támadás

2020.06.08. 12:12

Ártatlan gyerekeket is gyilkoltak szélsőséges fegyveresek Maliban

Két falu negyvenhárom lakosát, köztük gyerekeket, gyilkoltak meg a nyugat-afrikai Maliban – közölte vasárnap a bamakói kormány.

Helyi tisztviselők elmondása szerint a támadók az ország középső részén lévő Mopti város közelében fekvő Niagassadiou és Binedama településeken mészárolták le az embereket, ahol számos házat is felgyújtottak. Szemtanúk elmondták, hogy a fegyveresek egyenruhát viseltek.

A fegyveres konfliktus sújtotta országban számos szélsőséges fegyveres csoport tevékenykedik, akárcsak a térség más államaiban a Szahel-övezet és Szudán közötti térségben.

Egyes csoportok hűséget esküdtek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, valamint az al-Akaida nemzetközi terrorcsoportnak.

Malit jelenleg a világ egyik legveszélyesebb országának tartják az ENSZ békefenntartói küldetése számára. Az ENSZ-csapatok azt követően kezdtek az ország békefenntartói feladatot ellátni, hogy Mali északi részén iszlamista és más lázadó csoportok 2012-ben államcsínyt hajtottak végre. Franciaország erre válaszul csapatokat küldött a nyugat-afrikai államba, hogy megakadályozza az ország északi és középső részén megerősödött dzsihadista csoportosulások térnyerését.

Párizs 2014 óta mintegy 5100 katonát küldött a Száhel-övezet öt országába az úgynevezett Barkhane hadművelet keretében, hogy megtisztítsa a térséget az itt tevékenykedő dzsihadistáktól.

Ez Franciaország legnagyobb tengerentúli katonai missziója.

A francia erők legutóbb, június 3-án végeztek Abdelmalek Drukdellel, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai vezetőjével a Mali észak részén található Tessalit városának térségében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában