hazatérés

2020.02.28. 12:03

Antik bronzszobrot adott vissza Nigériának Mexikó

Egy antik bronzszobrot szolgáltatott vissza a héten Nigériának Mexikó, miután megakadályozta az értékes műkincs becsempészését az országba – írja a BBC hírportálja.

Az alkotás a joruba államiság bölcsőjének számító délnyugat-nigériai Ife városából származik. A város a régészeti leletek tanúsága szerint már a 6. században állandó település volt. Az ifei terrakotta- és bronzszobrok a nyugat-afrikai kultúra egyik csúcspontját jelentik.

A szobor egy keresztbe tett lábbal ülő férfit ábrázol, aki fejdíszt visel és a kezében egy tárgyat tart.

Az alkotást Mexikóváros fő repülőterén foglalta le a vámőrség.

„Ez egy gyönyörű bronzalkotás, amely a nigériai örökség része, és amelynek vissza kell jutnia hazájába” – mondta Diego Prieto, a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Intézet vezetője.

Az intézmény megvizsgálta a szobrot, megerősítve annak joruba eredetét, majd átadta azt Nigéria mexikói nagykövetének, Aminu Iyawnak.

A mexikói külügyminisztérium szerint a szobrot illegálisan vitték ki Nigériából.

A hatóságok ugyanakkor nem közöltek részleteket azzal kapcsolatban, hogy ki próbálta meg Mexikóba csempészni az alkotást, sem arról, hogy az pontosan honnan származik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában