Ország-világ

2019.05.20. 20:09

Áder János a kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt az új ukrán államfővel

Az államfő azt javasolta Volodimir Zelenszkijnek, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot.

MTI

A kárpátaljai magyarok gondjairól is beszélt a magyar köztársasági elnök az új ukrán államfővel hétfőn, Volodimir Zelenszkij beiktatása után Kijevben.


[namelink name="Áder János"] azt javasolta ukrán partnerének, hogy minél hamarabb állítsanak fel egy közös bizottságot, amelyben az összes vitás kérdést nyugodt légkörben tudják megbeszélni és megoldani.


A javaslatot Zelenszkij helyeslően fogadta - mondta el a megbeszélés után a köztársasági elnök az MTI-nek.


"Nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajnával mint a legnagyobb lakosságszámú szomszédunkkal is ugyanolyan rendezett és nyugodt viszonyt ápoljunk, mint a többi szomszédunkkal. Erre mi készek vagyunk. Ugyanakkor azt is világossá tettem, hogy a Kárpátalján élő magyarok nem kérnek többet, mint azt, hogy Ukrajna az alkotmányban rögzített és az általa nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeit betartsa" - emelte ki az államfő.


Megjegyezte, hogy ma az Ukrajnában élő magyar kisebbségnek korlátozottabbak a jogaik, mint a szovjet rendszer idején voltak.


"Ez pedig egy demokráciában elfogadhatatlan" - fűzte hozzá.


Kedvezőnek nevezte, hogy az új ukrán elnök részéről nyitottságot és szándékot tapasztalt a kárpátaljai magyarokat érintő kérdések - a kettős állampolgárság, az oktatási és a nyelvtörvény - megvitatására és az ezekből eredő problémák mihamarabbi, közös akarattal történő megoldására.


Áder János magyarországi látogatásra hívta meg Volodimir Zelenszkijt, hogy még más kérdésekről - a határátkelők fejlesztéséről és a határ menti környezetvédelemről - is legyen alkalmuk eszmét cserélni.


Összességében a megbeszélést biztató kezdő tárgyalásnak nevezte a magyar elnök, aki reményét fejezte ki, hogy rövid időn belül előbb szakértői, majd ismét elnöki szintű folytatása lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában