Ország-világ

2017.05.20. 09:10

Az ellene folyó korrupciós vizsgálat felfüggesztését kérte a brazil elnök

A világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között számon tartott JBS SA vállalat 500 millió real <br><br><br>(44,6 milliárd forint) összegben fizetett kenőpénzt politikusoknak és tisztségviselőknek az elmúlt években.

MTI

Az ellene folyó vizsgálat felfüggesztését kérte a brazil elnök


Az ellene folyó vizsgálat felfüggesztését kérte szombaton Brazília legfelsőbb bíróságától Michel Temer államfő.


Az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupciós bűncselekmények miatt indított vizsgálatot a főügyész, miután egy befolyásos brazil üzletember az ügyészséggel kötött vádalku keretében tett vallomásában azt állította, hogy Michel Temer és két hivatali elődje több millió dollár értékben jutott kenőpénzekhez. Egy hangfelvétel szerint Temer ráadásul hozzájárult egy tanú megvesztegetéséhez, hogy az illető hallgasson a Petrobras brazil olajvállalat korrupciós botrányának ügyében.


Michel Temer szombaton a nemzethez intézett televíziós beszédében hamisnak nevezte a felvételt, és azt állította, hogy manipulációra használták fel bizonyos üzleti körök érdekében. Az elnök azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy függessze fel az ellene folyó vizsgálatot a hangfelvétel hitelességének megvizsgálásáig.


Temer rámutatott, hogy az őt korrupcióval vádoló testvérek, Wesley és Joesley Batista, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között számon tartott JBS SA vállalat vezetői dollárra váltották át megtakarításaikat a botrányt kirobbantó felvétel közzététele előtti napon, kedden. Az elnök szerint a két üzletember valódi célja devizapiaci spekuláció volt, ugyanis az utcai tüntetésekhez vezető botrány miatt azonnal meredeken esni kezdett a brazil fizetőeszköz, a reál árfolyama.


Az egyik legnagyobb brazil napilap, a Folha de Sao Paulo című egy igazságügyi szakértő véleményére hivatkozva azt írta, hogy a Joesley Batista és Michel Temer beszélgetéséről készült hangfelvétel nem a nyers változat, több mint 50 helyen szerkesztették, a beszélgetés egyes részeit kivághatták, mielőtt május 17-én átadták az ügyészségnek és a bíróságnak.


Az elnöki hivatal már csütörtökön elismerte, hogy Temer márciusban találkozott Joesley Batistával. Tagadta viszont, hogy az államfő bármit tett volna annak érdekében, hogy a bebörtönzött Eduardo Cunha volt parlamenti alsóházi elnök ne tegyen tanúvallomást a Petrobras korrupciós botrányban.


Sajtóértesülések szerint Temer március 7-én beszélt Batistával, aki azt mondta, pénzt fordított arra, hogy megvásárolja Cunha hallgatását. "Ezt továbbra is fenn kell tartani" - állítólag ezt válaszolta erre az elnök.


Nagy összegű kenőpénz elfogadásával vádolják a brazil elnököt


A brazil legfelsőbb bíróság által pénteken nyilvánosságra hozott vádalku keretében tett tanúvallomás szerint Michel Temer elnök és két hivatali elődje több millió dollár értékben jutott kenőpénzekhez, ami eddig talán a legsúlyosabb fejlemény a nagy horderejű brazil politikai korrupciós botrányban.


A pénteken közzétett tanúvallomás a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között számon tartott JBS SA vállalat egyik vezető tisztségviselőjétől származik. A dokumentum szerint a JBS mintegy 500 millió real

(44,6 milliárd forint) összegben fizetett kenőpénzt politikusoknak és tisztségviselőknek az elmúlt években, hogy a vállalat egyszerűbben juthasson hitelhez állami bankoktól, megnyerhessen pályázati kiírásokat, emellett rendezhesse adófizetési és egyéb vitás ügyeit a kormányzattal.


Temer hivatala közleményében tagadta a vádakat, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása útján próbálta befolyásolni a vizsgálatot, illetve elutasította a feltételezéseket, hogy kenőpénzt fogadott el.


Luiz Inácio Lula da Silva volt baloldali brazil államfő ügyvédei azt állították, hogy védencük ártatlan. Dilma Rousseff, akit alkotmányos vádeljárás keretében fosztottak meg hivatalától, szintén azt hangoztatta, hogy nem követett el jogsértést.


Ugyanakkor a három államfő mellett brazil törvényhozási képviselők, miniszterek, tartományi kormányzók és nagyvárosok polgármestereinek neve is elhangzott a tanúvallomásban, amely egyaránt gyanúba kever ellenzéki és kormánypártokat is.


A tanúvallomás szerint a JBS 15 millió realt, vagyis 1,3 milliárd forint vesztegetési összeget fizetett Temernek. Lulának pedig, aki ellen öt eljárás is folyik korrupciós vádak miatt, 50 millió dollárt utaltak át offshore számlákra. Rousseff szintén offshore számlákra 30 millió dollárt kapott a JBS-től - olvasható a dokumentumban.


Mindez komoly kétségeket támaszt afelől, hogy képes lesz-e továbbra is megtartani elnökségét Temer, aki ellen az igazságszolgáltatás akadályozása miatt emelt vádat a főügyész pénteken, amiért megpróbálta megakadályozni a Petrobras olajipari óriáscég korrupciós botránya ügyében indított, Autómosó nevű vizsgálatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában