Ország-világ

2016.11.24. 16:34

Autóba rejtett pokolgép robbant az iraki Hillában, rengeteg halott

Több mint 80 ember halt meg csütörtökön egy teherautóba rejtett pokolgép robbanásában a Bagdadtól 95 kilométerre délre található Hilla város egyik benzinkútjánál.

A merénylet elkövetőjeként az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet jelentkezett.


Helyi tisztségviselők szerint a támadás célpontja egy autóbuszkonvojjal hazafelé tartó iráni zarándokcsoport lehetett. A zarándokok előzőleg az Arbain nevű vallási ünnepen vettek részt a síiták szent városának számító iraki Kerbelában.


Az al-Arabíja pánarab televízió szerint a halottak többsége iráni állampolgár, illetve több tucatnyian is megsebesültek a merényletben. A televízió szerint a robbanás pillanatában több, zarándokokat szállító busz is volt a benzinkútnál.


Rendőrségi tisztségviselők szerint öt zarándokbusz égett ki a pokolgépes támadás következtében.


A benzinkút közelében van egy utazók által kedvelt étterem is.


A dzsihadisták közleményükben azt állították, hogy a merényletben mintegy 200-an vesztették életüket. Az iszlám szunnita ágához tartozó szélsőségesek eretneknek tartják a síitákat.


Iraki közlések szerint az Iszlám Állam az elmúlt hónapban fokozta támadásait az uralma alól kicsúszó területeken is. Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák október 17-én indították meg támadásukat az Iszlám Állam iraki fellegvára, Moszul és térsége ellen, amelyet 2014-ben rohantak le a szélsőségesek.


Az Arbain (jelentése: negyven) ünnepe a Husszein imám halála utáni negyvennapos gyászidőszakot zárja le. Ali kalifa fiát és kíséretét 680-ban Jazid omajjád kalifa csapatai mészárolták le a kerbelai csatában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában