közérdek

2020.09.18. 13:27

Ausztrália ötmillió dolláros segélyt nyújt a nemzeti hírügynökségnek

Az AAP jövője bizonytalan azóta, hogy márciusban fő részvényesei, a Rupert Murdoch által alapított News Corporation és a Nine Entertainment sajtócsoport kivonultak mögüle.

Az ausztrál kormány pénteken bejelentette, hogy ötmillió dolláros (több mint 1,1 milliárd forintos) segéllyel támogatja az anyagi nehézségekkel küzdő ausztrál hírügynökséget (AAP).

Az AAP jövője bizonytalan azóta, hogy márciusban fő részvényesei, a Rupert Murdoch által alapított News Corporation és a Nine Entertainment sajtócsoport kivonultak mögüle.

A kormány úgy döntött, hogy megmenti az egyetlen ausztrál hírügynökséget, mert – ahogy Paul Fletcher ausztrál kommunikációs miniszter fogalmazott – „az újságírás közérdek”.

Fletcher emlékeztetett, hogy a 85 éve működő hírügynökség nélkülözhetetlen szerepet tölt be az ausztrál médiavilágban, miután az országban a hírforrások többségét néhány sajtócsoport tartja kezében. A tárcavezető hozzátette: az AAP azért is kiemelten fontos, mert a regionális hírekről is beszámol.

A koronavírus-világjárvány példátlan nehézséghez vezetett az ausztrál médiában – mutatott rá Fletcher. A miniszter hozzátette: meredeken zuhantak a reklámbevételek, ami miatt számos sajtóorgánum működése veszélybe került.

A 85 éve alapított ausztrál országos hírügynökség márciusban majdnem megszűnt, mert drasztikusan csökkent az előfizetők száma, és úgy ítélték meg, kicsi már az igény a hírügynökség szolgáltatásaira, mivel a portálok híreihez ingyen hozzájutnak az emberek. Az AAP igazgatótanácsa hivatalosan be is jelentette a bezárást, de végül – a média sokszínűségének megőrzése érdekében – egy jótékony célú befektetői konzorcium júniusban megvásárolta a hírügynökséget.

Az AAP szeptember elején adománygyűjtő kampányt indított a közösségi médiában a működéséhez szükséges összeg, 500 ezer ausztrál dollár (110 millió forint) előteremtésére. Számos nagy nevű helyi újságíró és televíziós műsorvezető támogatásáról biztosította a hírügynökséget, és felkarolta a kampányt.

Az ausztrál hírügynökséget Keith Murdoch újságíró-üzletember, a később a News Corporation médiavállalatot megalapító Rupert Murdoch médiamágnás apja hozta létre 1935-ben. A megszűnés márciusi bejelentése előtt az AAP-nek még több mint 180 munkatársa volt, és tudósítói irodát tartott fenn Ausztrália nyolc államában és territóriumában, illetve Új-Zélandon, Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is. Mára az újságírók száma 85-re csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában