Ország-világ

2019.05.09. 08:07

Angolérettségi 2019 - Mutatjuk a feladatlapok megoldásait! - Videó

Black Friday és tündérmesék: ezek a témák is szerepelnek az angolérettségi második részében. Az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló.

kisalfold.hu

19.50 - Videó a 3-4. feladatlapról:

 


17.48 - Videó az 1-2. feladatlapról:

 


14.32 - Fotókon a megoldások:

 

Galéria kép


12.15 - Szakértői vélemény az íráskészség részről:


Az íráskészség rész két feladatában nagyon sok volt az olvasnivaló – az első feladatban nem feltétlenül kellett elolvasni az egész szöveget, de a második feladatot nem lehetett megoldani a szövegek végigolvasása nélkül – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője.


A második feladatról – amelyben az érettségizőknek kommentet kellett írnia egy tanárnak készülő diák posztjára – azt mondta: négy szempontot adtak meg a feladatnál, ám egy 100-120 szavas szövegben nem biztos, hogy mind a négyre ki lehet térni, ehhez túl kicsi a terjedelem. A témák egyébként jók voltak – tette hozzá Östör Zsuzsa.


12.00 - Az Oktatási Hivatal MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint angol nyelvből középszinten 1141 helyszínen 53.205, emelt szinten 142 helyszínen 11.739 vizsgázó érettségizik. Az élő idegen nyelvi írásbeli érettségi vizsgák szerkezete.


10.16 - Szakértői vélemény a nyelvhelyességi feladatsorról:


A középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében három olyan részfeladat is van, amelynél két megoldás is lehetséges – mondta az Eduline-nak Östör Zsuzsa, az Euroexam Vizsgaközpont vezető vizsgáztató- és tanárképzője. A második feladat témáját a szakember nem tartja szerencsésnek, tréfát, pláne vezetést és alkoholfogyasztást érintő szöveget nem szokás tesztben szerepeltetni.


09:39- A Black Fridayról és a tündérmesékről is kaptak szövegeket a diákok a középszintű angolérettségi második, nyelvhelyességi részében.


9.36 - Az első szakértői vélemény


„A szövegek jók, szórakoztatók, megfelelnek a korosztálynak. Ilyen szempontból jónak tartjuk a szövegértési részt, bár egy érettségiző nem tudja élvezni a szöveget, amikor a konkrét feladatokra kell koncentrálnia. Az első két feladat egyértelmű, a harmadiknál ötből három részfeladatot anélkül is meg lehetett oldani, hogy valaki elolvasná a szöveget. Ám volt olyan is, amelyet csak kizárással lehet egyértelműen megoldani" – mondta az Eduline-nak Rádai Péter, az Euroexam Vizsgaközpont munkatársa, tapasztalt vizsgáztató, aki szerint a szövegek nyelvi szintje megfelelő volt.


Hozzátette azt is: a negyedik szöveghez kapcsolódó egyik részfeladatnál a válasz nem derült ki egyértelműen a megadott szövegből.


9.11 - Földrengésekről és egy komoly vitát kiváltó vizsgafeladatról is kaptak szöveget a diákok a középszintű angolérettségi első, szövegértést mérő részében.


7.05 - Hogyan néz ki a pontszámítás?


Középszinten összesen 117 pontot szerezhetnek a vizsgázók. Az egyes feladatrészek között a következő képpen oszlanak el a pontok: az olvasott szövegértésre 33 pont, a nyelvhelyességre 18 pont, a hallott szövegértésre 33 pont, és az íráskészséget mérő feladatokra pedig szintén 33 pont szerezhető - írta az eduline.


Az elérhető pontszámnak legalább a 12 százalékát kell teljesíteni ahhoz, hogy lehessen szóbelizni.


Emelt szinten az írásbeli 120 pontot ér. Mind a négy feladatrészre – vagyis az olvasott szövegértésre, a nyelvhelyességre, a hallott szövegértésre, és az íráskészséget mérő feladatokra – egységesen 30-30 pontot lehet szerezni. Emelt szinten mind a négy vizsgarészben – olvasott szöveg értése, nyelvhelyesség, hallott szöveg értése, íráskészség – külön-külön kell megszerezni a maxmális pontszám legalább 12 százalékát ahhoz, hogy az írásbeli sikeres legyen.

Korábban

Megkezdődnek az idegen nyelvi érettségi vizsgák, elsőként angolból tesznek csütörtökön emelt és középszinten írásbeli érettségit a diákok országszerte.


Középszinten az angol nyelv írásbeli ideje 180 perc, ebből az első rész, az olvasott szöveg értése 60 perces. A második rész a nyelvhelyességi feladatsor megoldása, amire 30 perc áll a diákok rendelkezésére. Ezután szünet következik, majd a hallott szöveg értése részre 30 percet, végül az íráskészségi feladatsorra 60 percet kapnak a vizsgázók.


Emelt szinten 240 perc áll a diákok rendelkezésére. A vizsgán az előzőekben is felsorolt összetevők szerepelnek ugyanabban a sorrendben, de a feladatok megoldására fordítható időtartam sorrendben 70, 50, 30, 90 perc.


Az íráskészség vizsgarész esetében a feladatok megoldásához mindkét szinten használható nyomtatott szótár, a többi vizsgarésznél semmilyen segédeszköz nem alkalmazható.


Az egyes vizsgaösszetevők értékelése emelt és középszinten is független egymástól, és a javítás központilag kidolgozott útmutató alapján történik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában