nehézségek

2019.09.14. 20:38

Az afgán kormány csak a választás után hajlandó békét kötni a tálibokkal

Az afgán kormány egyelőre felfüggesztette a saját erőfeszítéseit a tálibokkal való békekötésre, de a választások után a békefolyamat előmozdítása prioritás lesz.

Az afgán kormány csak a szeptember 28-ra meghirdetett elnökválasztást követően hajlandó megfontolni egy „legitim” békekötést a tálib lázadókkal – közölte szombaton az afgán elnök szóvivője.

Szedík Szedikki újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: egy legitim béke elképzelhetetlen törvényes választások nélkül.

Washington tavaly óta tárgyalt tálib lázadókkal, hogy véget lehessen vetni az Egyesült Államok 2001 ősze óta tartó afganisztáni háborújának. Minden fél arról számolt be az utóbbi napokban, hogy az utolsó simításokat végzik a békemegállapodáson. Közben azonban a lázadók megsokszorozták támadásaik számát, és az Egyesült Államok múlt vasárnap felfüggesztette a tárgyalásokat.

Az afgán kormányt nagyrészt kizárták ezekből az egyeztetésekből, és Kabult aggasztotta, hogy az amerikaiak és a tálibok kiegyezése utánra kell majd halasztania a választásokat.

Szedík Szedikki elmondta: az afgán kormány egyelőre felfüggesztette a saját erőfeszítéseit a tálibokkal való békekötésre, de a választások után a békefolyamat előmozdítása prioritás lesz.

A szóvivő utalt arra is, hogy „nagy változások” várhatók országszerte a biztonság fokozása terén a választások közeledtével. A tálibok azzal fenyegetőznek, hogy támadásokat intéznek majd a szavazóhelyiségek ellen, és arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ne menjen el szavazni.

Szedikki kitért arra, hogy a tálib lázadók egy küldöttsége éppen Oroszországban tárgyal. Úgy vélte, a táliboknak inkább közvetlenül az afgán kormánnyal kellene tárgyalni, nem pedig külföldi hatalmakkal.

Szeptember elején Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja jelezte, hogy karnyújtásnyira került az egyezség megkötéséhez az amerikai delegáció és az afganisztáni tálib küldöttség Katarban, ami megnyithatja az utat a béke megteremtése és az Egyesült Államok leghosszabban – csaknem 18 éve – tartó háborújának lezárása előtt Afganisztánban. A megállapodás-tervezet értelmében az amerikai hadsereg öt afganisztáni bázisról vonulna ki. Egy első fázisban ötezer amerikai katona hagyná el az országot.

Jelenleg az Egyesült Államok 13-14 ezer fős kontingenst állomásoztat a dél-ázsiai országban.

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter szombaton egy lipcsei CDU-rendezvényen arról beszélt, hogy a NATO-csapatok afganisztáni kivonása esetén az ország újra a tálibok szigorú iszlám szabályainak uralma alá kerülhet, és ez különösen az afgán nők számára lenne nehéz. „Attól tartok, ha nem vállaljuk tovább a kötelezettségeinket (Afganisztánban), akkor olyan szörnyűségek történhetnek meg, hogy nőket fognak megkövezni és felakasztani, a lányokat pedig nem engedik iskolába járni, hanem férjhez adják őket” – mondta Kramp-Karrenbauer.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában