Ország-világ

2009.02.23. 17:43

Árulással vádolja Hamász a Palesztin Hatóságot

Kollaboránsoknak nevezte a Hamász hétfőn a rivális Palesztin Hatóságot.

A Gázai övezetet uraló szélsőséges szervezet szerint a Ciszjordániába, vagyis a Jordán folyó nyugati partjára visszaszorult Palesztin Hatóság ügynökei együttműködtek Izraellel a Gáza elleni január 18-án véget ért, 22 napos katonai támadás idején.

"A Google segítségével lokalizálták a mecseteket, az intézmények épületeit, az alagutakat, a fegyverek rejtekhelyeit, műhelyeket, majd az információkat továbbították az izraeli erőknek " - állította Abu Abdallah, a Hamász egyik rangidős hírszerzési vezetője, aki egy videót is bemutatott Gázában. A videón állítólag a palesztin elnök, Mahmud Abbász mozgalmának, a Fatahnak az egyik embere tesz vallomást.

A Fatah-Hamász konfliktus 2006. december 15-én kezdődött és mind a mai napi tart. A feszültség azután tetőzött, hogy a Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) addigi vezetője, Jasszer Arafat 2004. november 11-én meghalt, majd 2006-ban a Hamász politikusai megnyerték a palesztin választásokat. Ennek eredményeképpen Izrael, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az arab világ szankciókat léptetett életbe. 2006. december 15-én végül kitört a nyílt fegyveres harc a két mozgalom között a Gázai övezetben. Jasszer Arafat gázai házát kifosztották a Hamász erői, a Fatah, illetve a Palesztin Hatóság Abbásszal az élen Ciszjordániába menekült.

A Hamász hétfő állításaira reagálva, a palesztin elnök főtanácsadója Ramállahban visszautasította a vádakat. Jasszer Abed Rabbo szerint a Hamász damaszkuszi vezetői találták ki mindezt, hogy visszavessék az esetleges megbékélési folyamatot, amelynek jegyében a tervek szerint tárgyalásokat kezd a Fatah és a Hamász szerdán Kairóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában