Az illatgyertya veszélyei

Az ünnepi időszakban nálunk is mind több társaságban gyújtanak meghitt hangulatot keltő illatos füstölőgyertyákat, amelyeket már az ókorban is használtak. Igaz, hogy az akkori tömjénfüsttel – az ördög távoltartása mellett – a kellemetlen szagokat igyekeztek elfedni. Manapság viszont az illatos füsttől és az alig pislákoló lángtól inkább az ezoterikus érzések fokozását remélik.

Az Atmospheric Environment (légköri környezet) című folyóiratban megjelent figyelmeztető cikk szerint azonban ezek a rudacskák, mécsesek nemcsak a hangulatot, hanem a megbetegedés veszélyét is fokozzák. 2003 óta több laboratóriumi kísérlet igazolta, hogy az elégő anyag (fűrészpor, gyanta, aromaanyagok) füstje gyakorlatilag azonos hatású a dohányzáséval, így hozzájárulhat a tüdőrák kialakulásához.

Nem kevésbé veszélyes, hogy a helyiségben szétterjedő illatos füst növeli a finompor-koncentrációt, ami viszont allergiát, sőt keringési zavarokat is okozhat. A kísérletek során bebizonyosodott, hogy a füst hatására a finomportartalom az EU-ban megengedettnek a háromszorosára is fokozódhat.

Szeged legendás zenepedagógusára, Király-König Péterre emlékeztek a Dugonics Társaságban
Király-König Péter 15 évesen kantátát írt a pápa tiszteletére. A zenepedagógus és zeneszerző életéről, munkásságáról és szegedi tevékenységéről Kerek Ferenc zongoraművész tartott előadást.
Novák Katalin: családpolitikánk konzervatív, de modern, talán haladó is
Az államtitkár egy francia nyelvű hírportálon megjelent interjúban beszélt a magyar kormány családpolitikájáról.
Nem vágnak ki fát az internetfejlesztés miatt
Nem vágnak ki fákat és bokrokat, sőt ritkítani is alig fogják a növényzetet az ígéretek szerint az Ópusztaszer Kis-Zer soron zajló internetberuházás miatt.
ÚtOn: Kerékpárost gázoltak a Csongrádi sugárút és Makkosházi körút sarkán
A legfrissebb közlekedési információk.
Az összetartozás almafáját ültették el Gyálaréten – Galéria
A nemzeti összetartozás emlékéve előtt tisztelegve 13 almafát ültettek el a Nemzeti Színház színművészei határ menti településeken csütörtökön.
Szegeden a fallabdaelit
A szegedi Squash Club Szabad­időközpont ad otthont szombaton az I. osztályú férfi fallabda csapatbajnokság mindent eldöntő 3. fordulójának.