Ország-világ

2013.10.20. 08:32

Az arab országok arra kérik Szaúd-Arábiát, fogadja el a BT-tagságot

Az ENSZ-tag arab országok csoportja arra kérte szombaton Szaúd-Arábiát, hogy vizsgálja felül elutasító döntését, és fogadja el a biztonsági tanácsi tagságot.

MTI

Szaúd-Arábia arra hivatkozva utasította vissza pénteken a BT-tagságot, hogy a testület kettős mércét alkalmaz, és emiatt nem képes véget vetni a háborúknak és megoldani a konfliktusokat a világban. Rijád hozzátette: addig nem tudja elvállalni a BT-tagságot, amíg meg nem reformálják a testületet, de azt nem közölte, hogy miként képzeli el a reformot.

Az Arab Csoport közleményt adott ki szombaton, miszerint a szaúdiak "azon szerencsések közé tartoznak, akik képviselik az arab és a muzulmán világot ebben a fontos - különösen a Közel-Kelet számára jelentős - időszakban, és remélhetőleg megtartják a BT-tagságot". A csoport felszólította Rijádot, hogy "folytassa bátor fellépését ügyeik védelmében, különösen a Biztonsági Tanácsban".

Az Arab Csoportnak tagja minden ENSZ-tag arab ország, kivéve Szíriát, amelynek tagságát felfüggesztették akkor, amikor az Arab Ligában is.

Szaúd-Arábia sokszor volt elégedetlen a BT döntéseivel, de míg régen csak Oroszországra és Kínára haragudott, most az Egyesült Államokra, szövetségesére is, mert az "arab tavasz" felkeléssorozat kezdete óta olyan politikát folytat, amelyet a szaúdi uralkodók nagyon elleneztek.

Meg nem nevezett diplomaták közölték, hogy ennek ellenére az Egyesült Államok is azt szeretné, ha Szaúd-Arábia elvállalná a BT-tagságot.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár pénteken közölte, hogy Szaúd-Arábia még nem értesítette hivatalosan a világszervezetet a döntésről. A sajtónak nyilatkozva mindössze annyit mondott még, a tagállamoknak kell dönteniük arról, hogy Szaúd-Arábia helyét esetleg egy más ország töltse be a BT-ben.

Az ENSZ alapító tagjai közé tartozó Szaúd-Arábia az utóbbi három évben keményen dolgozott, hogy megszerezze a BT-tagságot. Egy névtelenül nyilatkozó szaúdi elemző szerint csakis a király vagy a trónörökös hozhatott ilyen váratlan döntést a tagság elutasításáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában