Ország-világ

2009.01.29. 12:40

Adócsökkentés, ÁFA növelés és vagyoni adó jöhet?

A személyi-jövedelemadó és a társadalombiztosítási járulék együttes csökkentésére, valamint a vállalati és a magánszemélyeket terhelő különadó eltörlésére tett javaslatot csütörtökön a parlamentben, a gazdasági válság miatt összehívott rendkívüli ülésnapon a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint a nagyjából 1000 milliárdos tehercsökkentést az adórendszerben jelenleg meglévő mentességek szűkítésével, mérsékelt ÁFA emeléssel és egy egységes vagyonadó bevezetéséből származó többletbevételekkel lehetne ellensúlyozni.

A miniszterelnök azt is jelezte: a szociális támogatások, jóléti juttatások bizonyos elemeit például a családi pótlékot, felbruttósítanák és megadóztatnák. Hangsúlyozta, hogy az átalakítás után az alacsony jövedelmi helyzetűek pozíciója nem romlana.

Gyurcsány Ferenc bejelentette, hogy a kormány a következő napokban tárgyal a magyar bankok és bankszövetség képviselőivel a különböző lakossági jelzések miatt. Mint mondta ugyanis, egyre többen panaszkodnak arra, hogy a pénzintézetek a helyzetet kihasználva alakítják át a hitelszerződésket és sokszor növelik a költségeket. A miniszterelnök szerint nem helyes, hogy a bankok csak önmagukra figyelnek. Szerinte ezt nem tehetik meg, és ha mégis így cselekszenek abból baj lesz.

A kormányfő szerint a jelenlegi igen nehéz helyzetben három dologra különösen érdemes koncentrálni. Értékelése alapján félre kell tenni a politikai háborúskodást, abban kell hagyni a hamis illúziókeltést és át kell alakítani az országgyűlési, és az önkormányzati választások rendszerét. Gyurcsány Ferenc, konkrétumok említése nélkül, a képviselők létszámának csökkentése mellett érvelt, a pártfinanszírozás jelenlegi rendszerét is ostorozta. Ezen kívül pedig átgondolásra érdemesnek ítélte az önkormányzati bürokrácia csökkentését, vagy például a csődtörvény módosítását.

A miniszterelnök a kialakult gazdasági helyzetet értékelve elmondta: a cégek eddig körülbelül 20 ezres létszámleépítést jeleztek előre, ebből 10 ezer állás megszüntetése már realizálódott. Mint mondta, a forint az utóbbi időszakban 10 -15 százalékkal gyengült, a nemzeti jövedelem pedig ebben az évben várhatóan 2,5 - 3 százalékkal csökken. Gyurcsány Ferenc arra nem vállalkozott, hogy megjósolja a világot is sújtó gazdasági válság végét. Mint mondta: nem ismer olyan megbízható előrejelzést, amely ebben a kérdésben elfogadható választ adna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában