Ország-világ

2009.06.03. 18:25

A szlovák parlament határozatban ítélte el Orbánt

Szlovákia - Határozatban ítélte el a szlovák parlament szerdai rendkívüli ülésén a Fidesz elnökének kijelentését, amelyet május 23-án tett Esztergomban.

Orbán Viktor a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja közös kampányrendezvényén azt mondta: az európai parlamenti választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli majd a Kárpát-medencét Brüsszelben. A határozatot a három szlovák kormánypárt jelen lévő 79 képviselője támogatta, a magyar pártnak a szavazáson megjelent 14 képviselője pedig ellenezte. Nem volt ott az ülésen illetve a szavazáson a két szlovák ellenzéki párt.

Slota kitiltaná Orbánt Szlovákiából

Nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt Ján Slota. A Szlovák Nemzeti Párt elnöke erről a szlovák parlament Orbán Viktor kijelentései miatt összehívott szerdai rendkívüli ülésén beszélt.

Slota szerint törvényt kell elfogadni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nyilatkozatok helyett konkrét lépésekre lenne szükség, s talán nem csak diplomáciaiakra.

Slota sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját. Az SNS elnöke olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest a magyarországiaknak. Kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, alkalmaztatási feltételül szabná a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést.

Slota szerint Szlovákia fenyegetettsége annál is nagyobb, hogy a felmérések szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri majd meg a magyarországi parlamenti választásokat. Az igazi veszélyt pedig az jelenti - figyelmeztetett -, hogy a Fidesz Jobbikkal együtt kétharmados többséget szerezhet. "S akkor lesz itt magyar csárdás a Kárpát-medencében" - tette hozzá Slota.

Slota Orbánt "kárpáti betyárnak" nevezte.

A pozsonyi kormánykoalíció második legnagyobb erejének számító Szlovák Nemzeti Párt vezetője szerint "a Duna túlsó partján máig nagyon sok politikailag beteg ember él", aki nem fogadja el a két világháború utáni rendezést, a békeszerződéseket.

Fico: az Orbánt támogatók húzták elő a "magyar-kártyát"

Robert Fico visszautasította szerdán azokat az állításokat, hogy a szlovák kormánykoalíció húzta elő a "magyar-kártyát" az EP-választás előtt. A szlovák kormányfő a pozsonyi parlament rendkívüli ülésén beszélt.

A Fidesz elnökének a Kárpát-medencei magyarok európai parlamenti képviseletéről tett kijelentései miatt hívták össze a szlovák parlament ülését. A szlovák kormányfő ezen kijelentette: nem a szlovák kormánykoalició vetette fel a Kárpát-medencei magyarság egységesítésének témáját .

Robert Fico azt mondta: Pozsony jó kapcsolatokra törekszik Budapesttel, ám figyelmeztetni kell arra, ha a közép-kelet-európai térségben van olyan politikus, aki az Európai Unió vallotta értékrenddel ellentétesen viselkedik. Hozzátette: "Az esztergomi retorika nem kis dolog." Fico elmondta: a szlovákiai kisebbségek az európai szintnek megfelelő jogállást élveznek. Azt is közölte, soha nem fogja kerülni a találkozót a magyar miniszterelnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában