Az amerikai álom

Az ember ősidők óta épít házakat fából, s bár napjainkban a téglaházak az elterjedtebbek, az erdészeken kívül egyre többen építtetnek úgynevezett amerikai típusú faházat, amely az USÁ-ban és Kanadában már bizonyított.

Sokan elsősorban azért választanak lakhelyül amerikai faházat, mert viszonylag rövid idő alatt kivitelezhető családi házba költözhetnek. Nem kell tovább a lakótelepi panel albérletét fizetni, csak egy telekre van szükség és máris indulhat az építkezés. A kivitelező cégtől függően általában – a korszerű technikának köszönhetően – hat héttől három hónapig terjedhet az építési idő. Persze ez főleg attól függ, hogy milyen házat – például egy- vagy több szintest – rendelünk.

Az anyagminőségre nagyon ügyelnek a kivitelezők. Egyes cégek teljes mértékben hűek az amerikai faház elnevezéshez: a lucfenyő mellett kanadai OSB lapot, amerikai bitumen zsindelyt, amerikai ereszcsatornát, dombornyomott ajtókat, műanyag ablakokat, acélborítású bejárati lapot használnak fel az építkezéshez. A fűtést kombi gázkazánnal és lapradiátorokkal oldják meg. A ház méretre szabott pallókból áll, a falakat 40 centis bordázattal állítják össze. A faházak nagyon energiatakarékosak, hőáteresztő képességük mindössze 0,25-ös, míg a legjobb itung falé csak 0,45-ös.

Az egyik győri cég munkatársa szerint általában azok választják ezt a fajta házat és építkezési módot, akik a lehető legrövidebb idő alatt családi házat szeretnének, és viszonylag kis anyagi tőkével rendelkeznek. Igényeinktől függően átlagosan, kb. 80-100 ezer Ft/négyzetméter a bruttó ára ezeknek az épületeknek.
S hogy milyen tartósak? Magyarországon 10 éve épült az első faház, míg Kanadában már 150 éves is van.  

Bár maga a ház valóban hamar kész van, a dolog nem olyan egyszerű, hogy kiválasztunk egy házat és két hónap múlva költözünk – ez csak a kivitelezés ideje. A folyamat első lépéseként rendelkeznünk kell egy építési telekkel. A helyi önkormányzattól be kell szereznünk a telkünkre vonatkozó, az általános rendezési tervben szereplő előírásokat – beépítési százalék, előkert és oldalkertek mérete,  homlokzatmagasság, tető hajlásszöge stb. -, majd engedélyeztetnünk kell az építkezést. Ez általában a mi feladatunk, de vannak cégek, amelyek ezt a munkát is átvállalják.

Második lépésként a cég tervezője egy beszélgetés során tájékozódik az igényeinkről: milyen és hány helységet szeretnénk, azok hogy kapcsolódjanak, milyen legyen a tájolás stb. Az igények egyeztetése után a cég tervezője vázlatrajzokat készít, melyeket egyeztetnek velünk, és ha szükséges, módosítanak. A végleges rajz általában három hét alatt születik meg.

Harmadszor a kivitelező elkészíti a kalkulációt. Ha a kivitelezésben, az árban és a fizetési ütemezésben megegyezünk, jöhet a szerződéskötés. Az árra általában garanciát vállal a cég, így az építkezés megkezdése előtt pontosan tudjuk, mennyi idő alatt és mennyiért épül meg új otthonuk. A magyar törvények szerint a kivitelezőnek 36 hónap garanciát kell vállalni a szakipari munkákra és 10 évet a vázszerkezetre.

Szerződéskötés után megkezdődik az érdemi munka: az engedélyezési tervdokumentációk elkészítése (ez további két-három hetet vesz igénybe). a közműegyeztetések és az engedélyek beadása az önkormányzathoz. Az engedély általában két hónap alatt érkezik meg.
Ezután  kiválasztjuk a szaniter-tárgyakat, burkolatokat, meghatározzuk a villanykapcsolók, konnektorok helyét, stb.   Ezután lehet megkezdeni a ház alapozását. Az alap átvétele után – eddig a pontig a hagyományos házakkal azonos az időbeosztás – pedig megérkezik a ház. Kamionnal, általában külföldről, például Ausztriából vagy Erdélyből szállítják. 

Házunk összeszerelése a leglátványosabb “produkció” az építkezés folyamán. Reggel hét órakor még egy üres alap látható, délután pedig egy tetővel rendelkező, kulccsal zárható, épületet találunk.
Végül következik a ház átadása, mely a különböző kiépítési fokoktól függően, a kamion érkezésétől számítva általában három-tíz hét alatt következik be.