Ország-világ

2010.01.13. 22:55

Az EU-nak gyorsabban kell reagálnia a válságra

Spanyolország - Közösen, gyorsabban és rugalmasabban kell reagálni a nemzetközi gazdasági válságra az EU-tagországok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei és államtitkárai szerint.

A politikusok a Segoviához közeli La Granjában szerdán kezdtek kétnapos nem hivatalos tanácskozást, hogy a következő tíz év távlatában áttekintsék az unió gazdasági és szociális jövőjének kérdéseit. Magyarországot Kiss Tibor európai uniós ügyekért felelős államtitkár képviseli.

Ez az első ilyen eszmecsere azóta, hogy január 1. óta Spanyolország az EU soros elnöke. A találkozón Diego López Garrido spanyol Európa-ügyi államtitkár ismertette az Európai Unió külpolitikai terveit, s felvázolta a - Spanyolországon kívül Belgium és Magyarország alkotta - hármas elnökség politikai alapelveit.

López elmondta, hogy a spanyol EU-elnökség áprilisban hozza nyilvánosságra az unió új külszolgálatának alapelveit. Kifejtette: "a cél az egységes külpolitika folytatása, de ennek összeegyeztethetőnek kell lennie a nemzeti diplomáciákkal".

A spanyol EU-elnökség tájékoztatása szerint a résztvevők támogatásukról biztosították Madrid "ambiciózus" prioritásait, de fontosabbnak nevezték, különösen a gazdasági fellendülést illetően, hogy az Európai Unió egy hangon szólaljon meg a világban, valamint nagyobb hangsúlyt fektessen a környezetvédelemre és a bevándorlás kérdéseire.

Az EU úgynevezett reflexiós csoportjának elnöke, Felipe González volt spanyol kormányfő ismertette az uniós "bölcsek tanácsának" javaslatait és elképzeléseit az európai állampolgárságra vonatkozóan. Madrid jelezte, hogy a lehető legrövidebb időn belül előterjeszti az Európai Bizottságnak az uniós szintű népszavazási kezdeményezésekről szóló javaslatát.

A csütörtöki nap fő témája az új, "EU 2020" növekedési stratégia lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában