Ország-világ

2017.06.30. 15:44

Áder János nem küldte az Alkotmánybírósághoz a plakáttörvényt - aláírta

Az ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordul, de ettől még hatályos lesz a kihirdetést követően a törvény.

Hatályba léphet a múlt héten elfogadott plakáttörvény, miután Áder János pénteken aláírta. Az ellenzék már jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, ez azonban nem késlelteti a jogszabály hatályba lépését. A Jobbik szerint Áder János alkotmánysértően járt el, így kezdeményezi a tisztségétől való megfosztását - írja az Index.


A lap a  a parlament honlapján szúrta ki a dokumentumot, amiben az államfő elrendeli a törvény kihirdetését.


A törvénymódosítást, aminek megszavazásához kétharmados többségre lett volna szükség, elsőre nem sikerült megszavazniuk, majd egy furcsa módosítást követően, már feles többséggel fogadták el a képviselők.


Számítani lehetett rá, hogy Áder János lepasszolja az Alkotmánybíróságnak a trükkel megszavazott törvényt, mivel a pártok gazdálkodását érintő módosításokat az alaptörvény szerint csak kétharmaddal lehet módosítani, de nem így tett. Aláírta.


A Jobbik és a Párbeszéd rögtön jelezte, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, az MSZP pedig úgy döntött, alá fogja írni az íveket, hogy az alkotmánybírók elé kerüljön a törvény. Ehhez a parlamenti képviselők negyede, 50 aláírás kell - írja a lap.


A Jobbik - akinek talán a legjobban fáj az új szabályozás -, egyenesen megfosztaná tisztségétől az államfőt

Vona Gábor Jobbik-elnök azt is belengette, hogy megfosztási eljárást kezdeményeznek Áder János államfő ellen, ugyanis szerinte alkotmánysértést követ el, ha aláírja a törvényt.

Ennek a megindításához 40 képviselő aláírását kellene megszereznie a pártnak, majd a parlament kétharmados többségének kellene megszavaznia, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhessen. Erre kb. a nullával egyenlő az esély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában