Ország-világ

2009.10.30. 22:56

Az iraki Kurdisztánban látogatott a török külügyminiszter

Történelmi látogatást tett pénteken az észak-iraki Kurdisztánban Ahmet Davotoglu török külügyminiszter, amelynek során hangsúlyozta: Irak stratégiai pont országa és az Arab-öböl közötti kapcsolatokban.

MTI

"Irak mint több etnikum lakta ország nagyon fontos számunkra, és ha biztonságát fenyegetés éri, az számunkra is fenyegetés (...) Mi vagyunk az önök európai kapuja, önök pedig a mi déli kapunk az öböl menti országok felé" - hangsúlyozta a török diplomácia irányítója Maszud Barzanival, az észak-iraki kurd autonóm régió elnökével együtt tartott sajtótájékoztatón.

Ez volt az első alkalom, hogy török külügyminiszter az észak-iraki kurd régióba látogatott, amellyel sokáig feszült volt a viszony, mert Ankara azzal vádolta a kurd regionális kormányt, hogy segítséget nyújt a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) törökországi szakadár kurd szervezetnek.

Davotoglut, akit Zafer Caglayan kereskedelmi miniszter, valamint 70 üzletember és kormányilletékes kísért el kurdisztáni útjára, fogadta Hosjar Zebari kurd származású iraki külügyminiszter és Braham Szaleh, az új kurd kormányfő.

Barzani hangsúlyozta: területe, amely stabil és biztonságos, híd lehet Törökország számára a többi iraki régió felé. Barzani nagyra értékelte a jelenlegi török kormány kurd politikáját.

A török kormány korábban bejelentette, hogy reformokat készít elő a törökországi kurd kisebbség jogainak és helyzetének javítására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában