Ország-világ

2014.06.05. 16:35

Az euróövezeti csatlakozás a gazdasági fejlettségünktől függ

A kormány az eredmények megőrzése mellett a gazdaságpolitikai prioritásokat szolgáló intézkedések következetes végrehajtásával a magyar gazdaság fejlettségi szintjének, versenyképességének további javulása nyomán fogja kitűzni Magyarország euróövezeti csatlakozásának optimális időpontját - adta tudtul csütörtöki közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A minisztérium üdvözölte, hogy a brüsszeli Európai Bizottság szerdán kiadott konvergencia jelentésében megerősítette, hogy Magyarország jó úton jár a célok elérése felé. A főszabály szerint kétévente publikált konvergencia jelentések közül ez az első, amelyik megállapítja, hogy Magyarország teljesíti az euró bevezetéséhez szükséges konvergencia kritériumok többségét - emelte ki az NGM.

Brüsszel legújabb konvergencia jelentése azt vizsgálta, hogy az euróövezeti tagállamok eleget tesznek-e a csatlakozás követelményeinek, az úgynevezett maastrichti kritériumoknak. A jelentés idén nyolc tagállamra terjed ki: Bulgáriára, Csehországra, Horvátországra, Litvániára, Magyarországra, Lengyelországra, Romániára és Svédországra - emlékeztet a minisztérium.

A közlemény felidézi, hogy a brüsszeli konvergencia jelentés szerint Magyarország eleget tesz az árstabilitásra vonatkozó kritériumnak, az infláció 1 százalék volt az elmúlt tizenkét hónap átlagában és ezzel elmaradt a referenciaértéknek számító 1,7 százalékos átlagtól. A bizottság elismerte, hogy Magyarország megfelel a hosszú távú kamatlábra és a költségvetési hiányra vonatkozó követelménynek, a deficit is alacsonyabb a küszöbértéknél, az államadósság stabil, az ország nem áll túlzottdeficit-eljárás alatt.

Két másik feltétel teljesítésével adós még Magyarország - idézi fel a minisztérium a bizottság jelentését: egyik az uniós szerződés által előírt törvényi keretek megléte. Ebből a szempontból a bizottság megítélése szerint Magyarország elsősorban a jegybanktörvény uniós joggal való összhangba hozásával adós. A második feltétel, amit az ország nem teljesít, az árfolyam-stabilitásra vonatkozó kritérium.

Közleményében az NGM leszögezi, hogy Magyarországnak nincs céldátuma az euróövezethez történő csatlakozásra. A gazdaságpolitika középpontjában a makrogazdasági stabilitás erősítése, a fegyelmezett költségvetési gazdálkodás és az államadósság további csökkentése mellett kiemelt szerepet játszik a magyar gazdaság növekedési potenciáljának és versenyképességének a javítása és a foglalkoztatottság bővítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában