Ország-világ

2010.10.27. 08:53

Alkohollézerrel szűrik ki az ittas autósokat Oroszországban

Moszkva - Az oroszországi közlekedési rendőrök a jövőben egy új eszközzel, az "alkohollézer" segítségével szűrhetik ki az ittas gépkocsivezetőket az utakon, a berendezés kísérleti modelljét a kedden megnyílt Interpolitex nemzetközi biztonságtechnikai kiállításon mutatták be Moszkvában.

A berendezést, amelyet hároméves munkával fejlesztett ki egy szentpétervári cég, a sebességmérő radarhoz hasonlít: lézert a gépkocsi utasterére irányítják, s amennyiben ott alkoholgőzt észlel, a készülék jelez. A szerkezetet 1 deci vodka elfogyasztása után keletkezett alkoholgőz hozza működésbe - olvasható a The Voice of Russia (http://english.ruvr.ru) orosz rádióállomás honlapján.

A készülék továbbítja a jelzést és a gépkocsi rendszámát a legközelebbi közúti ellenőrzési pontra, ahol a rendőrök megállítják az autót, és megszondáztatják a vezetőt, hogy kiderítsék, a sofőr vagy az utasa fogyasztott-e alkoholt.

Az eszközt kétféle változatban gyártják majd - az egyiket az utak mentén szerelik fel meghatározott magasságban, de lesz egy hordozható készülék is, amelyekkel a közlekedési rendőröket szerelik fel.

A berendezés tesztelését jövőre fejezik be, és amennyiben beváltja a hozzá fűzött reményeket, megkezdődhet az "szeszpax" sorozatgyártása.

Az eszköz elterjedése ugyan még odébb van, a Moszkvai Autóklub máris aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az ellenőrzések közlekedési dugókat okoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában