Ország-világ

2014.03.11. 13:19

A várólisták radikális csökkentését ígéri az ellenzéki összefogás

A várólisták hosszának radikális csökkentésén túl a kórházak adósságállományának rendezését ígéri a baloldali összefogás. <br>

[namelink name="Budai Bernadett"], az MSZP szóvivője kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a Fidesz-kormány kudarcot vallott az egészségügy működtetésében.

A kórházszövetség adatai szerint havonta 4-4,5 milliárd forinttal nő az intézmények adósságállománya, két tucat kórház küzd napi működési gondokkal, az Orbán-kormány 400 milliárd forintot vont ki az ágazatból, 50 ezer ember van várólistán, sokan hónapokig, évekig - sorolta.

Bírálta a nyugdíjkorhatárt betöltő orvosok kényszernyugdíjazását, és azt mondta, a kormány nem tudta felhasználni a kórházfejlesztésekre rendelkezésre álló teljes európai uniós támogatást.

A szocialista párt szóvivője közölte: a baloldali összefogás győzelme esetén radikálisan csökkentené az elviselhetetlenül hosszú várólistákat. Az ehhez szükséges pénz megvan a költségvetésben, csak most stadionépítésekre költik - fűzte hozzá.

Emellett - folytatta - rendeznék a kórházak adósságát, növelnék a háziorvosok praxispénzét, javítanák az egészségügyi dolgozók bérezését, életpályamodellt vezetnének be az elvándorlás megakadályozására és megszüntetnék a kényszernyugdíjazást.

[namelink name="Komáromi Zoltán"] képviselőjelölt, az ellenzéki összefogás legfontosabb vállalásának a várólisták csökkentését nevezte. Elmondta, egyszeri 8-10 milliárd forintos támogatással a várólistákat belátható, elviselhető méretűre lehet szorítani, majd szerkezeti változásokkal kell megakadályozni az újratermelődésüket. Hangsúlyozta, ebben segíthet az is, ha az akaratuk ellenére nyugdíjba küldött dolgozókat visszahívják a munkába.

Arra is kitért, vissza kell állítani az önkormányzatok szerepét a járóbeteg- és a kórházi ellátásban, mert ha magukénak érzik az intézményt, hozzájárulnak a kisebb-nagyobb fejlesztésekhez, és felelős vezetőket neveznek ki az élükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában