gyanús szereplők

2021.11.06. 15:06

A Városháza-gate és a titokzatos Berki Zsolt

A vállalkozó, aki még Leisztingerrel is összetűzésbe került.

Fotó: Mirkó István

A régmúltból már ismerős szereplők bukkannak fel a Városháza-gate-ben – írja a Mediaworks Hírcentrum. Az ingatlan értékesítésével azt a Beák és társai Ingatlanközvetítő Kft.-t bízták meg, amely annak idején az MSZP Köztársaság téri székházára is vevőt talált. A megbízást adó vállalkozás elsőre talán ismeretlen, a Northern Rock Kft. neve keveseknek csenghet ismerősen. A társaság tulajdonosa ellenben ismerős lehet sokaknak, Berki Zsolt neve ugyanis jó tíz évvel ezelőtt rendszeresen szerepelt a híradásokban. Berkiről 2008 környékén olvashattak sokat a közügyek iránt érdeklődők, a férfi ugyanis az úgynevezett InfoPark-ügy egyik főszereplője volt.

A szóban forgó bűnügyi történet egy újbudai ingatlan körül bontakozott ki. Az előzmény az volt, hogy az állami tulajdonban álló InfoPark Zrt. 2007 végén a Noveco Invest Kft.-re ruházta a Lágymányosi híd déli oldalán fekvő, 62 ezer négyzetméter nagyságú terület földhasználati jogát.

Az esetről beszámoló híradások szerint később ebből származott a konfliktus. Az állami céget ugyanis a következő esztendőben privatizálták, de a területre nem a vevőt, hanem más céget, nevezetesen a Noveco Investet illette meg a földhasználati jog. A vevő ezt a helyzetet szerette volna megszüntetni, ám nem mindennapi módon. A vita hamar a rendőrség asztalára került, ugyanis – tanúvallomások szerint – a Noveco Invest képviselőit életveszélyesen megfenyegették. A Noveco tulajdonosa ekkoriban Berki Zsolt volt, az állami céget privatizáló vállalkozást pedig Leisztinger Tamás milliárdos üzletemberhez kötötték. A híradások szerint Berki és társai zsarolás miatt feljelentést tettek, amiben Leisztinger neve többször is előfordult. Az ügy utóbb önbíráskodássá szelídült, az eljárást végül 2013-ban meg is szüntették.

Berki Zsolt további cégügyei nemigen keltették fel a sajtó érdeklődését, pedig cégből éppenséggel akadt néhány.

A hivatalos adatbázisok szerint napjainkban a férfi több vállalkozásban is kisebbségi tulajdonos, ezek között akad szépségápolással, tanácsadással és őrzés-védéssel foglalkozó társaság is. Az adatbázisokban szereplő információk szerint Berki igazi vállalkozó típus, számos cégben vállalt korábban szerepet. Több – azóta megszűnt – ingatlanos társaságban bukkant fel a neve, de köze volt nyomozásokat végző, építőipari, tanácsadó és a vendéglátóiparban működő vállalkozáshoz is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában