Agrárfórum a vidékért

Halásziban a Kereszténydemokrata Néppárt agrárfórumán hangzott el kedden: azért kell nemzeti kormány jövőre, hogy elkerülhető legyen a magyar vidék dél-amerikanizálódása.

A Mosonmagyaróvár környéki kereszténydemokraták Halásziban tartottak kedden – ki nem mondott – kampánynyitó vidékfórumot. Itt Csorba Dezső elnök köszöntője után Kovács K. Zoltán, a KDNP doyenje úgy fogalmazott: a Fidesz és pártja külön, de választási szerződéssel alkotnának kormánykoalíciót jövőre.
Mike Károly agrárvállalkozó arról beszélt, hogy a rendezetlen mezőgazdasági állapotok és a termelők lekezelése most is nehezíti az uniós lehetőségek kihasználását. A nyolcvanas évek óta hiányzik az átgondolt magyar agrárpolitika, s a megfelelő versenytámogatás nélküli termelők bizonytalanok és kiszolgáltatottak.
Ángyán József egyetemi tanár, a KDNP agrárprogramjának kidolgozója szerint a választás évére sandítva, tudatosan halasztotta jövő tavaszra a kormány az EU által is támogatott 140 ezer tonna gabonafelesleg felvásárlását és szociális alapú újraelosztását. Kifejtette: jelenleg a földdel kapcsolatos tőkespekuláció zajlik Magyarországon, s a jelenlegi kormányerők a nagybirtokok érdekében politizálnak a családi gazdaságokkal szemben. Ehelyett a földvédelemre alapozott többfunkciós, a vidék népességmegtartó erejét növelő családi gazdálkodásra, a város és vidék közötti új társadalmi szerződésre, s termékpályás szövetkezetekre lenne szükség. Csak így kerülhető el a magyar vidék dél-amerikanizálódása – vélekedett.