-én
Fotó: Mónus Márton / MTI

Az Origo információi szerint

rendőrségi eljárás indult a Pesti úton meghalt, egyik idős asszony ügyében, erről az V. kerületi Rendőrkapitányság Rendkívüli Haláleseti Osztálya sürgős, soron kívüli hivatalos levélben tájékoztatta is a Fővárosi Kormányhivatalt.

Az idős beteget április elején vitték be mentővel a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetébe, ugyanis a beszállítását megelőzően az ápolásáért és gondozásáért felelős Pesti úti idősotthonban elesett, ami miatt a feje és a karja is súlyosan megsérült.

A kórházi kivizsgálás ezt követően orrcsonttörésen és pókhálóhártya alatti vérzésen túl rühességet is megállapított.

A idős asszony végül minden erőfeszítés ellenére két nap múlva meghalt.

Karácsony Gergely főpolgármester és hivatala viszont a járvány kitörése óta tagadta, hogy higiénés problémák lennének az intézményben. Most hivatalosan is kiderült, hogy vannak, mégpedig rendkívül súlyos higiénés gondok. A kórházi dolgozók egyébként már hónapok óta tapasztalták, hogy nagyon sok idős beteg rühesen került hozzájuk az otthonból.

A Mandiner írta meg április elején, hogy a fővárosi fenntartású Pesti Úti Idősek Otthona napokon át nem tájékoztatta arról a sürgősségi kórházat, hogy megjelent náluk a koronavírus, valamint hogy

az egyébként is különösen veszélyeztetett idős lakók akár 80 százaléka is rühes lehet.

A koronavírussal kapcsolatban, mielőtt kiderültek volna egyáltalán a valós megbetegedési számok az idősotthonban, Karácsony Gergely főpolgármester csupán 5 igazolt esetről és 13 potenciális megbetegedésről tájékoztatta a közvéleményt, illetve hogy 200 vírustesztet végeztek, holott egyébként 550 idős él ott, és 200 alkalmazott jár oda dolgozni. A felelősség elől menekülő főpolgármester a Mandiner cikkének megjelenése után Facebook-oldalán érdemben semmit nem tudott cáfolni.

Április 6-án tagadta a rühesség jelenlétét az idősotthonban, egy nappal az után, hogy a Pesti úti idősotthon lakója meghalt, és akinél rühességet is megállapítottak.

Az április elején a Mandinernek nyilatkozó kórházi dolgozó szerint

„az elmúlt hónapokban kevés kivétellel rühes betegek jönnek ebből az idősek otthonából. Márpedig a rüh ott jelentkezik, ahol az alapvető higiéniás rutin hiányzik”.

„A rühatka terjedése viszonylag lassú, csak akkor szaporodik el egy emberen, ha nem mossák le... Világos, hogy ezeket a lakókat gyakorlatilag nem, vagy csak igen ritkán mosdatják, különben a rühesség nem lenne ilyen hihetetlen mértékben elterjedt az intézményben” − részletezte a problémát a dolgozó.

Ugyanígy azt is elmondták a kórházból, hogy sok hónapos jelenségről van szó; a sürgősségi kórházba küldött Pesti úti idősotthon-lakók esetében rendszerint nem tudják a vizsgálatokat vagy akár az életmentő műtéteket idejében elvégezni, mert előbb többször is le kell kezelni a betegeket rüh ellen.

Karácsony Gergely a kórházakra próbálta hárítani a felelősséget az idősotthonban kitört koronavírus-járvány miatt, azt mondta, hogy „a bentlakó idős emberek rendszeresen kerülnek kórházba, és nagyon sokszor úgy kerülnek vissza az otthonokba, hogy nem végezték el velük a koronavírustesztet”. Az Origo cikke szerint azonban éppen, hogy a fővárosi fenntartású idősotthon késlekedése veszélyeztette a kórházat, és ezzel az ottani egészségügyi alkalmazottakat, illetve betegeket egyaránt.

Az országos tisztifőorvos az elképesztő higiéniás állapotok miatt, amelyek hozzájárultak az új típusú koronavírus elterjedéséhez és a hónapok óta tartó tömeges rühesedéshez, április 12-re teljes fertőtlenítést rendelt el a Pesti úti idősotthonban. Ezt a katonaság kezdte meg, akik öt nap alatt teljesítették is a feladatot.

Borítókép: Védőruhába öltözött katonák ruházatát fertőtlenítik a fővárosi önkormányzat Pesti úti idősotthonában 2020. április 17-én. Ezen a napon befejeződött a fertőtlenítés az intézményben, ahol több mint kétszáz koronavírus-fertőzöttet találtak, tizennyolcan meghaltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában