Ország-világ

2012.01.14. 19:36

Alattvalóinak tízezrei köszöntötték a negyven éve uralkodó dán királynőt

Zászlókat lengető dánok tízezrei köszöntötték szombaton a monarchia népszerű uralkodóját, II. Margit királynőt, aki e napon ünnepelte trónra lépésének 40. évfordulóját.

MTI

Az Amalienborg palotából, a királyi család koppenhágai téli rezidenciájáról lovas huszárok kíséretében egy 1840-ből származó hintóval hajtatott Margit királynő az impozáns Radhaushoz, azaz a városházához, ahol többek között a svéd és a norvég királyi pár részvételével fogadást és hivatalos ebédet rendeztek tiszteletére.

A tiszta időben a csípős hideg sem dermesztette meg az ünneplő tömeget: a palotától és a városházáig több tízezren álltak sorfalat és lengették lelkesen a nemzeti lobogót, amíg barátságosan integető királynőjük és családja végighaladt az úton. A díszebéd után a 71 éves királynő és férje, Henrik herceg a városháza erkélyéről üdvözölte a tömeget.

Az uralkodónő családjának társaságában még délelőtt ellátogatott szülei, IX. Frigyes király és Ingrid svéd hercegnő sírjához, amely Roskilde, az egykori dán főváros világhírű székesegyházában található.

Az ünnepségek vasárnap folytatódnak, így például az Amalienborg palota előtti szokásos déli őrségváltást ezúttal különlegesen látványos módon hajtják végre, a parlamentnek is helyet adó Christiansborg palotában gálavacsorát tartanak.

II. Margit, akinek jogkörei leginkább protokollárisak, pontosan 40 évvel ezelőtt, 1972. január 14-én került a trónra. Dánia Margit személyében intellektuális, jó beszédkészségű, kreatív és modern nőt kapott uralkodójául. 1981-ben lefordította dán nyelvre Simone de Beauvoir Minden ember halandó című művét, 2002-ben pedig J.R.R. Tolkien A Gyűrűk Ura című klasszikusának első dán kiadását illusztrálta. Nevéhez fűződik több színdarab és televíziós sorozat kosztümjeinek és színpadképének tervezése is. Festményeit több ismert dán és külföldi galériában kiállították már.

Az élénk színű kosztümöket, merész kalapokat kedvelő 71 éves királynő mindig frissen, jókedvűen jelenik meg a nyilvánosság előtt. Az alattvalók pedig értékelik, hogy II. Margit modernizálja az öregedő monarchiát és alkalmazkodik a társadalmi változásokhoz.

A dánok egyértelműen szeretik uralkodójukat, a monarchia intézménye nagyon kedvelt Dániában - fejtette ki Lars Hovbakke Sörensen, a Koppenhágai Egyetem munkatársa. Egy decemberben nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint tízből majdnem nyolc dán támogatja a több mint ezer éves monarchiát: Dánia 5,5 milliós lakosságának 82 százaléka szerint II. Margit a legmegfelelőbb személy a trónra.

Címkék#királynő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában