Ország-világ

2009.10.29. 00:31

Az EU-országok visszautasíthatják gyanúsítottak kiadását az USA-nak

Az Európai Unió tagországai visszautasíthatják olyan gyanúsítottak kiadását az Egyesült Államoknak, akikre feltehetően halálbüntetés várna a tengerentúlon - tartalmazza a szerdán Washingtonban aláírt kétoldalú egyezmény.

MTI

Az Egyesült Államok nevében Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter, az EU nevében Beatrice Ask, a soros elnökséget betöltő Svédország igazságügy-minisztere írta alá a kiadatási és kölcsönös jogsegélyegyezményt a svéd nagykövetségen.

A svéd miniszter történelmi eseménynek nevezte a dokumentum aláírását. Az Európai Unió régóta bírálja azt az amerikai gyakorlatot, hogy a súlyos bűncselekményt, például gyilkosságot elkövető személyekre halálbüntetést szabnak ki.

A két fél között a 2001. szeptember 11-i, Amerika elleni terrormerényletek után kezdődtek egyeztetések az ügyben. A február 1-jétől hatályos egyezmény szövegét október elején hagyták jóvá az EU igazságügy-miniszterei.

Az egyezmény a terrorellenes küzdelem terén való együttműködés elmélyítéséről és az információmegosztás javításáról is rendelkezik. A megállapodás értelmében a jövőben a terrorizmus terén és súlyos bűncselekmények esetében USA-EU közös munkacsoportok alakíthatók. A dokumentum ugyancsak megkönnyíti a felek számára, hogy a gyanúsítottak bankszámlaadatait lekérjék és megosszák egymással. Az együttműködés elmélyítése keretében megteremtik annak a lehetőségét is, hogy a tanúk és szakértők videokonferencia segítségével vegyenek részt a nyomozásban, így ne kelljen az óceánt átutazniuk.

Címkék#EU#usa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában