Az illatgyertya veszélyei

Az ünnepi időszakban nálunk is mind több társaságban gyújtanak meghitt hangulatot keltő illatos füstölőgyertyákat, amelyeket már az ókorban is használtak. Igaz, hogy az akkori tömjénfüsttel – az ördög távoltartása mellett – a kellemetlen szagokat igyekeztek elfedni. Manapság viszont az illatos füsttől és az alig pislákoló lángtól inkább az ezoterikus érzések fokozását remélik.

Az Atmospheric Environment (légköri környezet) című folyóiratban megjelent figyelmeztető cikk szerint azonban ezek a rudacskák, mécsesek nemcsak a hangulatot, hanem a megbetegedés veszélyét is fokozzák. 2003 óta több laboratóriumi kísérlet igazolta, hogy az elégő anyag (fűrészpor, gyanta, aromaanyagok) füstje gyakorlatilag azonos hatású a dohányzáséval, így hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához.

Nem kevésbé veszélyes, hogy a helyiségben szétterjedő illatos füst növeli a finompor-koncentrációt, ami viszont allergiát, sőt keringési zavarokat is okozhat. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a füst hatására a finomportartalom az EU-ban megengedettnek a háromszorosára is fokozódhat.