Ország-világ

2008.09.27. 16:50

AZ MSZP megegyezésre törekszik az SZDSZ-szel

Az MSZP és annak választmánya egységes, a kormány, illetve a kormányprogram mögött áll, és változatlanul megegyezésre törekszik az SZDSZ-szel annak érdekében, hogy többséget szerezhessenek a jövő évi költségvetéshez és az adócsökkentéshez.

Az MSZP Országos Választmánya szombati ülésén egyebek mellett az SZDSZ-szel folytatandó egyeztetésekről tárgyalt. Simon Gábor választmányi elnök elmondta, a párt egységesen a kormány mögött áll annak érdekében, hogy végrehajtsák a 2010-ig tervezett intézkedéseket: a jövő évi költségvetés és az adócsökkentés elfogadását, valamint a Munka, Tudás, Tulajdon program végrehajtását. A választmány ülésén Gyurcsány Ferenc arról is beszélt: 2006 és 2008 között végrehajtották a szükséges kiigazító intézkedéseket, 2010-re pedig hosszabb távú programot kell elkészíteniük, amely a jövőről szól.

A költségvetés és az adótörvények elfogadtatásához változatlanul arra törekszenek, hogy kompromisszumos megegyezést kössenek az SZDSZ-szel. Ehhez a közeljövőben a rendkívüli kongresszustól kér felhatalmazást a választmány. A kongresszusnak kell mandátumot adnia az SZDSZ-szel történő megállapodáshoz - fogalmazott Simon Gábor, hozzátéve, nyitott és rugalmas tárgyalási felhatalmazást kérnek a kongresszustól.

Az Országos Választmány meghallgatta Gyurcsány Ferencet a megfigyelési botrányról is. Simon Gábor szerint a kormányfő egyetért Csapody Miklós MDF-es politikussal abban, hogy ez az ügy a rendszerváltás óta a legnagyobb és legveszedelmesebb botrány. "A Fidesz összekuszálódott egy olyan céggel, amellyel szemben bűncselekmények gyanúja vetődött fel" - idézte Gyurcsány szavait Simon Gábor. A szocialisták szerint a Fidesznek tisztáznia kell magát a történtekben. Az UD-ügyet a magyar demokratikus rend elleni támadásként értékeli a szocialista párt. Nem szabad megengedni, hogy olyan párt kerüljön hatalomra, amely ilyen eszközöket is kész igénybe venni - idézte a kormányfőt a választmányi elnök.

A testület ülésén szóba került az úgynevezett Robin Hood adó terve is, amely az energetikai cégektől vonna el plusz 8 százalék nyereségadót és az ebből befolyó 30 milliárd forintot túlnyomórészt a távfűtéses lakásokban élők támogatására és az ilyen ingatlanok korszerűsítésére fordítanák. Az elképzelést egyelőre csak az MSZP frakció támogatja a parlamentben. Ezzel kapcsolatban Simon Gábor azt mondta, a terv a legrászorultabbak érdekében beterjesztett javaslat, a többi pártnak kell eldöntenie és a választókkal erről elszámolnia, hogy hajlandók-e ezt támogatni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában