Ország-világ

2014.02.17. 07:03

A török elnök Budapesten

Abdullah Gül ÁDer János meghívására érkezett. Megkoszorúzta a Magyar Hősök Emlékművét majd a köztársasági elnökkel a Sándor-palotában tárgyalt.

MTI

Intenzívebb szakaszba léptek a magyar-török kapcsolatok - ÖSSZEFOGLALÓ

A magyar-török kapcsolatok az elmúlt években a korábbinál jóval intenzívebb szakaszba léptek, a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez jó alapot ad, hogy a politikai együttműködés kiváló a két ország között - hangsúlyozták a két ország vezetői hétfőn Budapesten azokon a hivatalos programokon, amelyeket Abdullah Gül török államfő magyarországi látogatása alkalmából szerveztek.

A török államfő Áder János köztársasági elnök meghívására érkezett vasárnap három napra a fővárosba, a hivatalos programok hétfőn kezdődtek.

Áder János az Abdullah Güllel folytatott megbeszélést követő sajtótájékoztatón kiemelte: a magyar-török kapcsolatok az elmúlt években a korábbinál jóval intenzívebb szakaszba léptek, Orbán Viktor miniszterelnök tavalyi törökországi látogatása alkalmával 32 kétoldalú megállapodást írtak alá a két ország képviselői.

A magyar államfő a kulturális kapcsolatokat illetően elmondta: tavaly Isztambulban és Budapesten kulturális központ nyílt, Törökország négy városában működik magyar-török baráti társaság, és Magyarországon egyre több helyen újítják fel a török időkből származó kulturális emlékeket. Áder János köszönetet mondott azért, hogy a vízummentesség révén a magyar turistáknak könnyebbé vált az ország felkeresése.

Abdullah Gül a magyar államfővel folytatott megbeszélést követően megköszönte azt a figyelmet, amelyet Magyarország az oszmán kori műemlékek felújításának szentel. Emellett háláját fejezte ki azért is, hogy Magyarország támogatja Törökország csatlakozását az Európai Unióhoz, egyúttal meghívta országába Áder Jánost.

Orbán Viktor miniszterelnök a III. Magyar-Török Üzleti Fórumot megnyitó beszédében egyebek között hangsúlyozta: Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további cél pedig, hogy az ország egy európai innovációs terület is legyen. A fórumra több mint 500 török és magyar üzletember regisztrált.

A török államfő Budapesten. Fotó: MTI (galéria)


A török-magyar kapcsolatokról szólva a magyar kormányfő közölte: a két ország közötti kereskedelmi forgalom "szebb számot" mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Ezért a közeljövőben azon kell dolgozni, hogy mindkét országban legyen legalább egy nagy befektetése, egy "zászlóshajója" a másiknak. Beszédében többször is kiemelte a Magyarország és Törökország közötti bizalmi kapcsolatot, s méltatta Törökország politikai vezetését, mert az mer kitűzni célokat a saját népe elé. Példaként említette azt a Recep Tayyip Erdogan török kormányfő által említett célt, hogy országa 2023-ra a világ tíz legerősebb gazdasága közé kerüljön. "Ha ehhez a célhoz bátor gazdasági partnereket keresnek, akkor éppen jó helyre érkeztek" - mondta Orbán Viktor.

A török államfő a fórumon kifejtette: a Törökországgal kiépítendő üzleti kapcsolatok nagy nyereséggel és kis kockázattal kecsegtetnek, meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek mentén a két ország szorosabb gazdasági kapcsolatokat építhet ki. A török vállalatok magyarországi befektetéseinek értéke 60-70 millió dollár, amely jóval alacsonyabb a más országokba irányuló befektetéseknél. Ez azt mutatja, hogy az üzletemberek még nem ismerték fel a két ország közötti kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket. Abdullah Gül szerint a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzéséhez jó alapot ad, hogy a politikai együttműködés kiváló Magyarország és Törökország között.

Abdullah Gül a magyar és török cégek lehetséges együttműködési területei között említette az energetikát, továbbá azt, hogy a két ország vállalatai közösen jelenhetnek meg harmadik országok piacain például Közép-Ázsia vagy a Kaukázus térségében. Ha a vállalatok "megnyitják az ajtót", a jelenleg kétmilliárd dollár értékű kereskedelmet is sikerülhet ötmilliárd dollárra növelni - vélekedett.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a fórumon elmondta, a magyar kormány célja, hogy 2015-re megduplázza a kétoldalú külkereskedelmi forgalmat. a magyar-török áruforgalom 2013. január-novemberében megközelítette a 2,45 milliárd dollárt, 27 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Kiemelte, hogy Magyarország kész még intenzívebbé tenni az autóipari, elektronikai, gyógyszeripari és informatikai ágazatok kereskedelmét, valamint a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékekét is. További együttműködési lehetőségek vannak még szerinte a környezetvédelem, az energetika, az orvostechnológia, valamint a gyógyturizmus területén.

A fórumon a magyar és a török gazdasági miniszter is megemlítette a két ország harmadik államokbeli közös gazdasági fellépésének lehetőségét. Nihat Zeybecki török gazdasági miniszter erre a Közel-Kelet, Közép-Ázsia, Észak-Afrika, és a Kelet-Balkán országaiban lát lehetőséget.

A hétfői tanácskozáson kormányközi megállapodást írtak alá Gül Baba türbéjének és környezetének felújításáról.

Ugyancsak hétfőn a Kurdisztáni Információs és Kulturális Egyesület szervezésében Abdullah Öcalan, a Kurdisztáni Munkáspárt bebörtönzött vezetőjének szabadon bocsátásért demonstráltak nagyjából húszan Budapesten, a Deák téren. Abdullah Öcalant 1999-ben fogták el a török hatóságok, azóta fogva tartják.

Varga Mihály: 2015-re meg kell duplázni a magyar-török külkereskedelmi forgalmat

A Magyarország és Törökország közötti külkereskedelmi forgalom eddig is jelentős mértékű volt, de vannak további növekedési lehetőségek; a magyar kormány célja, hogy 2015-re megduplázza a kétoldalú külkereskedelmi forgalmat - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn Budapesten a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon.

[namelink name="Varga Mihály"] ismertette, hogy a magyar-török áruforgalom 2013. január-novemberben megközelítette a 2,45 milliárd dollárt, 27 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország kész még intenzívebbé tenni az autóipari, elektronikai, gyógyszeripari és informatikai ágazatok kereskedelmét, valamint a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek kereskedelmét is. További együttműködési lehetőségek vannak Varga Mihály szerint a környezetvédelem, az energetika, orvostechnológia, valamint a gyógyturizmus területén.

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy az üzleti fórumot a lehető legjobb időszakban rendezik: mostanra bebizonyosodott, hogy eredményre vezettek a kormány gazdaságpolitikai törekvései, Magyarország stabil pénzügyi és államháztartási alapokkal rendelkezik.

A háromnapos hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Abdullah Gül török államfő beszédet mond. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A háromnapos hivatalos magyarországi látogatáson tartózkodó Abdullah Gül török államfő beszédet mond.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Abdullah Gül: nagy nyereséget és kis kockázatot jelent Törökország

A Törökországgal kiépítendő üzleti kapcsolatok nagy nyereséggel és kis kockázattal kecsegtetnek - mondta Abdullah Gül török államfő a III. Magyar-Török Üzleti Fórumon, Budapesten.

Bár Magyarország és Törökország hasonló árucikkeket termel, így bizonyos szempontból egymás versenytársai, meg kell találni azokat a közös pontokat, amelyek mentén a két ország szorosabb gazdasági kapcsolatokat építhet ki - hangsúlyozta az elnök.

Ismertette, hogy a török vállalatok magyarországi befektetéseinek értéke 60-70 millió dollár, amely jóval alacsonyabb a más országokba irányuló befektetéseknél. Ez szavai szerint azt mutatja, hogy az üzletemberek még nem ismerték fel a két ország közötti kapcsolatépítésben rejlő lehetőségeket.

Abdullah Gül török köztársasági elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Élénkülő üzleti kapcsolatok Törökországgal címmel megrendezett III. Magyar-Török Üzleti F

Abdullah Gül török köztársasági elnök (b) és Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) Élénkülő üzleti kapcsolatok Törökországgal címmel megrendezett III. Magyar-Török Üzleti Fórumán a Hilton Budapest Hotelben.
Fotó: MTI/Kovács Tamás


Orbán: Magyarország további célja, hogy európai innovációs terület legyen

Magyarország ma már egy versenyképes állam, amely az elmúlt években termelési központtá vált, a további cél pedig, hogy az ország egy európai innovációs terület is legyen - jelentette ki [namelink name="Orbán Viktor"] kormányfő hétfőn Budapesten, a III. Magyar-Török Üzleti Fórumot megnyitó beszédében.

A török-magyar kapcsolatról szólva a miniszterelnök azt mondta: a két ország közötti kereskedelmi forgalom "szebb számot" mutat, de a kölcsönös beruházások alacsonyak. Ezért azon kell dolgozni, hogy mindkét országban legyen legalább egy nagy befektetése, egy "zászlóshajója" a másiknak - hangsúlyozta.

Megállapodás Gül Baba türbéje felújításáról

Kormányközi megállapodás született a Gül Baba türbéje és környezete rekonstrukciójában való együttműködésről Magyarország és Törökország között hétfőn Budapesten, a III. Magyar-Török Üzleti Fórum elején.

A dokumentumot [namelink name="Semjén Zsolt"], a magyar kormányfő helyettese és Emrullah Isler török miniszterelnök-helyettes írta alá.

Korábban írtuk:

Ma kezdődik [namelink name="Abdullah Gül "]magyarországi látogatásának hivatalos programja, a török államfő [namelink name="Áder János"] köztársasági elnök meghívására érkezett vasárnap három napra a fővárosba.

A török köztársasági elnök - akit a látogatásra felesége, [namelink name="Hayrünnisa Gül"] is elkísér - megkoszorúzza a Magyar Hősök Emlékművét a Hősök terén, majd vendéglátójával a Sándor-palotában tárgyal.

A török államfő Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


Abdullah Gül ezután Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével folytat megbeszélést, majd üzleti fórumon vesz részt.

[namelink name="Recep Tayyip Erdogan"] török kormányfő tavaly februári budapesti látogatásán azt hangsúlyozta, hogy erősíteni kell Magyarország és Törökország gazdasági kapcsolatait, és ehhez jó alap, hogy a két ország között nincs semmilyen nyitott politikai kérdés.

A török államfő Budapesten. Fotó: MTI/Kovács Attila (galéria)


Decemberben [namelink name="Orbán Viktor"] miniszterelnök népes politikai-üzleti delegáció kíséretében tett kétnapos hivatalos látogatást Törökországban. Recep Tayyip Erdogan a magyar kormányfő látogatásán jelentette be, hogy Törökország megszünteti a magyar állampolgárok vízumkötelezettségét.

Február 9-től a turisztikai célból utazó magyar állampolgárok vízum nélkül léphetnek be Törökországba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában