Ország-világ

2009.03.07. 18:00

A választmány megszavazta, Bokros elvállalta, Olajos kilép

Bokros Lajos lesz az MDF EP listavezetője. Ezt Dávid Ibolya, a párt elnöke jelentette be miután szombaton, hat órás vitát követően az országos választmány megszavazta az EP listát. Olajos Péter, a párt eddigi EP képviselője kilép az MDF-ből.

Az MDF országos választmánya 48 igen, 44 nem szavazat ellenében fogadta el az EP listát, amin [namelink name="Bokros Lajos"] a listavezető. A szavazáson két voks érvénytelen volt, egy ember pedig végül nem szavazott.

Olajos Péter, aki jelenleg az MDF európai parlamenti képviselője az országos választmány üléséről távozóban azt mondta, hogy az OV döntését tudomásul veszi, Bokros Lajosnak és Habsburg Györgynek sok sikert kíván a választásokhoz. Azonban, ahogy korábban ígérte, kilép az MDF-ből. Újságírói kérdésre válaszolva azt mondta, hogy nem érzi, hogy pártjában a döntés miatt szakadás lesz.

Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke az ülés után elmondta: a lista első tíz tagja: Bokros Lajos, Habsburg György, Kerék-Bárczy Szabolcs, Joó Szabolcs, Dávid Ibolya, Járay Zoltán, Pusztai Erzsébet, Nagy Tamás, Farkas Péter, Kemény Attila.

[namelink name="Dávid Ibolya"] pártelnök pedig bejelentette, hogy birtokában van Bokros Lajos felhatalmazása, amit a múlt héten, szombaton írt neki és amelyben vállalja a listavezetői szerepet. Dávid Ibolya elmondta: meggyőződése, hogy a döntést június 7-én - az EP választáskor - azok is megértik, akik most szkeptikusak. Az MDF demokratikus döntést hozott, mindenki elmondta az elmúlt napokban és a választmányon is a véleményét és a csendes többség szavazott. Olyan listát kellett állítani, ami a mai helyzetben megoldást jelenthet.

Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy Bokros Lajosra nem vonatkozik a párt alapszabálya, miszerint volt KISZ tisztségviselő nem lehet az MDF-ben vezető pozícióban. Ez a hír pénteken Dávid Ibolya megfogalmazása szerint "kacsaként" repült fel.

Szintén újságírói kérdésre elmondta, hogy Boross Péter, egykori miniszterelnök sem értett egyet a mostani döntéssel, de mivel ez egy demokratikus párt, mindenki elmondhatja a véleményét, így mentora, Boross Péter is. Bokrost pénzügyminisztersége idején támadta az MDF, de vannak idők, mikor a szociális piacgazdaság elemei közül a szociális, és vannak mikor a piacgazdasági elemeket kell erősíteni. Az élet pedig naponta hoz kihívást, amelyekre a mostani körülmények között kell választ adnia a pártnak. A döntést szintén kérdésre válaszolva, nem nevezte ideológiai döntésnek, szerinte a mostani EP lista nem jelent ideológiai változást a pártban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában