Ország-világ

2014.01.20. 12:41

A téli olimpián állnának bosszút a merénylők

Az az iszlamista csoport videóüzenetben fenyegette meg Putyint, "ha megtartja, kap egy ajándékot".

A szocsi olimpia elleni támadással is fenyegetőzik az az iszlamista csoport, amely a világhálóra feltett videoüzenetben magára vállalta a december végén Volgográdban elkövetett véres merényleteket.

A Vilajat Dagesztán (vdagestan.com) című honlapra hétfőn feltett videó két, 25 év körüli férfi szereplője közül az egyik [namelink name="Vlagyimir Putyin"] orosz elnökhöz címezve szavait, oroszul azt mondja: "Ha megtartják az olimpiát, kap tőlünk egy ajándékot ..., ön és mindazok a turisták, akik ott lesznek. Mindazért a muzulmán vérért, amelyet nap mint nap világszerte kiontanak. Ez lesz a mi bosszúnk."

A majdnem 50 perces videoüzenet szerint a felvételen szereplő két férfi követte el a 34 halálos áldozatot követelő merényleteket a dél-oroszországi nagyvárosban egy Vilajat Dagesztán elnevezésű csoport nevében, amely az Anszár asz-Szunna iraki szélsőséges szervezethez köthető. A felirat szerint a videó a Szulejmannak és Abder-Rahmánnak nevezett két öngyilkos merénylő búcsúüzenete.

A felvételen a szélsőségesek gépfegyverrel és a robbantáshoz készített pokolgépekkel a kezükben láthatók, vélhetően a Koránból olvasnak fel részleteket, és azt bizonygatják, hogy mindent Allah nevében tesznek. Azzal fenyegetik "az orosz népet", hogy a volgográdihoz hasonló akciók csak a kezdetét jelentik a szenvedéseknek, ha Oroszország nem vonja ki csapatait a Kaukázusból.

A két férfi ugyanakkor arra szólítja fel harcostársait, hogy "ne csak a Kaukázusban folytassák szent háborújukat, hanem Oroszország nagyvárosaiban is". Egyben azt állítják, fiatalemberek egész sora áll készen arra, hogy a volgográdihoz hasonló öngyilkos merényleteket kövessenek el.

A férfiak [namelink name="Doku Umarov"] parancsára hivatkoznak. A csecsen hadúr tavaly nyáron arra szólította fel az iszlamista fegyvereseket, hogy tegyenek meg mindent a 2014-es szocsi téli olimpia megakadályozásáért.

Üzenetük után a videón a volgográdi központi pályaudvar bejáratánál és a város egyik trolibuszán december 29-én, illetve 30-án elkövetett robbantásról készült felvételek láthatók. A két öngyilkos merényletnek 34 halálos áldozata és mintegy 70 sérültje volt.

Az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságokban, köztük a legkeletebbre fekvő Dagesztánban gyakoriak az iszlamista csoportok és bűnbandák által elkövetett fegyveres támadások. A Kaukázus délnyugati lábánál lévő Szocsiban február 7-én kezdődik a téli olimpia. A nemzetközi sportesemény miatt az orosz hatóságok január 7-től rendkívüli biztonsági intézkedéseket vezettek be.

Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes ügyének is tekinti a szocsi játékok sikerét, amely egy hét végi interjúja szerint megmutathatja a világnak, milyen messzire jutott Oroszország a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában