Ország-világ

2009.03.10. 14:31

Alig csökken a belvíz a Kis-Balatonnál

Naponta félmillió forintba kerül a belvíz elleni védekezés a Kis-Balatonnál. A vízügyi igazgatóság helyi üzemmérnöksége az összes szivattyútelepét folyamatosan működteti, de egyelőre nem csökken látványosan az elárasztott terület nagysága.<br>

A Kis-Balatonnál a hétvégén rendeltek el másodfokú készültséget a belvíz miatt, mert a térségben 1000 hektár erdő, szántó, legelő került víz alá, főleg Keszthely-Hévíz-Alsópáhok-Fenékpuszta, valamint Zalaapáti, és Zalavár, illetve Sármellék környékén. A Nagykanizsa-Budapest vasútvonal töltése, illetve az M7-es autópálya nincs közvetlen veszélyben, mert ott is folyamatosan védekeznek a szakemberek.

Keddre az elárasztott terület nagyságát körülbelül 10 százalékkal sikerült csökkenteni, vagyis most 900 hektár lehet víz alatt. A védekezés költségét az állam fizeti, ebből a szivattyúk üzemeltetéséhez használt energia a legnagyobb tétel - tájékoztatta a Független Hírügynökséget Laki István, üzemmérnökség-vezető.

A belvizet a Zala folyóba, a Kis-Balatonba, illetve a Balatonba szivattyúzzák a szakemberek. Azért sietnek a munkával, mert a tőzeges talajon hosszan pangó belvíz szennyeződhet, és környezetvédelmi okok miatt akkor már nem tudják átemelni a tavakba, illetve a Zala folyóba. A mielőbbi elvezetést a mezőgazdasági károk enyhítése is indokolja. Ha nem változik az időjárás, akkor 1-2 hét alatt sikerülhet visszaszorítani a belvizet a Kis-Balatonnál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában