Hegyi-Karabah

2020.10.12. 06:08

Az azeri erők ismét csapást mértek a terület székhelyére, Sztyepanakertre

A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Az azeri erők vasárnap este ismét csapást mértek az örmény irányítás alatt álló, vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah székhelyére, Sztyepanakertre – tájékoztatott az örmény miniszterelnökség sajtószolgálata.

A beszámoló szerint a városban heves robbanások zaja volt hallható.

Pénteken Moszkvában orosz közvetítéssel folytatott megbeszélést az azeri és az örmény külügyminiszter. A találkozón a felek egyezséget kötöttek arról, hogy október 10-én 12 órától humanitárius tűzszünet lép hatályba Hegyi-Karabah területén a hadifoglyok kicserélése és a harcok során elesett emberek holttestének átadása érdekében.

A kitűzött határidő után nem sokkal a felek egymást kezdték el vádolni azzal, hogy megsértették a megállapodást.

A többségében örmények lakta Hegyi-Karabah hovatartozása 1988 februárja, vagyis még a Szovjetunió összeomlása előtti idők óta nyílt vita tárgya Baku és Jereván között. Hegyi-Karabah Örményország támogatásával 1992-1994-ben vívott háborúban szakadt el Azerbajdzsántól, a harcokban 30 ezer ember vesztette életét és százezrek kényszerültek menekülésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában