Komoly aggályok

2021.04.23. 22:15

A védekezést is megzavarhatja Karácsonyék kétes emberkísérlete

Több szempontból is aggályos az emberkísérlet, amelyet Karácsonyék indítanak az oltás adta védettség tesztelésére.

A Karácsony Gergely-féle fővárosi vezetés illetéktelenül, félrevezető módon kommunikált olyan állítólagos tudományos eredményeket, amelyek a koronavírus-járvány elleni védekezést is hátráltathatják.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese arra reagált a Magyar Nemzetnek, hogy Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettes egy pénteki online sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a fővárosi szociális és hajléktalanellátásban lakók, valamint dolgozók körében 1500 emberen vizsgálják meg az oltás utáni antitest mennyiséget. A kísérletben részt vevők csak Pfizer- és Moderna-vakcinát kaptak.

A kutatóorvos hangsúlyozta:

az egyes mérési módszerek egymástól jelentősen – akár hatvan-hetven százalékban – eltérő eredményeket hozhatnak, s ha csak egyetlen módszert alkalmaznak, akkor teljesen hiteltelen a kutatás.

Szavai szerint továbbá, mivel számos hajléktalan is részt vesz a kísérletben, az ő egészségi állapotuk nem reprezentatív a társadalom egészére nézve, ezért ha erre nem hívják fel a figyelmet, akkor téves és félrevezető következtetéseket lehet csak levonni a kutatásból.

– Az sem ismert, hogy milyen kutatócsoport, tudományos műhely végzi a kísérletet, így még azt sem tudni, hogy van-e egyáltalán engedélyük. Ráadásul a tervezett eljárásrendet, és később az eredményeket a kutatóknak, a szakembereknek kell bejelenteniük, nem politikusoknak, s ha ez nem így történik, akkor megkérdőjeleződik az egész projekt hitelessége

– mutatott rá a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Lacza Zsombor annak indoklását is hiányolta, hogy a miért éppen csak a két említett típusú vakcina szerepel a kísérletben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában