Amerikai elnökválasztás

2021.01.10. 07:32

A republikánusok nem Trumpot hibáztatják

A felmérések szerint a demokraták az elnök fejét követelik, de a republikánusok nem rá mutogatnak.

Washington, 2021. január 8. Ashli Babbitt Donald Trump republikánus párti amerikai elnököt támogató amerikai nõ rögtönzött emlékmûvénél, az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium elõtt tiszteleg két férfi 2021. január 7-én. Babbittet az elõzõ nap lõtte le egy rendõr, amikor Trump tüntetõ hívei erõszakkal behatoltak a Capitoliumba, miközben a kongresszus két háza összeült, hogy hivatalosan is véglegesítse a demokrata párti jelölt, Joe Biden gyõzelmét hozó november 3-i elnökválasztás eredményét. MTI/EPA/Michael Reynolds

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Michael Reynolds

A washingtoni Capitolium szerdai „ostroma” után a közvéleménykutató cégek országszerte felméréseket végeztek az Egyesült Államokban, melyekben az események politikára gyakorolt hatását mérték. Ezek a kutatások azt mutatják, hogy politikai nézetektől függetlenül az amerikaiak túlnyomó többsége elítéli az eseményeket. Abban azonban már koránt sincs egyetértés, hogy a tüntetés kinek a hibájából és miért torkollott erőszakba – ismerteti a Magyar Nemzet. Szintén eltérő eredmények születtek arra vonatkozóan, hogy Donald Trump amerikai elnöknek ki kellene-e töltenie a mandátumát január 20-ig.

Ki a felelős a Capitolium „ostromáért”?

Az amerikai közvéleményt alaposan megosztja, hogy ki tehető felelőssé a több ember halálát követelő washingtoni eseményekért. A szakértők mellett az állampolgárok között sincsen egyetértés abban, hogy a Capitoliumban történtek mennyire tekinthetők helyénvalónak, valamint abban is nagy a véleménykülönbség, hogy a történtekben milyen szerepet játszott Donald Trump és a leendő demokrata elnök, Joe Biden. A Reuters/Ipsos közvéleménykutatása szerint az 1005 megkérdezett közül

csupán 12 százalék mondta azt, hogy támogatják a Capitolium épületébe behatolókat, öt százalék tartotta őket „hazafiaknak”. A válaszadók közel nyolcvan százaléka ezzel szemben elítélte azokat, akik részt vettek az „ostromban”.

A Politico.com amerikai portál megrendeléséből készült felmérés szerint a megkérdezettek 63 százaléka válaszolta azt, hogy Donald Trump „valamennyire” felelős a káosz elszabaduláséért, 49 százalékuk pedig teljesen a leköszönő amerikai elnököt hibáztatta. Részint megerősítette ezeket a vélekedéseket a YouGov felmérése is, a megkérdezettek döntő többsége Trumpot hibáztatta. A YouGov kutatása ugyanakkor jól rámutat a politikai törésvonalakra:

míg a demokraták 96 százaléka az elnökre mutogat, addig a republikánusoknál csak 28 százaléknyi ez az arány. A jobboldali szavazók többsége úgy vélte, hogy Joe Biden is felelőssé tehető a történtekért.

A demokraták menesztenék Trumpot

A demokrata szavazók abban is egyetértenek, hogy az amerikai elnöknek nem szabadna kitöltenie a mandátumát január 20-ig. A Reuters–Ipsos felmérése arra mutatott rá, hogy a megkérdezettek mintegy 57 százaléka úgy véli, az elnöknek távoznia kell a Fehér Házból. Míg tíz demokratából kilenc idő előtt menesztené az államfőt, addig tíz republikánus válaszadóból csupán kettő támogatja ezt a javaslatot.

„Ha az elnök nem távozik hivatalából azonnal és önként, a kongresszus folytatja intézkedéseinket” – jelentette ki Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke.

A Politico–Morning Consult adatai azt mutatják, hogy vádemelési eljárást kell indítani Trump ellen, felmerül azonban a kérdés, hogy a szenátus republikánus politikusai milyen arányban fogják támogatni a demokraták Trump eltávolítására vonatkozó tervét?

Harmincszázalékos azok aránya, akik szerint – az alkotmány 25. kiegészítésével élve – a kormányzat tagjainak döntésével kellene az elnököt eltávolítani hivatalából és alelnökére átruházni hatalmát. 14 százalék szerint a kongresszusnak kellene alkalmatlansági indítvánnyal élnie, 13 százalék pedig úgy véli, hogy az elnöknek egyszerűen le kellene mondania.

Trump elfogadottsága emelkedett

A várakozásokkal ellentétben az amerikai elnök elfogadottsága nem esett vissza jelentősen. A Newsmax konzervatív amerikai hírcsatorna a szintén amerikai Rasmussen Reports közvéleménykutató céget idézve megjegyzi, hogy

Donald Trump továbbra is népszerű, mi több, elfogadottsága nőtt a karácsony előtt mért adatokhoz képest.

A felmérés szerint az elnök elfogadottsága tavaly, az ünnepek előtt 45 százalék volt, a washingtoni eseményeket követően pedig 51 százalékra nőtt.

„Az amerikaiak irtóznak attól, hogy a városok hónapokig égtek, Washington és a média pedig semmit sem tett. De Trumpot még mindig szeretik” – nyilatkozta a hírcsatornának egy, a közvéleménykutató céggel kapcsolatban álló személy.

Más eredményre jutott viszont a Politico.com által megrendelt felmérés. Ez alapján, ha nem is drasztikusan, de valamennyit csökkent a leköszönő elnök támogatottsága.

Borítókép: Ashli Babbitt Donald Trump republikánus párti amerikai elnököt támogató amerikai nő rögtönzött emlékművénél, az amerikai törvényhozás washingtoni épülete, a Capitolium előtt tiszteleg két férfi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában