Ország-világ

2019.04.25. 20:29

Átlátszó emberi szerveket alkottak német tudósok

Az új technológia megnyithatja az utat az emberi szervek háromdimenziós nyomtatása előtt.

MTI

Átlátszó emberi szerveket alkottak német tudósok. Az új technológia megnyithatja az utat az emberi szervek háromdimenziós nyomtatása előtt.


Ali Erturk, a müncheni Ludwig Maximilians Egyetem kutatója és munkatársai kifejlesztettek egy technikát, amely egy oldat segítségével átlátszóvá tesz szerveket, például az agyat vagy a veséket.


A szerveket ezután lézerekkel egy mikroszkópba szkennelték, ami lehetővé teszi a kutatók számára, hogy rögzítsék a szerv teljes felépítését, a véredényeket és az egyes kis sejteket is beleértve.


A modell használatával a kutatók kinyomtatják a szerv vázát, majd a 3D-s nyomtatót őssejtekkel töltik meg "tintaként", amelyet a megfelelő helyre töltenek, hogy működő szerveket kapjanak.


A 3D-s nyomtatás az iparban már használt eljárás a pótalkatrészek vagy egyéb eszközök készítéséhez, Erturk szerint a fejlesztés nagy előrelépést jelent a technika orvosi célú alkalmazása felé.


Mostanáig a háromdimenziós szervnyomtatáshoz nem volt adott a részletes, sejti szintű struktúrák ismerete, mert alapul számítógépes tomográffal vagy MRI-géppel készített képek szolgáltak - mondta el a szakértő.


"Most látjuk, hol helyezkednek el az egyes sejtek az átlátszó emberi szervekben. Így pontosan másolatot tudunk készíteni a 3D-s bionyomtatás technológiáját használva, működő szerveket létrehozva" - fejtette ki Erturk. "Úgy vélem, most először igazán közel kerültünk a valódi emberi szervekhez" - tette hozzá.


Erturk csoportja azt tervezi, hogy a következő 2-3 évben létrehoznak bionyomtatott hasnyálmirigyet és reményeik szerint 5-6 éven belül egy vesét is. A kutatók először azt fogják tesztelni, hogy állatok miként képesek élni ilyen bionyomtatott szervekkel, és a klinikai kísérleteket 5-10 éven belül kezdhetik.


(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában