Szabadka

2019.11.02. 18:09

Az 1944-45-ben kivégzett áldozatokra emlékeztek a Vajdaságban

Minden évben emlékeznünk kell a borzalmakra, és arra, hogy bosszúvágyból és ideológiai meggyőződésből mi mindenre képes az ember – hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség és a vajdasági tartományi képviselőház elnöke az 1944-1945-ben kivégzett ártatlan áldozatok tiszteletére rendezett szombati szabadkai megemlékezésen.

Arra is emlékezni kell, hogy „a borzalomtól függetlenül ez a 75 év sem volt elég ahhoz, hogy megtörje ezt a közösséget, hogy rávegye arra, elfelejtse azt, ami nem elfelejthető” – jelentette ki.

Pásztor István szerint

az igazság és a méltó kegyeletadás ideje előbb-utóbb eljön, de emlékeznünk kell arra, hogy „a kitartás, a meggyőződés, az igazságkeresés és az erkölcsi igazságszolgáltatás előbb-utóbb bekövetkezik”.

Mint mondta: mindannyiunk kötelessége „az emlékezést tovább vinni”. Hetvenöt év annyira hosszú idő, hogy már csak nagyon kevés olyan ember él, akit személyesen is érintettek az akkor történtek, „viszont mindezt a közösségi emlékezés részévé kell, hogy tegyük, ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha ezt a borzalmat újra és újra elmondjuk, erre újra és újra rávilágítunk, továbbadjuk a felnövekvő generációknak, nem elsősorban a fájdalom miatt, hanem amiatt, hogy az emlékezést megőrizzük, és nyugodtabb lélekkel keressük a jövőépítés közös érintkezési pontjait” – hangsúlyozta a politikus.

A Szabadkán található, Vergődő madár nevű emlékmű annak a Szabadkáról és környékéről elhurcolt több mint ezer – főleg magyar, horvát és német – embernek állít emléket, akit 1944 őszén a temetőben végeztek ki szerb partizánok. Az emlékmű mellett található márványtáblákon 852 áldozat neve szerepel, a táblák elkészítése óta azonban újabb 165 áldozat maradványait találták meg, és a várakozások szerint hamarosan hat táblával kibővítik az installációt, hogy az újonnan azonosított áldozatok nevei is felkerüljenek a márványtáblákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában