Ország-világ

2009.12.14. 09:50

Alapításának évfordulóját ünnepli a Hamász

Alapításának 22. évfordulóját ünnepli hétfőn a Hamász. A palesztin radikális szervezet, amely egyedül tartja irányítása alatt az izraeli blokádtól sújtott Gázai övezetet, nagy támogatottsága demonstrálására látványos ünnepségekre készül a területen.

MTI

Gáza városa az iszlám zöld színébe öltözött, Hamász-zászlók lengenek a háztetőkön és a lámpaoszlopokon. A szervezet rádiója és televíziója buzdítja a lakosokat, hogy vegyenek részt a déli ima után tartandó nagygyűlésen.

A tavalyi évfordulós ünnepségen több tízezer ember vett részt. Kérdés, hogy lesznek-e most ünneplők hasonló számban. Ugyanis Izraelnek a Hamász ellen tavaly decemberben indított és három hétig tartó offenzívája jelentős károkat okozott mind a szervezetnek, mind a lakosoknak. Az infrastruktúrában esett károk helyreállítása pedig nem halad, mert a blokád körülményei között építőanyagok nem vihetők be az övezetbe.

Egybeesik az évfordulóval a Hamász damaszkuszi száműzetésben élő vezetőjének több közel-keleti országban teendő látogatása. Ennek első állomásaként Háled Mesaal küldöttség élén vasárnap Teheránba érkezett, és rögtön tárgyalt Mahmúd Ahmadinezsáddal. Az iráni elnök megerősítette a Hamásznak nyújtott támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában