Ország-világ

2011.08.15. 23:06

Ankara utolsó figyelmeztetése Szíriának

A polgári személyek elleni katonai műveletek azonnali és feltétel nélküli befejezésére szólította fel hétfőn a szíriai hatóságokat a török külügyminiszter, arra figyelmeztetve Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy ez Ankara "utolsó szava".

Ahmet Davutoglu egy sajtótájékoztatón kijelentette: "ez a szíriai hatóságokhoz intézett utolsó szavunk. Első számú elvárásunk, hogy a katonai műveleteket azonnal és feltétel nélkül beszüntessék (...)." A török külügyi tárca vezetője elmondta: csütörtök este óta Szíriában fokozták a civilek elleni hatósági fellépést. "Az emberi jogok tekintetében ezt nem lehet belügynek tekinteni" - tette hozzá. "Ha nem fejezik be a katonai műveleteket, a továbbiakban nincs mit mondani azokról a lépésekről, amik következnek" - hangsúlyozta, nem részletezve, pontosan milyen lépésekre is gondol.

Ez volt Törökország eddigi legerősebb állásfoglalása egykori szoros szövetségesével és egyben szomszédjával, Szíriával szemben.
Davutoglu egyébként a múlt héten Damaszkuszba látogatott, ahol Aszaddal folytatott megbeszélést. "Mi kapcsolatban vagyunk, hangoztattuk kérésünket és hangsúlyoztuk elvárásainkat" - szögezte le a politikus.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő múlt héten Barack Obama amerikai elnökkel beszélt a szíriai helyzetről és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Damaszkusz 10-15 napon belül lépéseket tesz a reformok irányába. A vérontás azonban még mindig nem ért véget: emberi jogi aktivisták beszámolói szerint a legnagyobb szíriai kikötő, Latakia ellen vasárnap első ízben bevetették a szíriai flotta hadihajóit is, amelyek lövegeikkel lőtték a várost. A támadásban 26-an vesztették életüket. Hétfőn harckocsik támogatásával bevonult a hadsereg a közép-szíriai Homsz tartomány több településére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában