Ország-világ

2010.01.30. 00:08

Az év legfényesebb, legnagyobb teleholdja lesz

Az év legnagyobb és legfényesebb teliholdjában gyönyörködhetnek az érdeklődők szombat reggel 7:18-kor. "Látványos, nagy és fényes holdkorongot figyelhetünk meg magasan a látóhatár felett" - olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület (MCSE) honlapján.

Égi kísérőnk szombaton negyed 11 előtt 3 perccel egyben földközelbe is kerül, amikor "mindössze" 356 593 kilométerre lesz bolygónktól. A Hold szombaton a Rák csillagképben jár. Mivel ekkor az egyébként földközelben és szembenállásban (oppozícióban) lévő Mars bolygó szintén a Rák csillagképben tartózkodik, a Hold látszó égi útja során a holdtölte körüli napokban közel kerül a fényes vörös bolygóhoz az égen.

A következő holdtölte február 28-án, közép-európai idő szerint 17:38-kor lesz, de égi kísérőnk ekkor kissé távolabb jár bolygónktól. A Szextáns tavaszi csillagképben látszik majd a még mindig nagy és fényes holdkorong, közel az égi egyenlítőhöz.

Mint a honlapon olvasható, a mostani és a február végi holdtölték körüli napokban a Hold erős keleti és északi librációs helyzete miatt az északi pólusvidéke és az északkeleti felszíni tájainak láthatósága igen kedvezően alakul. Ekkor ugyanis az északi-északkeleti túlsó oldali területekből, felszíni alakzatokból kissé többet láthatunk. (A Hold tengelyforgási sebessége állandó, de keringése földközelben gyorsabb, földtávolban lassabb. Így hol a keleti, hol a nyugati pereméből látunk többet, ez a hosszúsági libráció). Ekkor a Hold északi területein megfigyelhető több kráter (Thales, Anaxagoras, Endymion), látható a Mare Humboldtianum (Humboldt-tenger) többszörös gyűrűs medence sötét foltja, valamint a Lacus Spei (Remény Tava).

"Érdemes akár kis távcsövekkel is vizuálisan megfigyelni, digitális vagy hagyományos fotografikus eszközökkel megörökíteni ezeket az érdekes és ritkán látható, kevéssé észlelt és kevésbé ismert holdfelszíni alakzatokat, holdi tájakat" - olvasható az MCSE honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában