Alulfizetett varrónők

Sopronban a ruhagyár és a Ciklámen Rt. varrónői gyakran még a minimálbért sem kapják kézhez.

A Kisalföld úgy tudja, a tulajdonosok tervezik a Rákóczi utcai ruhagyár épületének eladását. A soproni ruhagyár épületében működtetett diákszálló sorsa (Balkáni közállapotok – Kisalföld, 2004. november 23.) ráirányította a figyelmet az egykor szebb napokat látott Rákóczi utcai tömb helyzetére is. A nyilatkozatokból ugyanis egyértelműen kiderült, a ruhagyár sok millió forintos áramdíj-elmaradást halmozott fel.

A Rákóczi utcai gyárban, úgy tűnik, leállt a termelés: az épület Hátulsó utcai csarnokában jó pár hete elnémultak a gépek és kialudtak a fények. A mintegy tizenkétezer négyzetméteres alapterületű ingatlanon fekvő ruhagyár jövőjével kapcsolatban olyan híreket hallottunk, hogy a tulajdonosok értékesíteni szeretnék az épületegyüttest.

Információink szerint a ruhagyár termelőberendezéseit az ugyancsak női konfekciót készítő Ciklámen Rt.-hez közeli telephelyen állították üzembe.
– Nem irigyeljük a ruhagyár dolgozóit, mert őket rendszertelenül fizetik. Mikor tízezer, mikor tizenötezer forintot kapnak kézhez egy-két heti munka után. Úgy tudjuk, áprilistól többen is havonta csak tízezer forint körüli járandóságot kaptak. Ugyanakkor mi, ciklámenesek sem vagyunk sokkal kedvezőbb helyzetben – panaszolták a varrónők, akik sérelmezik: hónapok óta keveset keresnek, olykor még a minimálbért sem éri el a javadalmazásuk.

Az órabérük ugyan kiteszi a minimálbért, de a szerintük túlzottan szigorú normarendszer miatt rendre levonásokkal kell szembenézniük. – Mikor csak 25 ezer, mikor 30 ezer forintot utaltak át a számlánkra – árulja el egyikük a varrónők nehéz sorsáról. – Vannak közöttünk olyanok, akik már két-három évtizede dolgoznak a szakmában, de ez nem kereset. Hiába mondjuk, ez így nem igazságos, azt a választ kapjuk: ha nem tetszik, el lehet menni. Hát vannak, akik elmennek, s akadnak, akik jönnek. Nemegyszer előfordult, hogy aki hétfőn jött, az szerdán már ment is.

– Alapesetben a teljes idejű munkaidőben foglalkoztatottaknál a fizetést nem lehet a minimálbér alá csökkenteni – mondta érdeklődésünkre ifj. Arszin Miklós ügyvéd. – A teljesítménybérben dolgozók esetében viszont – teljesíthető, azaz nem irreálisan magas normarendszer mellett – csak akkor csökkentheti a munkaadó a bért, ha a normát az alkalmazott önhibájából nem teljesíti. Ha azonban a dolgozó munkájának elvégzése egyéb, rajta kívül eső feltételeken is múlik, s emiatt nem teljesülhet a norma, abban az esetben is jár a minimálbér.

Az elhangzottakkal kapcsolatban a Kisalföld újságírója szerette volna az érintett cég vezetőjének álláspontját is megismerni, de ő többszöri megkeresésre sem akart nyilatkozni.